FORSVANT: I går kveld ble Dagsrevyen-sendingen borte fra NRK-skjermen. Foto: SKJERMDUMP / Anne Liv Ekroll/ NRK / Ole Kaland/ NRK
FORSVANT: I går kveld ble Dagsrevyen-sendingen borte fra NRK-skjermen. Foto: SKJERMDUMP / Anne Liv Ekroll/ NRK / Ole Kaland/ NRK

Slik taklet de Dagsrevyen-kollapsen

Lisbeth Schei: - Det gjelder bare å være iskald!

RAMPELYS

Gunvor Hals: - Vant til noen sjokk

For første gang i historien gikk Dagsrevyen i svart - i lang tid. Ankeret Lisbeth Schei holdt panikken unna, selv med Jonas Gahr Støre i studio.

Publisert: Oppdatert: 21.08.13 12:56

Med flere hundre tusen seere foran skjermen gikk Dagsrevyen i svart i går, og var borte i 10-12 minutter.

Kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK forklarte i går at programmet ikke kom på lufta som planlagt på grunn av en blackout i Dagsrevyens lydmikser.

Dagsrevyen-anker Lisbeth Schei sier hun merket småkluss allerede før kollapsen var et faktum.

- Før sending ble vi utstyrt med to mikrofoner, noe vi stusset litt på. Så vi merket fort at det var problemer med lyden, forteller Schei og legger til:

- Etter første sak var lyden helt borte, vi hadde Støre i studio som ikke fikk sett saken han skulle kommentere.

Så var det altså helt stopp for nyhetene. Sendingen ble stoppet og erstattet med et program om geiter på fjellet. Schei fikk likevel ikke antydning til panikk.

- Jeg tenker det gjelder å holde hodet iskaldt, tankene relativt klare og hjertet litt varmt! Det er ingen grunn til å hyle og skrike. Jeg har alltid et ekstra manus tilgjengelig som jeg kan lese fra hvis lesemaskinen går ned, forteller hun.

- Løp med Støre

Etter en god stund måtte nyhetsankerne flytte til et nytt studio. Schei tok seg dit med helseminister Jonas Gahr Støre på slep.

- Jeg begynte å løpe til det nye studioet, sammen med Støre, men fant fort ut at det kanskje ikke var lurt å gjøre. Så jeg gikk rolig med ham. Da vi fikk fyrt opp det nye studioet fikk vi sendt alt vi skulle, inkludert saken Støre skulle kommentere, fortsetter Schei.

- Hvordan var følelsen etterpå?

- Det var en lettelse, vi var fornøyde med å ha fullført en god sending. Det er bare å være iskald, og det er jeg!

Gunvor Hals måtte forflytte seg fra hovedkontrollen (HK) og innannonsere ekstraprogrammet om geiter på fjellet.

- Vi er vant til noen sjokk, men vi liker det ikke, sier Gunvor Hals.

- Overraskende for alle

TV-verten innrømmer at hendelsen kom overraskende på.

- Det var en veldig uventa ting for alle som var i HK. Vi kan miste lyden innimellom, men at hele lydmikseren går var en overraskelse. Man rekker ikke å tenke så mye før man løper inn i studio, sier Hals og legger til at hun hastet inn i studio for å opplyse seerne.

Hals forteller at det sjelden er kaos på NRKs hovedkontroll.

- Det er veldig sjelden roping der hvor jeg sitter i HK, men det var et litt høyere turtall fra Dagsrevy-studio, opplyser hun og legger til:

- Det foregår i ro, det er ikke vits å skrike og rope. Vi forstod hva feilen var og skjønte at det ikke var gjort på et halvt minutt.

Da Dagsrevyen forsvant kom det først opp en plakat med opplysninger om tekniske problemer. Deretter kom programmet «Glimt av Norge» på lufta. Dagsrevyen var tilbake på skjermen, etter å ha byttet studio, klokken 19.23.

- Vi har også gode tekniske backup-systemer, men dette har vært en massiv blackout, poengterer Hansen, som er opptatt av å beklage til alle seerne som måtte vente på nyhetene.

Hals har også opplevd dramatikk tidligere, men aldri noe lignende av det som skjedde i går.

- Det verste jeg har opplevd før av lignende ting er at strømmen går i HK, at alt blir svart! Vi ser ikke hverandre en gang, men som regel er det tilbake etter få sekunder, sier hun.

Her kan du lese mer om