HIPP HURRA! Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen fyller 45 år i dag. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff

Kronprinsesse Mette-Marit fyller 45 år

Kronprinsesse Mette-Marits 45-årsdag skal feires privat, opplyser Slottet.

  • Edda Drægni

Artikkelen er over ett år gammel

Kronprins Haakon fylte nylig 45 år han også. Da ble dagen 20. juli feiret på kronprinsfamiliens sommersted Mågerø på Tjøme sammen med kongeparet og prinsesse Märtha Louise.

Se utdrag fra Mette-Marits nesten to tiår som Norges kronprinsesse:

I tillegg til bursdagsfeiring står også bryllupsdag på kalenderen for kronprinsessen og familien den kommende uken, men før den tid skal kronprinsparet besøke Jessheim 21. august, skriver NTB.

Det var på slutten av året i 1999 at VG første gang meldte om kronprins Haakons nye flamme Mette Marit Tjessem fra Kristiansand.

De to møttes på Quartfestivalen året før, og parets romanse ble den gangen gjenstand for både heftig diskusjon og hyllest.

Den gangen: Rørt til tårer

Les også: Som en norsk Askepott

1. desember 2000 ble forlovelsen med kronprins Haakon offentliggjort. 25. august året etter giftet de seg foran hele det norske folk.

– Det at så mange hadde møtt frem var bare helt fantastisk, sa hun til VG den gangen, før hun la ut på bryllupsreise med kronprinsen.

Engasjert

Siden da har kronprinsessen sjarmert flere, gjennom ulike engasjementer:

Litteratur, ung i Norge, entreprenørskap, hav, miljø og bærekraft, psykisk helse og globale helse- og utviklingsspørsmål er noen av temaene Kronprinsessen engasjerer seg spesielt i, skriver Slottet på sine nettsider.

Kong Harald har tidligere gitt kronprinsessen ros for hennes evne til å komme i kontakt med mennesker gjennom NRK-serien «Kronprinsesse Mette-Marit»:

For bare to uker siden var hun med da hele kongefamilien besøkte Svalbard.

Mette-Marit har også markert seg solid i moteverden, og høstet mye skryt for sin lidenskap for klær.

Les også: Mette Marit strålte på nobelfest

Sjekk ut: Se hva kronprinsessen og Linni Meister har til felles

LONGYEARBYEN: Kronprinsesse Mette-Marit under besøket på UNIS og Svalbard museum på Svalbard torsdag, der hele kongefamilien deltok, blant annet med å samle inn plast. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Snakk med ungdommen om seksualitet

I år har Kronprinsessen også blant annet engasjert seg i unges forhold til seksualitet og kropp, blant annet gjennom besøk hos den ideelle stiftelsen, Sex og samfunn.

Etter besøket uttalte Kronprinsessen mener det er viktig at vi, særlig i dag, er flinke til å snakke med barna våre om seksualitet og seksuell helse:

– Jeg tror det er spesielt viktig i dag hvor man er veldig åpne om mange ting og så er det mange ting man ikke snakker om i det hele tatt og som er veldig skambelagte for veldig mange, sa hun til VG i februar.

– Da vi var små ble vi vist normale kropper på en helt annen måte enn det man blir i samfunnet i dag. Jeg tror det har noe med det å få en indre trygghet å gjøre, og det tror jeg har endret seg en del fra da jeg var ung.

Jevnaldrende

For en måned siden, 20. juli, var det kronprins Håkon som fylte 45 år.

Da ble dagen feiret på kronprinsfamiliens sommersted Mågerø på Tjøme sammen med kongeparet og prinsesse Märtha Louise, opplyser NTB.

Fikk du med deg da VG’s Vegard Harm gjorde alt han kunne for å få oppmerksomheten til hertuginne Kate og kronprinsesse Mette-Marit?

Se video under:

Mer om

  1. Kongefamilien
  2. Kronprinsesse Mette-Marit

Flere artikler

  1. Feiret 45-årsdagen med familien

  2. Kong Harald er sykmeldt

  3. Kongeparet vil hilse folket på gullbryllupsdagen

  4. Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmert i Slottskapellet

  5. Mette-Marit åpner opp om helsetilstanden: - Tar en dag av gangen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder