I RETTEN: Andrine Sæther og Lars Lillo-Stenberg sammen med sin advokat, Harald Stabell da ankesaken mellom dem og ukebladet Se og Hør startet i Borgarting lagmannsrett i Oslo i januar i år. Foto: Scanpix

Lillo-Stenberg og Sæther tapte mot Se og Hør

Sjefredaktør: - Fornuften har seiret

(VG Nett) Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther tapte i dag i Høyesterett i saken mot Se og Hør. - En viktig dom, sier sjefredaktør i Se og Hør, Harald Haave.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Saken handlet om bladets trykking av bryllupsbilder uten parets samtykke.

- Jeg vil jo si at fornuften har seiret. Og jeg tror det var en viktig dom for både pressefolk, men også for alle andre mennesker, sier Haave til VG Nett.

Se og Hør tok avstandsbilder da paret giftet seg i strandsonen på Tjøme sommeren 2005. Bildene dukket opp i Se og Hør tre dager senere og Lillo-Stenberg og Sæther mente det var et brudd på privatlivets fred - og gikk til sak mot bladet.

Les også:- Se og Hør ødela bryllupet

Flertallet i Høyesterett, tre av fem dommere, kom frem til at Se og Hør hverken hadde krenket vernet av privatlivets fred eller retten til eget fotografi.

- Jeg synes det er sørgelig. Ikke bare for Lars og min egen skyld, men det er også sørgelig for samfunnet vårt, rett og slett. Er det virkelig slik vi ønsker å ha det? Ønsker vi at denne type journalistikk skal anerkjennes? sier Andrine Sæther til P4.

- Man har også med denne dommen satt en stopper for privatiseringen av det offentlige rom. Det er en viktig seier for oss, men også en viktig seier for norsk presse, mener Harald Haave.

Les dommen i sin helhet på Høyesteretts egne hjemmesider.

- Noe er ødelagt

Ukebladet tapte første runde av søksmålet da saken ble behandlet i Oslo tingrett. Kjendisparet fikk der medhold og ble tilkjent en samlet erstatning på 150.000 kroner.

- Noe er ødelagt. Se og Hør tok de bildene som vi skulle hatt privat og hegnet om. Hvis Se og Hørs sjefredaktør Odd Johan Nelvik mener at dette ikke er privat, så forstår ikke jeg hva det vil bety, sa Andrine Sæther under sin forklaring i Lagmansretten den gangen.

Flere runder

Tidligere i år ble Se og Hør også i Borgarting lagmannsrett dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning.

Borgarting lagmannsrett påla også Se og Hør, Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik, fotograf Morten Krogh og journalist Anders Stavseng å betale saksomkostningene på 120.000 kroner.

I dag ble imidlertid Se og Hør frifunnet i Høyesterett. I dommen fra Høyesterett heter det at saksomkostninger ikke blir tilkjent noen instans, som betyr at begge parter betaler sine egne omkostninger i forbindelse med rettssaken.

- Hvorfor mener du dette var en viktig dom for både pressefolk og andre mennesker, Harald Haave?

- Hvis man kikker på ordlyden i dommen, så sier flertallet i Høyesterett at man gjennom dekking av dette bryllupet på et offentlig sted, ikke har krenket privatlivets fred. Det tror jeg er noe av kjernen her, når man gjennomfører et såvdt spektakulært bryllup, og ankommer slik man gjør på dette offentlige stedet, så kan man ikke vente at man ikke blir dekket når man er to så kjente personer, svarer sjefredaktøren.

VG Nett har ikke lykkes i å komme i kontakt med Lars-Lillo Stenberg eller parets advokat, Harald Stabell, tirsdag formiddag.

- Markerer et skille

Harald Haave i Se og Hør mener det er svært viktig å skille mellom omtale av enkelthendelser og omtale der personer blir omtalt gjentatte ganger. Han trekker inn «Caroline-dommen», som handler om Monaco-prinsessen som fikk Den europeiske menneskerettighetsdomstols medhold i at bilder av henne tatt på offentlig sted ikke kunne trykkes uten tillatelse, av hensyn til privatlivets fred og familien.

- Dette var en enkeltstående reportasje av et par som sjeldent er å se i ukebladet. «Caroline-dommen» handler om vedvarende trakassering av en kjent person inn i det aller private rom. Der snakker man om gjentatte handlinger, hvor flere medier er involvert, det gjør vi ikke i denne saken. I vårt tilfelle er det en enkeltreportasje. Jeg registrerer også at Høyesterett med denne dommen markerer et kraftig skille fra «Caroline-dommen», sier Haave.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder