SUPERMAT-KJENDISER: Christer Falck reagerer på Eyvind Hellstrøms uttalelser om at supermat er bløff og lureri i dagens VG. Både han og Bertine Zetlitz bruker supermat for å få mer energi. Foto: FRODE HANSEN/VG/TV3
SUPERMAT-KJENDISER: Christer Falck reagerer på Eyvind Hellstrøms uttalelser om at supermat er bløff og lureri i dagens VG. Både han og Bertine Zetlitz bruker supermat for å få mer energi. Foto: FRODE HANSEN/VG/TV3

Kjendiser provosert av Hellstrøm-angrep: - Sikkert sårt å miste hegemoni på matkunnskapen

Christer Falck bruker supermat hver dag * Vibeke Klemetsen gir barna oljer

RAMPELYS

Tone Damli og Bertine Zetlitz har kastet seg på mattrenden

(VG Nett) Eyvind Hellstrøm (63) mener den nye supermaten er bløff og lureri. Flere norske kjendiser sverger derimot til konsentrert kosttilskuddspulver og oljer.

Publisert: Oppdatert: 06.09.12 08:56

I dagens VG går kjendiskokken Hellstrøm til angrep mot den såkalte supermat-trenden som baserer seg mye på pulver av planter, alger og hvetegress.

- Supermat er bløff og lurereri og hinsides enhver fornuft. Salget av supermatpulver og andre kosttilskudd går så det suser - og alt tyder på at mange erstatter vanlig, sunn mat med slike produkter, sier Hellstrøm.

Har du erfaringer med supermat? Del dem her eller si din mening om trenden her!

Han får støtte av ernæringsfysiolog Kristine Møller ved Lovisenberg diakonale sykehus.

- Jeg synes trenden er skummel, og jeg vil ikke anbefale folk å erstatte vanlig kosthold med pulver.

- Hadde det ligget seriøs forskning bak det, så ville det vært anbefalt høyere opp, sier hun.

Les hele intervjuet med Eyvind Hellstrøm i dagens papirutgave av VG eller VG+ .

Supermat og sunt kosthold

En av dem som har frontet supermat-trenden i både bladet Mat & Helse og i boken Beautyfood er artisten Bertine Zetlitz (37).

- Det supermat virkelig gjør, er å gi deg reell energi, en slags livskraft, og den livskraften er knyttet til mine kreative prosesser også, uten den klarer jeg ikke å yte, sier Zetlitz i boken.

Hun ramser også opp en rekke supermat-pulver og oljer hun bruker jevnlig. Men påpeker at hun kombinerer dette med sunn mat.

VG Nett har vært i kontakt med Zetlitz' manager Pernille Torp-Holte. Hun skriver i en tekstmelding at Zetlitz ikke ønsker å gi noen ytterlige kommentarer.

- Masse energi

«Extra»-programleder og yoga-instruktør Vibeke Klemetsen (36) har brukt forskjellige typer supermat i flere år. Hun er ikke enig i Hellstrøms uttalelser om at supermat er lureri.

- Han er ganske tradisjonell i matveien, og jeg tror ikke han har prøvd det selv. Hadde han lagt frem bevis på at dette ikke funker, så skulle jeg hørt på ham. Men det tviler jeg på at han har.

- Jeg får masse energi av dette, og jeg kjenner at det hjelper for meg, sier hun til VG Nett.

Klemetsen påpeker at hun tar tilskuddene sammen med annen mat, og tror ikke supermat alene kan hjelpe folk til å få en sunnere hverdag.

- Jeg kombinerer det med et sunt kosthold og trening. I sommer har jeg nesten ikke tatt noe tilskudd. Men når høsten og vinteren kommer, så kommer jeg til å ta mer for å styrke immunforsvaret, sier hun.

Les hva ernæringsfysiolog i VGs Vektklubb mener om supermat!

Trebarnsmoren innrømmer også at hun gir noe av supermaten til sine barn.

- Jeg gir dem noe oljer, lecitin og Rice Bran-pulver, sier hun.

- Hva med vanlige grønnsaker?

- Jeg gjør det også. Men det er vanskelig å få i seg nok mengder av det, sier hun.

Dobbeltmoralsk

Hellstrøms TV3-kollega Christer Falck (43) er også svært uenig med kjendiskokken. Han har kjøkkenskapet fullt av supermat blant annet i pulverform, og tar gjerne en super-smoothie når han har tid.

- Jeg kan ikke helt skjønne hvorfor Hellstrøm går så hardt ut mot supermat, det er jo bare sunne ting som man ikke har vondt av. Han bør kanskje innse at det har skjedd store ting i matutviklingen siden han ble kokk, selv om det sikkert er litt sårt å miste hegemoni på matkunnskapen, sier han.

Han mener det er dobbeltmoralsk å være imot supermat, men for alkohol.

- Det er i min verden absurd å mene at det er for dyrt å kjøpe en boks med økologisk hvetegresspulver eller acaipulver til under trehundrelappen, men samtidig snakke varmt om en vin til femhundre, sier han, og legger til:

- Personlig er jeg ikke fanatisk, men jeg synes man skal være positiv til folk som prøver å få folk til å bli sunnere i stedet for å rakke ned på dem.


En annen kjendis som har kastet seg på supermat-trenden er Tone Damli (24). Hun har i hele år blogget om forskjellige produkter.

«Den siste tida har eg fått skikkelig dilla på Supernature produkt, og dette av ein grunn; det funka! Kroppen min hoppa av glede om dagen!!», skriver hun blant annet.

Helsedirektoratet skeptisk

Avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet mener at folk må være skeptiske til denne type nye dietter.

­ Vi er skeptisk til den type trend der man skal bytte ut matvarer med pulver og piller. Folk bør ha en kritisk holdning til ulike dietter som kommer og går, og ikke sluke alt som kommer fra ymse hold der det også kan være økonomi som spiller inn. Det er heller ingen god idé å gi barna pulver istedenfor grønnsaker. Barn kan være kresne, men gjennom smaksprøver og forkskjellige retter lærer de fleste barn å like de fleste ting etter hvert. Det gjør de jo ikke hvis de får valget mellom en grønnsak og pulver blandet ut i noe godt, sier Øien.

Hun mener at folk kan ha en sunt og variert kosthold helt uten denne type supermat-produkter - som mange norske kjendiser og andre sverger til.

- Jeg er helt enig med Hellstrøm. Utfordringen er å få folk til å spise mer grønnsaker, frukt og fisk. Det er det som er Helsedirektoratets anbefaling, sier Øien - som viser til at det er gjort mye forskning på ulike matvarers effekt på helse, men kjenner ikke til om det er utført god forskning på dette spesielle supermat-produktet.

De som driver med supermat mener det ligger mye forskning bak.

- Spørsmålet er hvor god denne forskningen er. Jeg kjenner ikke til at det foreligger studier av god kvalitet når det gjelder dette bestemte produktet, sier Øien.

Her kan du lese mer om