P3-Ronny drakk seg full på jobb

Hvordan føles det egentlig å ha 1,35 i promille? P3Morgen-programleder Ronny Brede Aase (28) drakk seg i morges full på lufta, med NRK-sjefenes velsignelse.

  • Angelica Hagen
  • Bjørn-Martin Nordby
  • Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Helgens promilleskandale på Gardermoen har fått mye oppmerksomhet i mediene, og tirsdag ble de endelige blodprøveresultatene fra Folkehelseinstituttet lagt frem. Prøvene viser at Air Baltic-flyets styrmann hadde en promille på 1,35, og dette ønsket P3Morgen å ta en nærmere titt på under dagens radiosending.
Programleder Ronny Brede Aase, som også har ledet «Sommeråpent» i år, fikk i oppgave å teste ut hvilken innvirkning nevnte promille faktisk har på kroppen – og i hvor stor grad alkoholen preger både oppførsel og innsats på jobb. Dermed valgte programlederen å drikke seg full i løpet av sendingen, som varer fra klokken seks til klokken ni. Ronny begynte på sin første øl da sendingen hadde vart i en drøy time.
Litt mer enn 90 minutter senere hadde programlederen nådd målet, etter totalt ni enheter med alkohol: Syv øl og to shots med sprit.
Husker du? Truls Svendsen drakk seg full på filmpremiere

Planlagt og godkjent

Redaksjonssjef for humor og underholdning i NRK P3, Vilde Batzer, bekrefter overfor VG at stuntet var planlagt.
– Ideen kom opp i går, som en reaksjon på Air Baltic-saken. Stuntet var godkjent og vurdert grundig i forkant. Dette er et unntak fra reglene i NRK for å gjennomføre et eksperiment. Ronny er fullt klar over at alkohol og jobb ikke hører sammen, noe vi også fikk statuert i dagens sending, skriver hun i en epost.

Les også: Derfor er P3-Ronny blind på det ene øyet
Batzer forteller at promillestuntet har fått mange positive tilbakemeldinger så langt.
– Mange har sendt meldinger om at det er interessant å vite hva 1,3 i promille faktisk betyr. Vi har prøvd å opplyse folk, samtidig som Ronny har økt i promille, skriver redaksjonssjefen.

GODKJENNER STUNTET: Lederen i Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, mener at Air Baltic-saken er en gyldig grunn for å gjennomføre et promillestunt. Foto:Knut Erik Knudsen,VG

Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund og nåværende leder i Kringkastingsrådet, mener Air Baltic-skandalen er en viktig sak – og dermed en godkjent grunn til å gjennomføre et stunt som dette.

– Det kom dramatiske uttalelser fra flypsykologer på at en styrmann ikke kan føre et fly med en slik promille, og da er det aktverdig grunn for en programmedarbeider å sjekke ut forholdene – så lenge det er avklart med redaktøren, sier han til VG.
Les også: NRK-programleder spøkte om incest

På vei hjem

Ronny Brede Aases P3Morgen-kolleger, Silje Nordnes og Markus Ekrem Neby, bemerker at førstnevnte blir både høyrøstet og sløvere underveis i sendingen. Hovedpersonen selv merker også at han er på stigende rus.
Like før stuntet avsluttes er han merkbart preget av situasjonen.

– Jeg skammer meg over det jeg driver med på radio, sier han – før han blåser til en promille på 1,5. Programlederen gjennomførte programmets siste minutter som vanlig, snøvlete stemme til tross. Resten av dagen skal imidlertid tilbringes hjemme.

Ronny skal nå hjem fra jobb. Han følges av en kollega hjem i taxi. Arbeidsdagen er over i skrivende stund, bekrefter Vilde Batzer.Så du denne? Slik reagerte NRK-ansatte på «banne-stopp»

Ingen spøk for Air Baltic-besetningen

VG har vært i kontakt med Camilla Ek Sørensen, som er politiadvokat i Romerike politidistrikt med ansvar for Air Baltic-saken. Hun ønsker ikke å kommentere P3-Ronnys promillestunt.

Jørund Lægland, forsvareren til de fire besetningsmedlemmene i Air Baltic, ønsker heller ikke å kommentere selve P3-stuntet.

– Men de spøker ikke selv med dette. De ser alvoret i det og bare det, sier han, og fortsetter:

– De forklarte i retten at det er en alvorlig situasjon og de beklager at de var nær ved å utsette flypassasjerer for risiko. Det er ikke noe annet de skulle ønske enn at denne hendelsen var ugjort. De forstår også at det vil få konsekvenser straffemessig og for arbeidsforholdet.
Les også: Dette gjør alkohol med kroppen din

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder