DEN STORE DAGEN: Nå er det kun timer igjen før prinsesse Madeleine og Chris O'Neill sier ja til hverandre i kirken. Foto: Kungehuset.se

Slik blir prinsesse Madeleines drømmebryllup

Bruden: - Jeg håper det blir en vakker dag

Selv amerikanerne har fått bryllupsfeber

STOCKHOLM (VG Nett) Fra høytidelig vielse og hyllestferd med åpen hestevogn, til bryllupsmiddag i partytelt.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er noen av ingrediensene i dagens storslåtte bryllupsfeiring mellom Sveriges prinsesse Madeleine og hennes amerikanske forlovede, den velstående finansmannen Chris O'Neill.

VG-DIREKTE: Følg bryllupsfesten i Stockholm direkte med Niko-LIVE her

I det eneste avisintervjuet prinsesse Madeleine har gitt før bryllupet, forteller hun at bryllupsnervene har vært fraværende så langt.

- Det kjennes veldig bra. Jeg trodde jeg skulle være mer nervøs og stresset, men det er jeg ikke. Jeg ser bare veldig frem til vår store dag, sier prinsessen til gratisavisen Metro.

Har ligget lavt

Informasjonssjefen ved det svenske slottet, Bertil Ternert, gjør det også helt klart at hun ikke har noe å være redd for.

- Vi har en profesjonell stab her på slottet som er vant til å lage store arrangementer, så alt går i henhold til planen, sier Ternert til VG.

KLART: Drottningholms slott står nå klart til dagens bryllup. Foto: Kungahuset.se


Prinsesse Madeleine og Chris har ligget ganske lavt i offentligheten, og har gitt få intervjuer. Særlig Chris O'Neill har tilsynelatende opplevd det vanskelig å være i medienes søkelys og han har blitt fotografert mens han gir fingeren til en fotograf. Norske TV 2 fikk likevel et intervju med O'Neill da de møtte han tilfeldigvis på gaten.

Men selve bryllupet forsikrer de nå at de ønsker å dele med folket.

- Vi vil gjøre bryllupet så tilgjengelig som mulig, sier prinsesse Madeleine i et intervju som er publisert på det svenske kongehusets nettsider.

Tidligere har aldri amerikanerne vist noen særlig interesse for hverken det svenske eller andre nordiske kongehus.

Nederst i saken får du tidsplan og alle detaljene rundt dagens prinsessebryllup!

Stor tysk interesse

Men når Chris, som kommer fra en sosietetsfamilie i USA, nå har entret den kongelige scene, har de for første gang også merket interesse også herfra, forteller Ternert.

- Amerikanske medier er akkreditert til bryllupet, og det er nok på grunn av Chris O'Neill, sier Ternert.

Totalt er det 350 journalister som har søkt om akkreditering.

- Det er stor tysk interesse, men også mange fra Finland, sier Ternert.

VGTV: Dette mener svenskene om Maddes forlovede

I KONGELIG KORTESJE FOR FØRSTE GANG: Det vordende brudeparet prinsesse Madeleine og Chris O'Neill. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix


- Yngre og mindre formelt

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, som skal kommentere bryllupet direkte lørdag, sier bryllupet lørdag blir mindre «offisielt» enn da storesøster kronprinsesse Victoria giftet seg og alle Europas monarker var invitert.

- Maddes bryllup blir på mange måter som Märtha Louises bryllup i Trondheim i 2002 sammenlignet med Haakon og Mette-Marits i Oslo året før - yngre og mindre formelt. Men ganske sikkert glamorøst nok, sier Totland.

Prinsesse Madeleine har et klart ønske for dagen:

- Jeg håper det blir en vakker dag med fint vær, sier prinsessen til Metro.

Og hva hun ser aller mest frem til i øyeblikket: - Å gifte meg med Chris!

SLIK BLIR DEN STORE DAGEN:

PRESTEN: Biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark, og Michael Bjerkhagen som er prest i den kongelige menigheten står for vielsen.

KIRKEN: Den nåværende slottskirken ble innviet i 1754 og før storesøster Victorias bryllup i 2010, ble den pusset opp for 14 millioner kroner.

KIRKEN: For tre år siden ble slottskirken pusset opp for 14 millioner kroner. Foto: Kungahuset.se

BRUDEKJOLEN: Spekulasjonene rundt kjolen har vært mange, men den svenske avisen Expressen melder at det er den italienske stjernedesigneren Valentino som står bak kjolen. Mye tyder på at det er riktig. Valentino er nemlig invitert som gjest i bryllupet.

DIADEMET: Kongehusekspert Kjell Arne Totland skriver på sin kongeblogg at han tror valget vil stå mellom to historiske hodesmykker. Enten det tradisjonelle «kamé-diademet», som både mamma Silvia og storesøster Victoria bar som brud, eller det det såkalte «Connaught-diademet» eller «prisme-diademet» - i familien kalt «Sibyllas diadem», fordi det assosieres med kong Carl Gustafs mor, tyskfødte prinsesse Sibylla.

MONOGRAMMET: I tråd med kongelige bryllupstradisjoner er det laget et monogram for brudeparet. Madeleine og Chris sitt monogram består av deres to initialer M og C som er speilvendt til den ene siden, slik at det i midten også formes en M. Monogrammet er laget av kunstneren Vladimir A Sagerlund.

GJESTENE: Fra den norske kongefamilien kommer kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. Fra Danmark kommer kronprinsesse Mary og kronprins Frederik, samt prins Joachim og prinsesse Marie. Prins Edward og hans hertuginne Sophie representerer Storbritannia, og i tillegg kommer en rekke andre kongelige og mer eller mindre kjente venner fra inn og utland. Totalt skal om lag 500 gjester være invitert.

MIDDAGEN: Kongeparet er vertskap for bryllupsmiddagen som holdes på Drottningholm slott. Prinsesse Madeleine ble både født og vokste opp på dette slottet. Middagen serveres i et partytelt i hagen.

MATEN: Sjefskokk Stefano Catenacci ved restauranten Operakällaren står for maten til bryllupet. Denne restauranten har helt siden 1961 hatt ansvaret for maten til representasjonsmiddager, gallamiddager og andre store middager hvor kongen er vertskap.

KOKKEN: Sjefskokk Stefano Catenacci. Foto: PUNKT SE

MUSIKKEN: Det blivende ekteparet skal ha vært i møte med den svenske sangstjernen Peter Jöback, som dermed er en het

UNDERHOLDNING: Den svenske sangstjernen Peter Jöback. Foto: Magnus Sandberg

kandidat til å bidra musikalsk. Han er også invitert i bryllupet. Det samme er Marie Fredriksson. I tillegg til henne og Jöback skal trolig Amy Diamond opptre under bryllupet.

TV-SENDINGEN: Bryllupet blir direktesendt på TV-kanalen SVT, og de sender direkte både før, under og etter bryllupet.

GAVENE: Gaver strømmer inn fra fjern og nær, men paret har primært bedt om å få penger til stiftelsen MinStoraDag, som jobber for å virkeliggjøre drømmene til svært syke barn, eller til dronning Silvias stiftelse World Choldhood Foundation, som hjelper utsatte barn.

FORLOVER: Chris skal ha en forlover, men prinsesse Madeleine har gjort det klart at hun nøyer seg med blomsterbarn.

BLOMSTERBARN: Prinsessen er gudmor til tvillingene Chloé og Anais, barna til dronning Silvias nevø Patrick Sommerlath, og det er ventet at de blir blant blomsterbarna i bryllupet. Selv om kronprinsesse Victoras datter Estelle, bare er halvannet år gammel, har det også blitt spekulert i om hun skal være blomsterpike.

SALUTTEN: Etter vielsen blir det skutt salutt med 21 skudd med fem sekunders mellomrom fra Skeppsholmen.

KORTESJEN: Etter vielsen skal prinsesse Madeleine og Chris kjøre i en åpen vogn dratt av fire hester med ryttere. På en av hestene sitter Sara Thavenius, som også vær med da Victoria giftet seg i 2010. Ferden går fra det kongelige slottet, til Riddarholmen.

RUTEN: Dette er ruten som det nygifte paret skal kjøre etter bryllupet. Foto: Kungehuset.se

CADILLACEN: Om den over hundre år gamle vognen går i stykker, eller det blir styrtregn, vil ferden i stedet gå i en lang svart cadillac.

BÅTEN: Fra Evert Taubes terrasse på Ridderholmen blir brudeparet og de innbudte gjestene senere fraktet med båt til Drottningholms slott for å spise middag der.

FORSVARET: Militære paraderer langs kortegeveien og ved ankomsten til Drottningholm.

TITTELEN: Prinsesse Madeleine fortsetter å være prinsesse, og tar heller ikke ektemannens etternavn. Chris ønsker å beholde sitt amerikanske statsborgerskap, og å fortsette sin næringsvirksomhet. Det betyr at han verken kan få prinse- eller hertugtittel.

TIDSPLAN:

14.15: Gjestene begynner å ankomme kirken.

15.30. Gjestene skal være på plass i kirken.

16.00. Bryllupseremonien starter.

Cirka 16.45 Seremonien er over og brudeparet skal vinke til folket ved Södra valvet. Samtidig skytes en salutt med 21 skudd fra Skeppsholmen.

17.05 Bryllupsgjestene som er invitert til middag drar med buss og politieskorte fra indre borggård til Riddarholmen.

18.05 Madeleine og Chris fraktes med hest og kjerre fra indre borggården på slotttet Kortesjen starter.

18.20 Kortesjen er framme ved Evert Taubes terrass ved Riddarholmen. Brudeparet går over i en båt som tar dem til Drottningholm.

Cirka 19.05 Paret ankommer bryggen ved Drottningholms slott.

20.00 Bryllupsmiddagen starter.

Cirka 23.00 Fest. Chris og Madeleine åpner med bryllupsvals.

04.00 Sperringene ved Drottningholm slott heves.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder