KOMI-PAR: Hege Schøyen skal ha regien på Bjarte Hjelmelands nye show. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG Foto: ,

Hege Schøyen tar regi på Bjarte Hjelmeland

Når Bjarte Hjelmeland skal følge opp suksessen
med sitt enmanns-show, har han håndplukket en av Norges morsomste damer som sparringspartner.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Hege Schøyen er rett og slett den hjelpen jeg ville ha, sier Bjarte Hjelmeland.

– Hennes erfaring, musikalitet og stilfølelse er en styrke. Og er det noe Hege kan mye om, så er det kvalitet i alle ledd, fortsetter den erfarne skuespilleren.

For snart tre år siden hadde han premiere på «Gu kor gøy!», et show som ble elsket av både publikum og kritikere. Det var hans første store oppgave etter årene som teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen. 14.januar er det klart for oppfølgeren, «I lånte fjær», med Hege Schøyen i en for henne ny rolle - som regissør.

– Dette kunne jeg si ja til, fordi jeg er så trygg på Bjarte, forsikrer Schøyen.

– Jeg er 100 prosent sikker på kvaliteten i prosjektet. Dette er hel ved! Bjarte er jo ikke akkurat debutant. Han er skuespiller, tekstforfatter, regissør og tidligere teatersjef. Han er fiks ferdig, med andre ord. Så det blir ikke slik at jeg kommer til å overprøve ham, det blir vel heller til at jeg kaster et blikk fra utsiden på ham, fortsetter Schøyen.

Bjarte personlig

Idéen til sommershowet ble sådd sommeren for halvannet år siden da Hjelmeland spilte humorshowet «Gu kor gøy!» i Grimstad. I høst har de møttes flere ganger før prøvene satte i gang for å komme forbi det Hjelmeland kaller den «høflige» fasen.

Begge to er enige i at de ikke er spesielt gode på satire. Ikke er de særlig interessert i å sparke noen, i alle fall ikke nedover.

– Men vi er gode på alvoret i humoren og humoren i alvoret, de litt skjøre sidene i mennesker, de sidene som aldri tar slutt; å holde skorpen i huden i litt åpen, sier Schøyen.

Noen av disse sidene blir mer synlig i Hjelmelands nye show, der han i mellom sine ulike karakterer og karikaturer også vil vise mer av seg selv - som Bjarte.

– Det blir en mer spisset forestilling. Mye av teksten er basert på mitt eget liv; refleksjoner om oppvekst, bekymringer, drømmer og lengsler. Det blir et skjevt blikk på med selv. En av «figurene» er en ni år gammel gutt, min egen tenkte sønn. Han står utenfor teatret og venter på pappaen sin, som jobber der. Anne Bjørnstad har skrevet teksten, men det sees jo fra mitt ståsted; hvordan det hadde vært hvis jeg hadde kunnet få barn. Mange av mine homsevenner har fått barn, men jeg har valgt det annerledes, fortsetter Hjelmeland.

Helt siden hun skapte norsk revyhistories legendariske bokser Stælken Gundersen på 1980-tallet, har Hege Schøyen vært suveren på den norske humor-toppen. Få har stått på scenen i så mange forestillinger som henne. Men å ta regien selv, har hun nølt med.

- Drømmesituasjon

– Jeg er blitt spurt om å iscenesette både komedier og farser, men kjenner meg ikke moden for å gjøre det, sier Schøyen.

– Jeg bruker ofte lang tid på å vurdere hva jeg sier ja og nei til, jeg er vanligvis den skeptiske. Men denne sjangeren er jeg fortrolig med, og så på oppgaven som en utfordring; det å være den som heier fram andre, i dette tilfellet Bjarte, er veldig bra. Foreløpig har jeg ikke en nerve i kroppen for denne forestillingen. Det er en drømmesituasjon!

Schøyen går fra regijobben til nypremiere på hennes egen suksessforestilling «Nattens umusikalske dronning». Hjelmeland har planer for lang tid fremover.

– Det er nok den store forskjellen på oss, sier Hjelmeland.

– Jeg har i stor grad regissert mitt liv. Jeg har planer for et par år fremover. For noen år siden var målet å jobbe med humor og komedier. Det har jeg gjort. Det betyr blant annet at jeg har sagt nei til tre fine Ibsen-roller. Jeg holder meg til planen min, poengterer Hjelmeland.

Til jul kan for øvrig det norske kinopublikum høre stemmen hans i den nye Flåklypa-filmen «Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa» som den muntre og svært pratsomme bergenseren Olram Slåpen, Over nyttår dukker han opp i TV-serien «Mammon», da som kunnskapsminister.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder