SNUR: Kronprins Haakon leier ut boliger på Skaugum, hvor kronprinsfamilien selv bor. Her er kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit fotografert ved et besøk på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås i mars i år. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Hoffet har snudd – kronprins Haakon må dekke utgifter selv

I hoffets årsrapport for 2016 er det gjort flere endringer i økonomistyringen av kronprins Haakons private eiendommer. Nå tar han mange av kostnadene selv.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kongehuset fikk beskjed fra Stortinget om å rydde opp i hoffets og kongefamiliens pengestrømmer etter en serie artikler i Dagbladet i fjor.

Avisen avdekket at kong Harald og kronprins Haakon i flere år lot hoffet dekke millioner av kroner i lønn for vedlikehold, drift og vaktmestere på sine private eiendommer.

Les også: Kronprins Haakon beklager lovstridig boligutleie

Kronprins Haakon tjente i 2015 1,4 millioner kroner på utleie gjennom sitt enkeltmannsforetak, men uten at han selv dekket lønnsutgiftene til arbeidet. Isteden havnet regningen for en rekke arbeider på utleieeiendommene hos hoffet – og dermed på Stortinget og hos skattebetalerne.

Ifølge årsberetningen er det nå slutt på denne praksisen, skriver Dagbladet. Forvaltningen av utleieboligene på Skaugum ble i fjor overtatt av selskapet Utleiemegleren.

Det opplyses også at dersom hoffet utfører andre tjenester for Skaugum gård, så skal dette faktureres enkeltmannsforetaket. Samtidig skal også 10 prosent av lønnskostnadene til sjefen for kronprinsparets private stab dekkes av kronprinsens eget selskap.

Les også: Kronprinsen solgte eiendommer for 12 millioner kroner

Slottet vurderer nå om også kronprinsens utleide hytte utenfor Risør skal forvaltes av andre enn hoffet. Det er kronprinsen privat som uansett skal dekke lønn og andre utgifter til drift og vedlikehold.

– På dette punktet har kongehuset kommet oss i møte etter kritikken, sier leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg, til avisen.

Sett denne? Kronprinsparet får kritikk fordi bygninger forfaller

Årsrapporten viser for øvrig at kongefamilien hadde 740 offisielle oppdrag i inn- og utland i fjor. De besøkte 48 kommuner, samtlige 19 fylker, samt Svalbard og elleve land. Over 45.000 besøkte «Åpent Slott» i fjor sommer.

Den kongelige civilliste – Stortingets bevilgninger til drift og investeringer og lønn til samtlige ansatte ved Det kongelige hoff – viser et overskudd på 6,6 millioner kroner. Regnskapet for kronprinsparets stab hadde et underskudd på nesten halvannen million kroner, som dekkes av tidligere avsetninger.

Les også: Kronprinsparet vil bygge ny villa på Skaugum

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder