FLYTTER INN: Her ankommer Sveriges kronprinsesse Victoria og hennes forlovede, Daniel Westling, en representasjonsmiddag på slottet i Stockholm. Foto: Scanpix

FLYTTER INN: Her ankommer Sveriges kronprinsesse Victoria og hennes forlovede, Daniel Westling, en representasjonsmiddag på slottet i Stockholm. Foto: Scanpix

Victoria flytter inn på Haga slott

Sveriges kronprinsesse Victoria og hennes kommende ektemann Daniel Westling skal flytte inn på Haga slott utenfor Stockholm, opplyser statsminister Fredrik Reinfeldt.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Slottet ligger i Solna, like nord for Stockholm, og var lenge hjemmet til den svenske kongefamilien. Men i 1966 ga kong Gustav VI Adolf regjeringen rett til å disponere slottet, og siden da har det stort sett blitt brukt som gjesteresidens under statsbesøk og andre viktige, offisielle møter.

Ifølge en pressemelding fra det svenske hoffet, er kronprinsesse Victoria svært glad for det sjenerøse tilbudet, og hun ser fram til å flytte inn på Haga.

Når det skjer, er imidlertid ikke kjent. Victoria forlovet seg tidligere i år med kjæresten Daniel Westling, og bryllupet skal stå i juni neste år.

Reinfeldts idé

Det er regjeringen og statsminister Reinfeldt som har tatt initiativet til at Victoria skal få overta Haga.

- Jeg spurte meg hvordan bostedsspørsmålet skulle løses da forlovelsen ble kjent. Jeg merket meg at hoffet viste stor interesse for Haga, sa Reinfeldt på en pressekonferanse torsdag.

Det er kong Carl Gustaf som har det avgjørende ordet om hvordan slottet skal brukes i framtiden. Eventuelle renoveringsbehov og sikkerhetsoppgraderinger skal diskuteres mellom hoffet og Statens fastighetsverk, som eier slottet.

Utfluktssted

Haga slott sto ferdig i 1804, og var under hele 1800-tallet hjem for kongefamiliens medlemmer. Slottet ble renovert på 1930-tallet, og ble da bosted for Victorias besteforeldre, arveprins Gustav Adolf og prinsesse Sibylla.

Victorias far, kong Carl Gustaf, bodde sitt første leveår på slottet sammen med sine fire søstre. Men etter at Gustav Adolf omkom i en flyulykke i 1947, flyttet Sibylla og de fem barna inn på Stockholms slott.

Parken rundt Haga slott er et populært utfluktssted for Stockholms innbyggere, og Reinfeldt tror at slottsparken fortsatt vil være åpen for offentligheten.

HAGA SLOTT: Her poserer de nordiske utenriksministrene utenfor Haga Slott i Solna i 2008. Fra venstre Jonas Gahr Støre, Alexander Stubb (Finland), Carl Bild (Sverige) og Per Stig Møller fra Danmark. Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder