Datteren talte i Ari Behns bisettelse: – Du var helten min

OSLO DOMKIRKE (VG) Ari Behns datter Maud Angelica (16) mintes sin far i en gripende minnetale, og sendte også tanker til andre som kan kjenne på vonde følelser og trenge hjelp.

 • Martha C. S. Holmes
 • Elise Alexandra Gulbrandsen
 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Maria Støre
 • Helge Mikalsen (foto)
 • Mattis Sandblad (foto)

– Kjære pappa. Jeg husker at på konfirmasjonen min da du holdt tale for meg, så skalv hendene dine. Du er så vant med å være på TV og alltid snakke selvsikkert for mange mennesker, så da du skalv på hendene for meg, skjønte jeg at det betydde ekstra mye. Jeg er så glad for at du fikk holde tale for meg. I dag skal jeg holde tale for deg, og jeg skjelver også kanskje litt på hendene, startet Maud Angelica Behn.

Hvordan vil du huske Ari Behn? Del det i vår kondolanseprotokoll

Hun hadde sin mor Märtha Louise med seg som støtte under talen i kirken. I samråd med familien ble også denne talen sendt offentlig. En hel nasjon tok farvel med Ari Behn da han fredag ble bisatt fra Oslo domkirke.

les også

Mamma og pappa Behn med sterk minnetale: – De siste årene har vi lidd med deg

Siste side i programheftet for bisettelsen var prydet med en tegning av Ari Behn, signert datteren Maud Angelica.

– Jeg har jobbet på den i minst ti timer, og mens jeg gjorde det tenkte jeg på hvor mye jeg elsker deg og hvor spent jeg var på å se reaksjonen din, sa hun.

– Det knuser hjertet mitt at jeg aldri vil få kunne gi den til deg.

TEGNET: Siste side i programheftet er prydet med en tegning av Ari Behn, signert Maud Angelica. Forsidebildet er det Aris nære venn Per Heimly som har tatt.

– Du fikk oss til å føle en uendelig styrke

Maud Angelica beskriver en sterk og tøff far.

– Da jeg var redd for monstre under sengen sa du at du ville beskytte meg. Du var helten min, pappa. Jeg ser sånn opp til deg, og jeg elsker deg så inderlig mye. Jeg elsket samtalene våre, vi snakket alltid om så dype og fine ting. Du visste alltid så mye. Jeg trenger deg i livet mitt pappa, sa hun.

les også

Hyller Mauds gripende tale til pappa Ari: – Både trist, jævlig og inspirerende

Maud Angelica sa at hun er glad for at faren betydde så mye for så mange. Hun sa at faren alltid var så stolt over døtrene – og at hun håper han vet at de var stolte av ham også.

– Du brukte så fine, store ord, og fikk oss barna til å tro at vi kunne bli og gjøre hva som helst. Du fikk oss til å føle en uendelig styrke og glede i at du trodde sånn på oss. Tusen takk for det. Leah, Emma, mamma og jeg savner deg så ufattelig mye, sa hun.

Hun sa hun håper han vet hvor høyt døtrene elsker ham, og at de ikke hadde noen anelse om at han ville gå bort så tidlig i livene deres.

SORG: Familien samlet ved Oslo domkirke. Foto: Helge Mikalsen, VG

– Vi trodde du ville være her for å følge oss ned midtgangen i kirken når vi gifter oss, se hva vi gjør med livene våre, se hva slags personer vi blir, eller se vår forbedring i kunst, sminke og ridning - og bli bestefar til våre fremtidige barn. Men nei, det ble ikke sånn. Du bestemte deg for å dra tidlig.

les også

Stemmen og støyen som forandret Norge

Maud Angelica viet deler av minneordet til å oppfordre folk som kjenner på vonde følelser til å søke hjelp - og å si at det å be om hjelp ikke er en svakhet, men en styrke. Hun sa barna aldri kunne forestilt seg at deres egen far ville forlate dem og ta sitt eget liv. Samtidig sa hun at selvmord aldri er noens feil, og at dem rundt ikke kan klandre seg selv.

– Pappa må ha vært så sliten at han må ha følt at han ikke hadde noen annen utvei enn å gå ut av denne verden. Men der tror jeg han tok feil. Det er alltid en utvei, sa hun.

Hun sa at hun ville si til alle som har gått gjennom forskjellige vonde følelser og psykisk sykdom at det alltid finnes en utvei.

– Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan og vil hjelpe. Du kan få hjelp, og det kan bli bedre. Alle i denne verden fortjener kjærlighet og glede - det gjør du også. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam å be om hjelp, selv om det er noe lite, sa hun.

– Aldri tenk at det er bedre for dem du er glad i om du går bort - jeg kan love deg at det er så innmari feil.

Trenger du noen å snakke med? Mental Helse kan nås på 116 123. Røde Kors kan ringes på 80033 321. Kirkens SOS: 22400040.

les også

Erna Solberg om Ari: – Norge har mistet en stor kunstner og forfatter

– En glitrende diamant

Datteren beskrev en far som var begeistret over kunsten hun lager. Hun fortalte at hun har brukt over ti timer på tegningen som pryder programmet på bisettelsen.

– Du ville si ting som at at jeg var en glitrende diamant. Hvem sier sånne ting, spurte hun retorisk til varm latter fra kirken.

Ved slutten av talen snakket hun om hvor mye hun hadde ønsket å få sagt ordentlig farvel.

– Vi skulle så gjerne ønske at vi kunne gi deg en aller siste klem. Vi elsker deg pappa – du er en glitrende diamant du også.

Se også: Ari Behns liv i bilder

Søstrene gikk så opp til kisten for å legge på rosa blomster. De hadde følge av sin mor Märtha Louise. De tre søstrene og Märtha hadde alle kledd seg med rosa detaljer til ære for faren. Ifølge Mauds minnetale var dette fordi det var hans favorittfarge.

Våren 2018 ble det kjent at Ari Behn hadde et felles bokprosjekt med datteren Maud Angelica Behn. Ari Behn etterlater seg også døtrene Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11). De har sammen denne hilsenen på en bårebukett i kirken, i tillegg til hver sine egne hilsener til faren.

SISTE HILSEN: «Elsker deg for alltid pappa», står på kransen fra døtrene Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah. Foto: NTB scanpix

Beskjeden om at Ari Behn hadde tatt sitt eget liv kom 25. desember. En rekke personer har siden da kommet med minneord og kondolanser, og både kong Harald og statsminister Erna Solberg snakket om dødsfallet i sine nyttårstaler.

Per Heimly om Ari: – I bunnløs sorg over å ha mistet min beste venn

Familien har fått ros av eksperter for åpenheten de utviste da de selv meddelte at han tok sitt eget liv 1. juledag. Eksperter på selvmord og psykisk helse uttaler at dette kan gjøre det legitimt å dele at man selv har det vanskelig, og minne oss på å behandle hverandre bra.

les også

Ebba Rysst Heilmann: «Jeg er alltid hos deg, elskede Ari min»

Hele kongefamilien, statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre og NATO-sjef Jens Stoltenberg er blant dem som var på plass i Oslo domkirke for å ta farvel med Ari Behn. Men familien ønsket også at bisettelsen skulle være åpen for alle.

I domkirken er det plass til rundt 800 mennesker. Omtrent 600 plasser er åpne for alle, og i morgentimene møtte VG noen som hadde møtt opp allerede klokken 06 for å sikre seg en plass.

En lang kø av venner og kjente ønsket å ta del i bisettelsen.

Les også

Mer om

 1. Ari Behn
 2. Oslo
 3. Minneord

Flere artikler

 1. Tok farvel med Ari Behn: Slik var bisettelsen

 2. Hyller Mauds gripende tale til pappa Ari: – Både trist, jævlig og inspirerende

 3. Dette er programmet for Ari Behns bisettelse: Datteren Maud Angelica skal tale

 4. Farvel, Ari

 5. Per Heimly om den siste samtalen med Ari: Prøvde å få ham til å holde ut

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder