KOVEKUPP: Norske Torill Kove bor i Canada, men tok turen til Filmfestivalen i Haugesund for førpremieren på «Hokus Pokus Albert Åberg» i går. Foto: TERJE BRINGEDAL

Ny barnefilm: Norge kupper svensk ikon

HAUGESUND (VG) Utflyttede Oscar-vinner Torill Kove (55) gjør den svenske nasjonalskatten Albert Åberg både norsk og kinesisk med sin nye film.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Norske Torill Kove flyttet til Canada tidlig på 80-tallet, og kjente ikke Gunilla Bergströms Albert Åberg-univers før hun fikk jobben med å regissere det svenske ikonets langfilmdebut.

- Jeg syntes prosjektet var attraktivt fordi det er så universelt og så humanistisk, sier Kove etter filmens åpning på Filmfestivalen i Haugesund.

Filmen er håndtegnet, og ligger tett opptil Bergströms originale design.

- Håndtegning er den typen animasjon jeg kjenner og føler meg fortrolig med. Og Gunilla Bergströms strek har så mye personlighet at jeg ikke så noen grunn til å gjøre den «rundere», forklarer regissøren om valget.

NORSKINSPIRERT: Kove hadde Ullevål Hageby i tankene da hun designet hjemmet til Trollmannen i filmen. Foto: MAIPO FILM

«Hokus Pokus Albert Åberg» er en norsk-svensk samproduksjon. Og tegnet i Kina.

- Vi har gitt utrolig detaljerte instrukser og hatt kunstnerisk kontroll. Vi hadde også en oppsynsmann til stede i Kina hele tiden, forteller hun.

Og det kinesiske studioet, som var anbefalt av filmens danske samarbeidspartnere, brukte to år på å tegne den én time og 12 minutter lange filmen, etter at den var detaljplanlagt på forhånd av Kove og co.

- Kunne dere ha tegnet den i Norge?

- Norge har veldig mange flinke illustratører, animatører, grafikere og folk innen digital animasjon. Så vi har folkene og kompetansen, men ikke noe studio som kan ta et slikt prosjekt. Men det hadde vært fint om et norsk studio bygget opp kompetanse til å kunne gjøre det, sier hun.

Kove selv er langt fra nybegynner i filmtegnefaget. Hun er illustratør og barnebokforfatter, i tillegg til animasjonsfilmskaper. I 1999 var hun Oscar-nominert med den animerte kortfilmen «Min bestemor strøk kongens skjorter», og i 2007 vant hun Oscar for «Den danske dikteren».

Dette prosjektet startet for fem år siden, på Bergströms initiativ, men opphavskvinnen, som både skrev og illustrerte bøkene, satte ikke andre krav enn at hun skulle godkjenne utseendet på hovedkarakterene i filmen. Kove har likevel holdt en dialog med henne.

- Da vi begynte å designe filmen, trakk hun seg tilbake. Men vi har hatt en fin dialog, for jeg ville gjerne få et innsyn i hva hun tenkte, sier regissøren.

- Hvordan var det å overta en annens kjente univers?

- Det var litt skummelt til å begynne med. Jeg var litt engstelig, må jeg innrømme, sier hun til VG.

- Hva tror du svenskene mener om at en norsk regissør overtar et svensk ikon?

- Jeg er spent på reaksjonene i Sverige. Men personlig tror jeg både dansker og nordmenn føler at Albert Åberg er en nordisk figur.

Koves treårige datter har fått lov til å se biter av filmen underveis.

- Hun synes det er veldig stas, men er litt lei det nå, forteller illustratøren som fastslår at hun fremdeles føler seg veldig norsk.

Hun har også tatt med seg noe norsk inn i filmen, for Kove, som også har bakgrunn i byplanlegging, hadde Ullevål Hageby i tankene når det gjaldt noe av arkitekturen i filmen.

- Kommer du til å flytte hjem til Norge noen gang?

- Jeg har veldig lyst til å flytte hjem og går og tenker litt på det, medgir Albert Åbergs nye jordmor.

«Hokus Pokus Albert Åberg» får ordinær kinopremiere i september.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder