STRAMMER INN TITTELBRUK: Prinsesse Märtha Louise skal ikke lenger bruke prinsessetittelen i næringsvirksomheten sin. Foto: Frode Hansen/VG

Prinsesse Märtha Louise: – Skal ikke bruke min prinsessetittel i kommersiell sammenheng

Det er gått snart tre måneder siden Slottet bekreftet at de ville ha dialog med prinsessen rundt hennes kommersielle bruk av prinsessetittelen. Dette er konklusjonen.

I en uttalelse til NRK 16. mai bekreftet kongehuset at de skulle følge med på Märtha Louises næringsvirksomhet etter at hun fikk kritikk for å bruke tittelen i sin foredragsturné med kjæresten Durek Verrett.

– Veldig lei meg

Onsdag publiserte prinsessen selv konklusjonen fra dialogen på sin Instagram-konto. Her sier hun at hun i dialog med kongehuset har kommet frem til at hun ikke lenger skal bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng, kun når hun representerer Kongehuset.

les også

Märtha Louise har laget ny Instagram-konto uten prinsessetittel

– Det har vært mange diskusjoner om min bruk av tittel i kommersiell sammenheng i det siste. Det at jeg brukte Prinsesse i tittelen på min turné, har jeg sagt tidligere at jeg er veldig lei meg for, og det står jeg fortsatt ved. Det var et feiltrinn og jeg skjønner at det provoserer når prinsessetittelen blir brukt på denne måten, åpnet hun innlegget.

Videre skriver hun at hun opplever det som en god løsning å skille næringsvirksomheten sin fra hennes rolle som representant for Kongehuset.

– Jeg skal fra nå av ikke bruke min prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Det vil si at jeg i alle kommersielle sammenhenger bruker kun Märtha Louise, skriver hun.

Statsminister Erna Solberg (H) uttaler seg om saken til NRK.

– Det er godt i tråd med hva det norske folk føler i denne saken. Det er fint for henne å lytte til det, og jeg synes det er en klok vurdering.

les også

Prinsesse Märtha Louise la ut fødselsnummer på Instagram

Solberg sier videre at hun hele tiden har ment at det var opp til Kongehuset og prinsessen å vurdere tittelbruken.

Prinsessen får skryt av kjæresten Durek Verrett.

– Jeg er veldig stolt av deg, kjære. Du er en så sterk kvinne, skriver han under Instagram-innlegget.

Ønsker ikke å kommentere prosessen

Kongehuset har selv lagt ut en pressemelding om konklusjonen av dialogen med prinsessen.

– Prinsesse Märtha Louise har i samråd med sin familie besluttet at hun fra nå ikke vil bruke prinsessetittelen i sin næringsvirksomhet. Prinsessen vil fortsatt bruke sin tittel når hun representerer Kongehuset og i privat sammenheng, men vil bruke sitt navn (Märtha Louise) når hun driver inntektsbringende virksomhet, står det.

Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe ønsker ikke å si noe om prosessen for dialogen mellom prinsessen og Kongehuset, eller når beslutningen ble fattet.

– Vi har ikke noe mer å si enn det vi har uttalt, og det prinsessen selv har skrevet, sier hun.

les også

Se og Hør: Slottet beklager på vegne av prinsesse Märtha Louise

– Hun har prinsessetittelen i navnet på Instagram-kontoen sin, vil det si at hun ikke kan bruke den plattformen til næringsvirksomhet?

- De detaljspørsmålene om hvordan hun vil følge det opp, henviser jeg til Carina Scheel Carlsen. Vi har ingen kommentarer utover at hun ikke skal bruke tittelen til inntektsbringende virksomhet.

– Er det opp til prinsessen selv å moderere dette, eller vil Slottet følge opp?

- Vi har ingen kommentarer utover at hun ikke skal bruke tittelen til inntektsbringende virksomhet.

les også

Hver fjerde nordmann vil frata Märtha Louise prinsessetittelen

Gjør endringer

Prinsessens manager, Carina Scheele Carlsen, sier til VG at dette er en løsning som Märtha Louise og familien har kommet frem til i fellesskap.

– Märtha og familien har diskutert seg frem til denne løsningen. Hvordan de har kommet frem til dette, og hvem som har sagt hva, har jeg ingen kommentarer til.

– Hun skriver at de har kommet frem til en god løsning. Hvorfor har hun ikke tatt initiativ til dette tidligere?

– Hun har ikke gitt fra seg tittelen, slik det har vært snakk om tidligere, men skal ikke bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng. Dette er noe de har kommet frem til i fellesskap, og som hun synes er en god løsning.

Prinsessen la senest for én dag siden ut et innlegg på Instagram hvor hun bruker prinsessetittelen i forbindelse med et nett-foredrag med Verrett i helgen.

les også

Statsviter Asle Toje om Märtha-debatten: – Bare tull

Ifølge Scheele Carlsen har det nå blitt gjort endringer i webinaret til prinsessen og kjæresten.

– Her er prinsessetittelen blitt fjernet, og det står nå kun Märtha Louise. Det er ikke noen andre store arrangementer på gang som nå må endres.

– I og med at prinsessen også bruker Instagram-kontoen sin til markedsføring, kommer hun til å endre brukernavnet?

– Det vil vise seg hva som blir endret og hvordan det blir gjort fremover, sier manageren.

les også

Prinsesse Märtha Louise: Vil ikke si fra seg prinsessetittelen

Flest negative til tittelbruk i markedsføring

Märtha Louise og Durek Verrett holdt i mai både foredrag og workshops under tittelen «The Princess and the Shaman».

I en landsomfattende spørreundersøkelse utført av Respons Analyse i månedsskiftet mai / juni svarte 63 prosent at de var negative til Märtha Louises tittelbruk i markedsføringen.

Kun fem prosent var positive.

les også

Durek Verrett hevder han er utsatt for rasisme

– Vi følger med på debatten og det som blir sagt, og kommer til å være i dialog med prinsessen knyttet til markedsføringen av næringsvirksomhetens hennes, sa kommunikasjonssjef Guri Varpe til NRK.

– Det er sånn at vi følger med på det som blir sagt og skrevet. Det vi ønsker er å ha en dialog med søsteren min, særlig om det som går på titulering og næringsvirksomhet, uttalte kronprins Haakon etter uttalelsen til Slottet.

Etter gjentatte spørsmål fra VG har Slottet enten vist til uttalelsen 16. mai, eller unnlatt å kommentere saker rundt prinsessen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder