ENGASJERT: Leonardo DiCaprio på scenen under Global Citizen Festival i New York 28. september. Foto: ANGELA WEISS / AFP

Leonardo DiCaprio svarer på Jair Bolsonaros anklager

Brasils president kritiserte Leonardo DiCaprio for å ha donert penger til organisasjoner som han mener står bak noen av brannene i Amazonas. – Det stemmer ikke, svarer Hollywood-stjernen.

 • Ingrid Hovda Storaas

– Fremtiden til disse uerstattelige økosystemene er i fare og jeg er stolt over å stå sammen med gruppene som beskytter dem. Selv om de er verdige støtte, finansierte vi ikke de nevnte organisasjonene.

Det skriver Hollywood-stjernen Leonardo DiCaprio i en uttalelse publisert på Instagram. Innlegget er et svar til anklagene fra Brasils president, som fredag hevdet at skuespilleren har donert penger til organisasjoner som han mener står bak noen av brannene i Amazonas.

– DiCaprio er en kul fyr, er han ikke? Gir penger for å sette regnskogen i brann.

Fikk du med deg? Brasils president: Gir DiCaprio ansvar for Amazonas-branner

Selv om han mener organisasjonene Brasils president refererer til «er verdig støtte», har de ikke blitt finansiert av DiCaprios miljøorganisasjon, skriver DiCaprio i sitt svar:

At this time of crisis for the Amazon, I support the people of Brasil working to save their natural and cultural heritage. They are an amazing, moving and humbling example of the commitment and passion needed to save the environment. The future of these irreplaceable ecosystems is at stake and I am proud to stand with the groups protecting them. While worthy of support, we did not fund the organizations targeted. I remain committed to supporting the Brazilian indigenous communities, local governments, scientists, educators and general public who are working tirelessly to secure the Amazon for the future of all Brazilians.

Skuespillerens miljøorganisasjon har donert 5 millioner dollar for å beskytte regnskogen i Amazonas etter brannene i juli og august, som ødela store områder.

– I det som nå er en krisetid for Amazonas, støtter jeg Brasils folk i deres arbeid for å redde deres naturlige og kulturelle arv, skriver DiCaprio videre på Instagram.

Bakgrunnen for Bolsonaros uttalelser er to politirazziaer i hovedkvarterene til to frivillige organisasjoner i delstaten Pará i Brasil. Flere frivillige brannmenn ble pågrepet og senere løslatt. Brannmennene nekter for å ha gjort noe galt.

VG-spesial: Kampen om Amazonas

Lokalt politi sier at organisasjonene mistenkes for å ha stiftet branner for å skaffe seg selv midler, skriver NTB. Den føderale påtalemyndigheten sier imidlertid at deres etterforskning av brannene tyder på at det er lokale utbyggere som står bak.

Flere artikler

 1. Brasils president: Gir DiCaprio ansvar for Amazonas-branner

 2. Leonardo DiCaprio ut mot Jair Bolsonaros anklager

 3. Leonardo DiCaprio var med å redde mann fra å drukne

 4. Camila Morrone (22) forsvarer kjærligheten til Leonardo DiCaprio (45)

 5. Leonardo DiCaprio gir Greta Thunberg sitt løfte

Fra andre aviser

 1. Brasils president skylder på Leonardo DiCaprio for Amazonas-branner

  Bergens Tidende
 2. Det hugges mer enn på lenge i Amazonas. Brasils president har fått fart på avskogingen.

  Aftenposten
 3. Han ble drept mens han forsøkte å beskytte regnskogen. – Brasil svikter sitt ansvar for å beskytte urfolk.

  Aftenposten
 4. Amazonas har tapt over 25 prosent mer regnskog enn på samme tid i fjor

  Aftenposten
 5. Stadig flere branner i Amazonas tross forbud

  Fædrelandsvennen
 6. Da koronaen rammet Brasil, så noen en mulighet. Det er dårlig nytt for klimakampen.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no