ÅPEN: Skuespilleren Angelina Jolie forteller åpent om beslutningen om å fjerne både eggstokker og eggledere, som en følge av en genfeil som medfører en økt kreftfare. Foto:Michel Euler,Ap

Angelina Jolie i personlig innlegg: – Jeg har fjernet eggstokkene mine

For to år siden fjernet Angelina Jolie (39) begge brystene på grunn av kreftfare. Nå forteller Hollywood-stjernen at hun også har operert bort eggstokkene.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

I et innlegg i avisen New York Times tirsdag skriver Jolie åpent om hvordan hun kom frem til beslutningen om å fjerne både eggstokkene og egglederne, som en følge av den samme kreftfaren som i 2013 førte til at hun valgte å gjennomføre en dobbel masektomi.

Etter en legekontroll ble stjernen advart om at hun hadde den arvelige genfeilen BRCA1, som blant annet øker sjansen for å utvikle brystkreft med 87 prosent og eggstokkreft med 50 prosent.

Nylig fikk Jolie en telefon fra legen om at blodprøvene hennes indikerte mulig kreft og i forrige uke bestemte hun seg for å følge rådene om å operere.

– De fant en liten godartet svulst på en av eggstokkene, men ingen tegn til kreft, skriver skuespilleren.

Stjernen sier hun ikke angrer på valget hun tok.

– Jeg føler meg feminin og tilfreds med valgene jeg har tatt for meg selv og min familie. Nå vet jeg at barna mine aldri vil måtte si «moren min døde av eggstokkreft», skriver Jolie.

Angrer ikke

Etter ti års kamp mot eggstokkreft døde Jolies mor da hun var 56 år gammel i 2007.

Jolie sier hun har vurdert det andre inngrepet i lengre tid, men avventet på grunn av de forskjellige bivirkningene som kan komme i ettertid.

– Det er et mindre komplisert inngrep, men konsekvensene er langt alvorligere. Det fører til at en kvinne umiddelbart går inn i overgangsalderen, skriver stjernen.

– Jeg vil ikke kunne få flere barn og jeg forventer å oppleve flere fysiske forandringer.

BAKGRUNN:Jolie i svært personlig innlegg: My medical choice

Skuespilleren ble i ettertid hyllet for sin åpenhet rundt operasjonene hun har gjennomført. Senere ble det også kjent at 10.000 norske kvinner kan ha den samme genfeilen.

Takker familien for støtten

I tirsdagens innlegg understreker Jolie at inngrepene ikke betyr at hun er helt trygg og at hun fortsatt er i faresonen for kreft.

Jolie har seks barn sammen med skuespillerkollega og kjæreste Brad Pitt. Hun takker familien for støtten og opplyser at ektemannen kastet seg på et fly fra Frankrike da kona fikk kreftbeskjeden.

– Det er ikke lett å ta slike beslutninger, men det er mulig å ta kontroll og takle alle helseproblemer som møter deg. Du kan søke råd, lære om valgmulighetene som finnes og ta de valgene som er riktige for deg. Kunnskap er makt, avslutter stjernen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder