MILJØFORKJEMPER: DiCaprio gjør mye for å redde verden. Alt fra å donere flere millioner kroner til organisasjoner og å dele informasjon i sosiale medier. Foto: Shannon Stapleton , Reuters

Leonardo DiCaprio deler Tromsø-bilde på Instagram

Leonardo DiCaprio (40) er en sterk miljøforkjemper. Nå viser han bekymring for den norske tundraen.

 • Angelica Hagen

Artikkelen er over fem år gammel

Den 40 år gamle filmstjernen har vært en miljøforkjemper i mange år, og har også blitt utnevnt til fredsambassadør for FN. I juli annonserte han «Leonardo DiCaprio Foundation» og donerte 15 millioner dollar, altså 122 millioner norske kroner til miljøbestemte organisasjoner.

Nå er det Norge, og nærmere bestemt Tromsø, som får skuespillerens oppmerksomhet. På Instagram har DiCaprio «regrammet», altså videredelt et bilde, fra fotograf og dokumentarist Esther Horvath. Bildet er av tundraen i Tromsø.

Dagbladet meldte om saken først.

Under bildet vises bekymring for den arktiske tundraen - som et eksempel på klimaforandringer. Horvath, og også DiCaprio, mener at disse endringene skjer hyppigere i Nord-Europa, og utpeker Norge som et eksempel:

«De arktiske buskenes vekst på tundraen er en av de mest signifikante eksemplene i verden på hvordan klimaendringene påvirker økosystemet. Nyere forskning viser at buskene i Arktis kan forverre global oppvarming, fordi de gir en mørkere overflate og endrer temperaturene i jorda. Disse endringene skjer raskest i Nord-Europa, blant annet Norge», står det under bildet.

Bildet er allerede likt av over 45.000 mennesker.

#Regram #RG @EstherHorvath: Changing Arctic. Arctic shrub growth in the tundra is one of the most significant examples on Earth of the effect that climate change is having on ecosystems. New research shows that the shrubs that grow in the Arctic may be worsening global warming, as providing darker surface and alter the temperatures of the soil. This changes happen fastest in Northern Europe like Norway. #climatechange #globalwarming #arctic #arcticcircle #arcticocean #norway #tromso #tundra #science #scientist #research #savetheocean #savetheplanet

Ond sirkel

Forskere som tilhører Permafrost Carbon Research Network mener at utslippene av metan kan inngå i en ond sirkel hvor drivhuseffekten og den globale oppvarmingen gradvis blir kraftigere.

VG skrev om fenomenet i 2011.

Smeltende permafrost er imidlertid et tema som er omgitt av stor usikkerhet, og ulike klimaforskere er uenige om hvor stor effekt prosessen vil ha på drivhuseffekten.

Miljøforkjemper

DiCaprio har tidligere holdt tale under åpningen av FNs klimatoppmøte i organisasjonens hovedkvarter i New York. Da benyttet han sjansen til å minne om stadig nye og uomtvistelige klimahendelser.

– Vi ser eksempler på ekstremvær og isen i Vest-Antarktis og på Grønland smelter med en enestående hastighet, tiår før vitenskapelige prognoser. Ingenting av dette er retorikk og ingenting er hysteri – det er fakta, påpekte DiCaprio.

I 2005 kjøpte superstjernen sin egen ubebodde øy utenfor Belize. I april ble det kjent at han vil bygge sitt eget øko-hotell på øya og bruke luksus-resorten til å redde miljøet i området.

Les også

 1. Leonardo DiCaprio prøver å redde verden med pengedonasjoner

  Skuespilleren donerer nesten 122 millioner kroner til organisasjoner som jobber for å redde planeten.
 2. Leonardo
  DiCaprio vil bygge miljøvennlig luksus-hotell

  I 2005 kjøpte superstjernen sin egen ubebodde øy utenfor Belize. Nå vil han utvikle sitt eget øko-hotell.
 3. Slo Leonardo DiCaprio i ansiktet på audition - fikk rollen

  Da tiden begynte å renne ut for Margot Robbie (24) på audition til storfilmen «Wolf of Wall Street», tok hun saken i…
 4. Leonardo DiCaprio vant søksmål mot fransk magasin

  Magasinet Oops trykket i mai en sak om at DiCaprio og Rihanna ventet barn. Nå har DiCaprio vunnet i retten.

Mer om

 1. Miljøvern

Flere artikler

 1. Pluss content

  Den tikkende bomben i Arktis

 2. Leonardo DiCaprio møtte Paven

 3. Kjendiser sprer misvisende bilder fra brannene

 4. Issmelting kan gi ny migrasjonsbølge

 5. Rapport: 0,5 grader kan «redde» Arktis

Fra andre aviser

 1. Høyere planter tar over i et varmere Arktis

  Aftenposten
 2. Metan bobler og smeller i Arktis

  Aftenposten
 3. Flere isbjørner – men Arktis snus på hodet

  Aftenposten
 4. Nå tiner også selve fjellet i Glittertind og Galdhøpiggen

  Fædrelandsvennen
 5. Vinteren 2017–18 er den varmeste noensinne registrert i Arktis

  Aftenposten
 6. Nå tiner også selve fjellet i Glittertind og Galdhøpiggen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no