RADIOSTEMME: Dubard er nok for nordmann flest kjent som programvert i «Ønskekonserten» på NRK.
RADIOSTEMME: Dubard er nok for nordmann flest kjent som programvert i «Ønskekonserten» på NRK. Foto: Martin Østbye , TV 2

«Hallo-mann» Leif Dubard er død

RAMPELYS

Tidligere «Ønskekonserten»-programleder Leif Wilhelm Dubard er død. Han ble 84 år gammel.

Publisert:

Det bekrefter datteren Anita Aune overfor VG fredag. Dubard skal ha blitt alvorlig syk med store magesmerter søndag, og ble innlagt på Akershus universitetssykehus. Natt til mandag døde han.

– Det blir gjort en obduksjon ettersom det skjedde så brått, så dødsårsaken er ikke helt klar. Det er litt fælt at det gikk så fort, men samtidig så tenker vi at han slapp å lide. Han fikk gjøre det han elsket å gjøre helt til det var slutt, sier Aune til VG.

Aune snakket med ham både lørdag og søndag, og forteller at han var ved godt mot selv om han var blitt syk - og det er det gode humøret hun vil huske ved sin far.

– Pappa var en levende mann, og han smilte nesten alltid. Det smilet kjennetegnet ham, og det er slik vi i familien, venner og naboer vil huske ham. Og så var han full av gode historier som han delte med seg, gjerne med barnebarnet Maria. Hun var solen hans, forteller datteren.

– Verdens mest sporty 84-åring

Blant Dubards siste jobber var TV 2-programmet «Det er lov å være blid» med Else Kåss Furuseth i fjor, da som sanger og humørspreder. Programlederen vil også savne 84-åringen.

– Det var en ære å få lov til å jobbe med Leif Dubard, verdens mest sporty 84-åring. Gjennom livet spilte han mange forskjellige roller, fra sindig hallomann til bajas, alltid med stor kjærlighet. Han elsket en utfordring, sa aldri nei - og tok publikum med storm. Leif underholdt oss alle helt til det siste, alltid med en livsglede som skinte gjennom. Vi vil savne ham, sier Kåss Furuseth til VG.

I programmet laget de blant annet en parodi på Karpe Diems hitlåt «Hvite menn som pusher 50», hvor Dubard spiller en mann som pusher 90.

VGTV: Se parodien: «Hvite menn som pusher 90»

Dubard ledet lenge «Ønskekonserten» på NRK, og hans myke radiostemme ble kjent over hele Norge. Han har også vært «hallo-mann», nå for tiden kalt kanalvert, i NRK.

Han har også hatt en rekke skuespillerroller, blant annet som fortellerstemme i flere kortfilmer, og fra spillefilmene «Jakten på Nyresteinen», «Schpaaa» og «Doktor Proktor prompepulver». Dubard har også vært å se i en rekke musikal- og kabaretoppsettinger, sist i «Singin' in the rain» på Oslo Nye Teater i 2008.

Han mottok Lytterprisen, som gis ut av Riksmålsforbundet, i 1992.

Han etterlater seg datteren Anita, og barnebarnet Maria.