Islands flaggstunt kan bli straffet

Under stemmeopptellingen kom Island med et Palestina-stunt hvor de viste frem det palestinske flagget på scenen. Nå kan stuntet bli straffet, ifølge EBUs regelverk.

Da kameraene filmet det islandske bandet Hatari under stemmeopptellingen i Eurovision-finalen lørdag kveld holdt flere av bandmedlemmene opp palestinske flagg.

Det ble møtt med pipekonsert fra publikum.

Senere la Einar Hrafn Stefánsson i det islandske bandet ut en Instagram-video som viser at flaggene blir tatt fram dem.

Ifølge EBU-regelverkets paragraf 2.6 fremgår det at artistene ikke har lov til å fremme politiske budskap på scenen. Det skriver svenske Dagens Nyheter.

«Eurovision er et ikke-politisk arrangement og dette går direkte mot konkurransereglene. Flaggene ble raskt tatt bort og konsekvensene av denne handlingen kommer til å bli diskutert av styret,» har den europeiske unionen EBU uttalt, ifølge flere medier.

les også

KEiiNO vant folket – fikk flest publikumsstemmer

Det er riktignok ikke kjent hvem som tok fra det Islandske bandet flagget, eller begrunnelsen for dette. Men ifølge den islandske avisen Morgunblaðið skal Eurovision-sjef Jon Ola Sand kontaktet Islands tursjef Felix Bergsson etter stuntet. Bergsson skal ifølge avisen ikke ha vært klar over stuntet på forhånd.

– Dette er artistenes avgjørelse, og vi respekterer den. Dette er kanskje noe som har ligget i luften, sier Bergsson.

– Ikke avklart med arrangøren

Også under Madonnas opptreden ble det vist frem et palestinsk flagg. Mot slutten av showet gikk to dansere hånd i hånd av scenen – en med et israels flagg på ryggen – den andre med et palestinsk flagg.

– La oss ikke undervurdere makten musikk har til å bringe mennesker sammen, sa popstjernen før hun gikk på scenen.

Også dette stuntet blir kritisert av EBU, men det er uvisst om denne opptredenen vil forfølges av organisasjonen.

De israelske avisen Jerusalem Post og Haarets går hardt ut mot de politiske stuntene under gårsdagens sending. Jerusalem Post skriver at det islandske bandet har kritisert Israel åpent i flere måneder.

les også

Grusom bizarro-Madonna

Ifølge den irske avisen The Journal var ikke flaggstuntet en del av showet som på forhånd hadde blitt godkjent av arrangøren European Broadcasting Union.

– Eurovision er et ikke-politisk arrangement, og det har Madonna blitt gjort oppmerksom på, heter det i en uttalelse ifølge The Journal.

Oppfordret til boikott

Helt siden det ble klart at årets Eurovision-finale skulle holdes i Israel, har debatten rast om Israel skulle få lov til å være arrangør. Mange har oppfordret til boikott.

Blant annet kastet rapduoen Karpe Diem seg inn i debatten etter et debattinnlegg i VG der Suzanne Aabel blant annet skrev dette:

«Norske artisters boikott av den internasjonale Eurovision-finalen i Israel er en slapp posørhandling, som ikke hjelper noen.».

«Jeg trodde boikott var fint, jeg. Et fredelig og fint alternativ til så mye annet», skriver Magdi Abdelmaguid på vegne av gruppen.

Videre skriver de:

«Ikke først og fremst fordi jeg tror at jeg alene forandrer noe som helst ved å skru av tv-en eller bytte kanal under Eurovision. Men fordi jeg vil vise palestinerne der nede og de palestinske flyktningvennene mine her hjemme at nordmenn ikke har glemt dem. Og da er én person plutselig mye større».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder