TILBAKE PÅ SCENEN: Jakob Oftebro sammen med sin far Nils Ole Oftebro under årets Peer Gynt forestilling på Gålå. Foto: Stein B. Olsen

Trine Skei Grande om Jakob Oftebro: – Imponert over at han er tilbake på scenen

GÅLÅ (VG) – Lenge visste han ikke hvordan han ville klare det. Men fredag kveld er Jakob Oftebro tilbake på scenen igjen som Peer Gynt etter den dramatiske ulykken i Stockholm i slutten av mai.

 • Jørn Pettersen
 • Maren Wilberg Rostad

Artikkelen er over to år gammel

For andre året på rad deler han rollen som Peer Gynt med faren Nils Ole Oftebro i det tradisjonsrike Peer Gynt spelet på Gålå i Gudbrandsdalen.

Foran 2300 mennesker, med strålende kritikker fra i fjor sommer da denne forestillingen ble satt opp for første gang i ryggen, var Jakob Oftebro endelig tilbake på jobb igjen.

Og det var mange som lot seg imponere av han var tilbake på scenen såpass kort tid etter ulykken som rammet ham i mai.

Blant dem, kulturminister Trine Skei Grande.

ÅPNET STEMNET: Trine Skei Grande åpnet Peer Gynt stevnet på Gålå denne uken. Foto: Jørn Pettersen

– Jeg synes det er veldig sporty av Jakob å stille som Peer Gynt i år og jeg er veldig glad for at jeg får oppleve han i hovedrollen som Peer, sier kulturministeren til VG.

SPILLES PÅ KVELDEN: Bilde fra årets Peer Gynt forestilling på Gålå, der Jakob Oftebro spiller hovedrollen. Foto: Stein B. Olsen

Også Ellen Horn, som overtar som kunstnerisk leder for Peer Gynt når årets forestilling er ferdigspilt, er full av lovord om Jakobs deltagelse under årets forestilling.

Hun understreker også hvor alvorlig det er at slike situasjoner kan oppstå på en arbeidsplass.

– Jeg blir opprørt over at en slik ulykke som Jakob ble utsatt for kan skje. Det viser også hvor farlig vårt yrke kan være. Det at han klarer å gjennomføre årets forestilling, er det bare å legge seg i støvet for. han viser en enorm gjennomføringskraft og jeg er veldig imponert over at han føler seg trygg nok, sier Horn til VG.

IMPONERT: Ellen Horn sier hun bøyer seg i støvet for Jakob Oftebro, som er tilbake på scenen etter ulykken i slutten av mai. Foto: Jørn Pettersen

Visse tiltak har blitt tatt for å ivareta Jakobs Oftebros helse. Av hensyn til Jakob og av frykt for at kveldssolen kan bli for sterk, er starten på årets forestilling utsatt med en halvtime.

les også

Teateranmeldelse: «Peer Gynt»

FAR OG SØNN: Nils Ole og Jakob Oftebro i en dramatisk scene fra forestillingen i fjor. Nå spiller de to igjen mot hverandre som ung og gammel Peer Gynt på Gålå. Foto: Jørn Pettersen

– Det som har vært en bøye er denne produksjonen her. Det har vært håndfast. Det er med pappa som jeg elsker, og som jeg vet er en støtte for meg. Det er et stykke jeg har gjort før, og det å komme på scenen med pappa igjen har vært det viktigste, sa Oftebro i et intervju med VG på lørdag.

les også

– Jeg forsto at noe forferdelig hadde skjedd

32-åringen hadde forberedt seg i fem måneder, trent fire timer om dagen. Motorsykkel og våpentrening. Han hadde lært seg svensk for kanskje den største rollen han har fått så langt i karrieren: Som actionhelten «Hamilton» i en stor internasjonal produksjon.

les også

Jakob Oftebro alvorlig brannskadet under «Hamilton»-innspilling

Så, plutselig smalt det altså, etter bare to uker på settet. En stor scene med mange statister. En molotovcocktail eksploderer i ansiktet på Oftebro. Han kunne blitt blind.

Opptakten til årets Peer Gynt har så langt ifra vært uproblamtisk for Jakob Oftebro. Etter at han ble skrevet ut fra sykehuset, har han måttet oppholde seg innendørs.

les også

Pappa Oftebro om sønnen Jakob: – Han fikk et voldsomt sjokk

– Det var fare for infeksjon med åpne sår og hyperpigmentering, forklarte han for VG.

Instagram

Dermed har han de siste ukene heller ikke kunnet være med på prøver på dagtid – og dermed måtte han ha en erstatter på den tiden av døgnet. Den som tok den oppgaven på sparket var Maria Kristine Hildonen (24) – og dermed var den unge Peer en kvinne. Noe som den eldre Peer i pappa Nils Ole Oftebros skikkelse var helt uforberedt på da han stilte opp til dagprøvene.

– Virkningene av ulykken var større enn jeg hadde trodd. Jakob hadde både skiftet kjønn og blitt litt penere, sa han spøkefullt i et intervju med GD.

Mer om

 1. Jakob Oftebro
 2. Nils Ole Oftebro

Flere artikler

 1. Pappa Oftebro om sønnen Jakob: – Han fikk et voldsomt sjokk

 2. Jakob Oftebros kjæreste til VG: – Det var helt fantastisk

 3. Toralv Maurstad (92): – Jeg må jo holde det gående

 4. Peer Gynt-arrangør frykter ny corona-sommer

 5. Peer Gynt: Øver på liv og død

Fra andre aviser

 1. Peer Gynt på Gålå: Mer spektakulært i vannet enn gripende i hjertet

  Aftenposten
 2. Hvordan hadde Peer Gynt reagert på å bli personlighetstestet? Det vil teaterskaper Tore Vagn Lid finne ut.

  Bergens Tidende
 3. Ukens kulturtips: stjernespekket parkfest, populisme for nybegynnere og en slitsom sexterapeut

  Aftenposten
 4. Lise Fjeldstad har dødd som mor Åse over hele verden i 65 år

  Aftenposten
 5. Riksteatret-sjefen: – Vi gleder oss

  Fædrelandsvennen
 6. 12 forestillinger verdt å se i høst

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no