FÅNGAD AV EN STORMVIND: Carola kommer til Stordalens 16. mai-fest på Frogner i Oslo i kveld. Foto: NILS BJÅLAND

Stordalen brenner av fire millioner på svenskekalas

Hanker inn Carola til 16.mai-fest

(VG Nett) Petter Stordalen (50) brenner av fire svenske millioner kroner på årets 16. mai-fest - og hanker inn MGP-stjernen Carola (46) til å underholde gjestene.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Petter og Gunhild Stordalen (34) slår to fluer i en smekk i kveld: I disse Melodi Grand Prix-tider drar han i gang en svensk fest, med storstjernen Carola som en av hovedattraksjonene.

VG har tidligere skrevet at temaet for Stordalens årlige kjendisfest 16. mai, er Sverige:

I går spikret og malte håndverkere opp fronten på Pippis bolig Villa Villekulla, foran hele inngangspartiet til Choice hovedkontor på Frogner i Oslo, hvor vel 300 gjester er invitert til å kle seg som våre svenske naboer.

Kilder sier til VG at Stordalen bruker et sted mellom tre og fire millioner norske kroner på champagne, svensk mellanøl, svenske kjøttbullar - og underholdning: Altså rundt fire millioner svenske kroner.

- Jeg vil hverken si noe om beløpet eller om hvem som skal underholde, men når vi skal arrangere fest, så er det viktige at det blir bra, og mindre viktig hva det koster, sier Stordalen til VG.

FESTPAR: Petter og Gunhild Stordalen inviterte til bondefest i fjor. Nå er det Sverige som gjelder. Foto: TROND SOLBERG

Kler seg som söta bror

Sammen med sin kone, Gunhild, skal han kle seg opp i en tradisjonell svensk «bunad»: en svensk folkdrakt.

- Ikke helt tradisjonell. Det blir en 2013-utgave, sier festverten.

Årets tema - Sverige - er ikke valgt helt uten grunn:
Stordalen har for alvor inntatt nabolandet, blant annet med to prestisjehoteller på Arlanda og Posthotellet i Gøteborg.

- Vi vil feire et land som har gitt oss så mange store gleder, sogar hunden min Qross, kommer derfra. Sverige er et fantastisk land å investere i og nå vil jeg gi litt tilbake, sier hotellkongen som ifølge Kapitals liste er god for 9,3 milliarder kroner.

Skryter av Sverige

Han sier han har opplevd at det er ganske store forskjeller på svenskene og oss.

- Vi er mer eventyrlystne og risikovillige. Vi har vår arv fra Nansen og Amundsen, videreført av Ausland og Kagge: vi er djerve og kaster oss ut i det ukjente. Vi jakter og fisker og finner olje på 3000 meter i svært ugjestmildt klima.

- Svenskene er mer tilbakeholdne og industrielle. De er Nordens tyskere, de er flinke til å gå i takt og greier på en imponerende måte å komme seg gjennom krisen, uten oljen, sier han.

- Her tar vi det som det kommer, i Sverige er det «ordning og reda og lønning på fredag». De lærte mye da de måtte komme seg gjennom krisen i 1992. Når krisen igjen har truffet dem, 20 år etter, er de klare. Knapt noe annet land har greid å komme seg så godt gjennom denne krisen som svenskene. Det står det veldig respekt av, sier Stordalen.

Han sier at hans første bil var en Volvo 240, og selv om han ikke vil oppheve unionsoppløsningen, taler han varmt om hva et sammenslått Norge og Sverige kunne vært:

- Tenk hvilket fantastisk land det kunne ha blitt: En supermakt i Europa. For ikke å snakke om i skisporet, med Hellner og Nordtug på samme lag. Tenk hva vi går glipp av, sier Stordalen i kjent turbostil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder