TIL DEBATT: Programleder Katarina Flatland skriver åpent om sitt eget «annus horribilis» - 2013. Dette året var hun legestudent, pasient og pårørende for faren Hallvard som ble alvorlig syk. Dette bildet er fra Gullruten i fjor. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Katarina Flatland: – Det tøffeste året i mitt liv

I et innlegg i Tidsskriftet for Den norske legeforening beskriver Katarina Flatland (25) hvordan hun i løpet av ett år opplevde å bli legestudent, pasient og pårørende for sin alvorlig syke far, Hallvard Flatland (58).

Publisert:

Det var i starten av 2013 at TV-veteranen Hallvard Flatland ble akutt syk og ble liggende døden nær på flere sykehus før han på nærmest mirakuløst ble frisk.

Da var datteren Katarina Flatland godt i gang med legestudiene, men hun fikk et nytt sjokk senere på året da hun ble diagnostisert med diabetes type 1, noe som gjorde at hun også måtte trekke seg som programleder for «Det sterkeste kjønn» på TV2.

PROGRAMLEDER: Katarina Flatland har ledet en rekke TV-program, nå senest «Jakten på kjærligheten». Foto:Trond Solberg,VG

I innlegget under forteller Katarina Flatland, som nå studerer medisin på fjerde semester, om hvordan hun møtte norsk sykehusvesen – som legestudent, som pårørende og som pasient.

Les innlegget fra Katarina Flatland

– Det var det tøffeste året i mitt liv, og et år med opplevelser jeg gjerne skulle vært foruten. Men i stedet for å prøve å glemme, ser jeg i dag verdien av å heller bruke disse erfaringene til å gjøre en best mulig jobb som fremtidig lege, sier hun til VG.

– Stolt over døtrene men gjør ennå vondt å tenke på

Faren, Hallvard Flatland, føler seg både heldig og stolt over døtrene sine. Samtidig medgir han at det gjør vondt å tenke på hvor mye familien måtte gjennom som følge av hans sykdom.

– Jeg er kjempeheldig som har to så flinke døtre. Katarina står veldig på og utdanner seg til lege samtidig som hun jobber i TV 2. De fleste, inkludert meg, hadde hatt mer enn nok med dette studiet. Hun har et enormt pågangsmot og samtidig et tett forhold til søsteren sin Bettina. Bettina har en finger med i spillet hele tiden, sier han til VG.

VANT: Hallvard Flatland med konfetti i håret etter å ha vunnet hedersprisen under Gullruten. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

– Er du stolt?

– Jeg er selvsagt det. Samtidig gjør det vondt å tenke på de tre månedene jeg lå i koma, og hjertestans ble avløst av nyresvikt og så videre, på alt de måtte gjennom. Det virket som om det ingen ende ville ta. Samtidig har jeg tenkt utrolig mange ganger på hvor heldig vi er som har en familie som fungerer og venner som støtter hverandre. De det er virkelig synd på, er de som er alene når de blir syke. Det er det verste som kan skje. De har ingen å lene seg på.

– Skal det ikke snart ta slutt

– Hva tenkte du da du fikk beskjeden om at Katarina også var syk.

– Det husker jeg veldig godt. Jeg hadde kommet meg på bena da hun fortalte det. Jeg følte kort og godt at skal ikke dette snart ta slutt, sier TV-personligheten til VG.

Katarina mener at de tøffe erfaringene har gjort henne bedre rustet for hverdagen som fremtidig lege og lært henne ting hun ikke kunne ha lært gjennom en pensumbok. Hun mener familien har vært en god støtte gjennom både studiene og den tunge perioden.
– Familie betyr alt, og i vår familie har 2013 vært et år som knyttet oss sterkere sammen. Og etter all sykdom synes de selvfølgelig heller ikke det er et minus å få en lege inn i familien. Jeg blir nok ikke arbeidsledig, sier hun humoristisk.

Hallvard fikk hederspris:– Ganske uvirkelig å stå her

På spørsmål om hvordan Hallvard Flatland føler seg nå, to år etter året som familien ble så hardt rammet av sykdom svarer han spøkefullt:

– Hodet er som det har vært før pleier jeg å si. Samtidig vil nok enkelte hevde at det ikke er det men det protesterer jeg hardnakket på.

Innlegget trykkes med tillatelse fra Katarina Flatland og er opprinnelig publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder