GLEDET SEG: Mariann Hole og kjæresten Eigil Langmark ankommer Hedda-utdelingen på Nationaltheatret søndag. Foto:KYRRE LIEN,

Hedda-seier til Mariann Hole

Gifter seg senere i sommer

Først Hedda-pris, så bryllup. Det betyr dobbel lykke for
skuespiller Mariann Hole (32)

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den dyktige skuespilleren fikk i ettermiddag sin første Hedda-pris, for rollen som Lulu i «Lulu - Pandoras eske».

Hole løp jublende opp på scenen på Nationaltheateret for å motta prisen fra Nils Ole Oftebro, som stilte i kjole for anledningen.

- Det er veldig hyggelig, og jeg er veldig rørt. Det er fantastisk å bli nominert sammen med så mange fantastiske skuespillere. Jeg trodde ikke jeg skulle vinne, men skrev en liten takketale på baksiden av et Yatzi-ark på hytta i går kveld, sier Mariann Hole fra scenen.

FORNØYD VINNER: Mariann Hole jublet da hun i kveld mottok Heddaprisen for beste kvinnelige skuespiller. Prisutdeler Nils Ole Oftebro stilte i paljettkjole og strømpebukser for anledningen. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

- Jeg vil takke kjæresten min Eigil som jeg snart gifter meg med, og som jeg elsker. Du ventet alltid på meg når jeg kom hjem fra teateret med masse blåmerker og hadde klinet med halve ensemblet.

I slutten av måneden venter nemlig bryllup med forloveden Eigil Landmark. Mariann Hole fortalte tidligere denne måneden om hvordan hun og kjæresten møttes, i et intervju med VG+. Hole har hatt flere store roller på Nationaltheatret, og var med i den muntre gjengen som ledet Komilab på Torshovteatret.

Da hun ankom Hedda-utdelingen tidligere søndag kveld sammen med sin kommende ektemann, var hun ikke interessert i å snakke så mye om bryllupet.

- Det blir fint. Vi blir gift!, sa hun.

Bryllupet vil finne sted i sommer, og blir en uformell fest for familie og venner.

- Det er veldig gøy å være her i dag. Jeg er superstolt og synes det er skikkelig fortjent, sier Eigil Langmark om skuespillerprestasjonene til sin kommende brud.

- En viktig forestilling

Mariann Hole ble kjent for et stort norsk publikum i rollen som Vera i TV-serien «Halvbroren», en rolle som ga henne en Gullrute-nominasjon.

- Det var skikkelig gøy å få prisen. Jeg fikk nesten litt angst for å gå opp på scenen når navnet mitt ble ropt opp, sier Hole til VG etter utdelingen.

GJEST: Sigrid Bonde Tusvik ankommer Hedda-utdelingen. Foto:KYRRE LIEN,

Heddaprisen er teaterets svar på filmens Amandapris. Det deles ut priser i kategorier som skuespillere, regissør, scenografi og forestillinger.

Juryen begrunnelse for å gi årets Hedda-pris til Hole er klar: «Hennes rollefigur spiller ikke bare på sin attraktivitet, hun spiller på bevisstheten om sin rolle som begjært. Hun skaper en identitet fundert på både menns og publikums blikk. Hun utforsker sin frihet gjennom å insistere på den».

I rollen som Lulu er hun avkledd på scenen, både fysisk og psykisk. Siste helg sa Hole til VG om det å være nominert for rollen: – Det betyr så mye. Det er en viktig forestilling, vi brøt en del grenser, vi gikk langt.

Selvironi fra scenen

Else Kåss Furuset ledet årets prisutdeling. Fra scenen spøkte hun som vanlig med sin egen talefeil og harselerte med at hun aldri kom inn på teaterskolen, til publikums store fornøyelse. Høylytt latter og applaus fylte salen mellom den høytidelige utdelingen av prisene.

- Jeg skjønner at det er skuffende for noen at det er jeg som er her istedenfor Maria Bonnevie. Det er som å sitte og vente på Kiss, også kommer Wig Wam, sier Else Kåss Furuseth.

Ikke forventet

- Tusen takk! Dette er jeg utrolig glad for. Helt siden nominasjonen kom har jeg svettet 10-15 prosent mer enn jeg gjør til vanlig, for dette er stort. Det er første gang i min karriere at jeg har hatt følelsen av å være på rett plass, sa vinneren av beste mannlige skuespiller, Vidar Magnussen, fra scenen.

Etter utdelingen forteller Vidar Magnussen, som blant annet er kjent fra humorprogrammet «Underholdningsavdelingen» på NRK, at han hadde et sterkt ønske om å vinne, men at han ikke hadde forventet det.

NERVØS: Skuespiller Vidar Magnussen fortalte at han ikke hadde klart å spise på hele dagen da han mottok Heddaprisen for beste mannlige skuespiller. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Her er årets Heddavinnere:

Beste kvinnelige skuespiller: Mariann Hole for «Lulu - Pandoras eske», Nationaltheatret

Beste mannlige skuespiller: Vidar Magnussen for «Shockheaded Peter», Det Norske Teatret

Beste kvinnelige medspiller: Renate Reinsve for «Besøk av gammel dame», Trøndelag Teater

Beste mannlige medspiller: Sigmund Sæverud for «Mens vi venter på Godot», Riksteatret

Beste regi: Tyra Tønnessen for «Ekte kjærlighet - fritt etter Camilla Collett, Agder Teater og «Besøk av gammel dame», Trøndelag Teater

Årets forestilling: «Perpleks», Rogaland Teater

Beste kostyme/scenografi: Bård Lie Thorbjørnsen for «Robin Hoods hjerte», Den Nationale Scene

Beste audiovisuelle design: Erik Hegdal, Asle Karstad og Trondheim Voices for «Hundre hemmeligheter», Trøndelag Teater

Beste scenetekst: Alan Øyen og Andrew Wale for «Coelacanth»

Beste barne/ungdomsforestilling: «Hundre hemmeligheter», Trøndelag Teater

Særlig kunstnerisk innsats: Ensemblene i «Fruen fra havet» og «Perpleks» på Rogaland Teater

Heddas Ærespris: Verdensteatret, norske frigruppe som ble startet i 1986. Internasjonalt anerkjent for sin innovative stil.

Ellevill stemning

Flere celebre prisutdelere sto på scenen i kveld.

Linn Skåber og sønnen Niels Halstensen Skåber (12) delte ut prisen til årets barne- og ungdomsforestilling, og gjorde utdelingen til et humoristisk innslag som skapte ellevill stemning i salen.

Niels har blant annet spilt Klatremus i oppsetningen av «Dyrene i Hakkebakkeskogen» på Christiania Teater og Oliver Twist i «Oliver!» På Oslo Nye Teater.

Pia Tjelta delte ut prisen i kategorien beste kvinnelige medspiller, i egendesignet kjole fra kolleksjonen Pia Tjelta by TiMo, mens Harald Eia delte ut prisen for beste regi.

Siri Nilsen og Truls Heggero var blant de som sto for kveldens underholdning. Den Spellemann-belønnede artisten Truls har tidligere fortalt til VG at han tror at en livstruende start på livet har gitt ham musikalske evner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder