BERGEN-OSLO: Kronprinsesse Mette-Marit er på tur i forbindelse med Litteraturtoget som går fra Bergen til Voss og videre til Gol og Hønefoss. Turen ender i Oslo fredag. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Mette-Marit måtte droppe
 intervju med Saabye Christensen

På grunn av ryggplagene sist uke har kronprinsessen funnet «vikar» til intervjuet med Lars Saabye Christensen.

For tredje året på rad er kronprinsessen på reise med Litteraturtoget. Denne gangen går turen fra Bergen til Oslo. På turens neste siste stopp på Hønefoss skulle prinsessen ha bokbad med suksessforfatteren Lars Saabye Christensen.

– Her måtte jeg la noen andre steppe inn for meg, så det blir Geir Gulliksen som intervjuer Saabye Christensen, sier kronprinsessen på VGs spørsmål om hvordan det har vært å forberede seg til Litteraturtoget med forrige ukes ryggeproblemer på toppen av et travelt program. Gulliksen er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for «Historie om et ekteskap».

– Men det er ikke annet arbeid til denne reisen som kan knyttes til ryggen, sier kronprinsessen som virket i storform på sin første dag på sin litterære togreise.

Meldte avbud

Forrige uke måtte Mette-Marit melde avbud til gallamiddagen i forbindelse med det polske presidentparets besøk, men sist helg var hun tilbake på jobb som fadder til svesnke prins Oscar, svenske kronprinsesse Victorias sønn, i Slottskyrkan i Stockholm.

I går åpnet hun det litterære programmet i Bergen med å intervjue den hun selv beskrev som «Sveriges litterære superstjerne», Jonas Hassen Khemiri på Litteraturhuset i Bergen. Han fikk nylig terningkast seks i VG for sin roman «Alt jeg ikke husker». Den 37 år gamle forfatteren er oversatt til 50 språk og har fulltidsforfatter de siste 13 årene.

Kronprinsessen åpnet seansen der hennes mor Marit Tjessem satt på første rad med å si «Kjære alle sammen. Kjære mamma». Også i fjor fulgte moren kronprinsesssen på sin litterære togreise.

– Alle føler seg utenfor

Kronprinsessen som har valgt temaet utenforskap som tema for årets Litteraturtog sa under sin åpningstale i kveld:

– Gjennom litteraturen har jeg oppdaget meg selv og funnet et fellessskap jeg ikke har funnet andre steder.

Utenforskap utdypet hun slik:

– Det å føle seg utenfor er noe vi alle opplever og det handler om å føle seg liten på utsiden av fellesskapet.

Så du denne? Mette-Marit ble fadder for prins Oscar

PÅ SCENEN: Kronprinsessen hadde invitert den svenske forfatteren Jonas Hassen Khemiri fra Sverige, som tidlig hadde en drøm om å leve av ord - men at det i begynnelsen så ut til å bli gjennom musikk. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Skulle bli gangsterrapper

Hassen Khemiri fortalte kronprinsessen at han som veldig ung hadde en drøm om å skrive, men at han ikke så for seg hvordan:

– Jeg hadde tidlig en drøm om å kunne leve av ord, men tenkte kanskje at muligheten var å bli Sveriges første gangsterrapper.

37-åringen har engasjerert svenske lesere med bøkene sine siden han debuterte med «Ett öga rött» i 2003. Hans åpne brev til justisministeren, «Besta Beatrice Ask», der han raser mot forskjellsbehandling av byens borgere, ble et av tidenes mest delte innlegg på Facebook i Sverige.

Les også: Mette-Marit svarer på nynorsk-kritikken

Kronprinsessen la ikke skjul på sin begeistring for forfatteren og sa at selv ved middagsbordet hjemme på Skaugum tar den svenske forfatteren plass, uten å være fysisk tilstede.

– Jeg lo høyt her en dag og Haakon spurte «Hva er dette»? Så er det altså det du skriver, sa en veldig fornøyd kronprinsessen henvendt mot forfatteren på pressemøtet etterpå.

Forfatterne som deltar på Litteraturtoget i år er den svenske suksessforfatteren Jonas Hassen Khemiri, i tillegg til de norske forfatterne Agnes Ravatn, Lars Saabye Christensen og Geir Gulliksen. I tillegg blir det møte med den biograferte Kim Friele på Gol, skriver kongehuset på sine nettsider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder