I OSLO: Durek Verrett ble tatt imot av kjæresten, prinsesse Märtha Louise da han landet på Gardermoen tirsdag. Foto: Tore Kristiansen, VG

Durek Verrett klar for 17. mai: Kan bli invitert til privat lunsj på Slottet

Prinsesse Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett skal tilbringe nasjonaldagen i hovedstaden. Kongeekspert Kjell Arne Totland utelukker ikke at prinsessens nye flamme kan dukke opp på Slottet.

Da Verrett (44) landet på Gardermoen like før klokken 13.30 tirsdag, ble han møtt med en varm klem av sin kjæreste, prinsesse Märtha Louise. Han ville ikke svare på om han skal møte kongefamilien under oppholdet i Norge, men røpet at han skal feire 17. mai i Oslo sammen med prinsessen.

44-åringen har ikke møtt kongeparet ennå, men tradisjonen åpner for at det kan skje på selveste nasjonaldagen.

Etter barnetoget er det tradisjon at kong Harald og dronning Sonja inviterer familie og eventuelle gjester på en privat lunsj på Slottet.

Gjestelisten til denne lunsjen blir aldri offentliggjort med mindre noen i kongefamilien selv snakker om det, siden den anses som privat. Men prinsesse Märtha Louise og barna er ofte med, ifølge TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland, som sier lunsjen avholdes i «den vakre Daglige spisesal».

– Hvis Märthas nye kjæreste i år er hennes gjest i Lommedalen på nasjonaldagen, så ser jeg slett ikke bort fra at han også kan dukke opp ved denne private lunsjen med hennes familie, skriver han i en e-post til VG.

Kommunikasjonssjef Guri Ofstad Varpe ved Slottet ønsker ikke å svare på om 44-åringen er eller vil bli invitert.

– Vi sier ingenting om kongefamiliens private program, sier hun.

Tirsdag kveld repostet Verett uansett et bilde av en 17. mai-sløyfe med den norske teksten «Jeg er klar!». Da hadde han tidligere på dagen spist lunsj i den fasjonable handlegaten Hegdehaugsveien sammen med prinsesse Märtha og sine to nieser, som også er med på turen.

TV 2s KONGEHUSEKSPERT: Kjell Arne Totland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Ingen offisielle plikter

Tradisjonen tro er det kongeparet og kronprinsfamilien som hilser på barnetoget fra slottsbalkongen 17. mai.

Prinsesse Märtha har ikke noen offisielle plikter på nasjonaldagen, men av og til venter prinsessen og hennes tre døtre inne på Slottet, mens resten av familien jobber, forklarer Totland.

– Da hender det at de dukker opp i et vindu på kronprinsens kontor sammen med prinsesse Astrid og hennes hund for å se på barnetoget, sier Totland.

Kjendisene gratulerer prinsesse Märtha Louise og sjamankjæresten

På spørsmål om hva som må til for at sjaman Durek Verrett skal bli invitert med på offisielle arrangementer, svarer kongehuseksperten:

– Helt fra Märtha og Haakon var i tenårene, har kongeparet lagt stor vekt på å invitere og ha god kontakt med deres kjærester og hjertevenner. Det var jo noe de selv savnet i sin tid. Så får heller tiden vise hvordan prinsessens nye romanse utvikler seg.

Feirer sammen

Også kong Harald møtte pressen tirsdag, i forbindelse med at han skulle inspisere kongeskipet. Kongen sa at det er «hyggelig at Märtha har funnet seg en kjæreste».

På spørsmål om kongen ser frem til å møte Verrett, svarte han:

– Det får vi tro. Vi får se.

Durek Verrett: – Märthas foreldre elsker meg

Totland kommenterer kongens svar slik:

– Kongen er imøtekommende og hyggelig, og sier han er glad på Märthas vegne. Noe stort mer enn det kan man nok ikke legge i majestetens korte svar. Han mer enn antyder imidlertid også at han trolig vil møte ham, sier Totland.

KONGENS HEI: – Det er hyggelig at Märtha har funnet seg en kjæreste, sa kong Harald til den fremmøtte pressen da han skulle ut for å inspisere Kongeskipet i går. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tradisjon siden 1906

Prinsesse Ingrid Alexandra er 5. generasjon som går inn i tradisjonen om å hilse barnetoget fra slottsbalkongen.

Det var kong Haakon og dronning Maud som i 1906 innstiftet skikken med å hilse barnetoget i Oslo fra slottsbalkongen. Siden den gang har kongefamilien tatt imot osloskolenes elever på nasjonaldagen.

les også

Prinsessen og sjamanen: Slik har de vist sin kjærlighet

De eneste unntakene var i 1910 da Dronning Mauds far, den engelske Kong Edward, ble begravd, og i krigsårene fra 1940 til 1944. I 1945 var Kronprins Olav vendt tilbake fra krigsoppholdet i London, og vinket til 202.000 skolebarn som deltok i det første barnetoget etter fem års okkupasjon, skriver kongehuset på sine hjemmesider.

Kronprinsfamilien skal også i år hilse på barnetoget i Asker utenfor sin privatbolig på Skaugum klokken 08.15.

Barnetoget i Oslo går fra Akershus festning klokken 10.00, og hele kongefamilien kommer ut på slottsbalkongen en halvtime senere. De første skolene ankommer Rådhusplassen rundt klokken 10.45, og de siste rundt 13.30.

Rettelse: I den opprinnelige saken sto det at Durek Verrett la ut et bilde av en 17. mai-sløyfe med den norske teksten «Jeg er klar!». 27.05.2019 klokken 13.19 la vi inn en justering om at bildet var en repost.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder