MAMMA: En ny tronarving kommer til verden når kronprinsesse Victoria føder. Hun har termin i mars. Foto: SCANPIX Foto: Scanpix

2012: Et kongelig jubelår

Og dette var høydepunktene i 2011

Året som kommer blir begivenhetsrikt for de kongelige, med både barnefødsler, runde fødselsdager og store jubileer. Royalist eller ikke - her har du høydepunktene i kongeåret som kommer.

  • Martine Lunder Brenne
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Et virkelig jubelår, sier kongeekspert Kjell Arne Totland.

Han har sammen med VG plukket ut de største hendelsene på den kongelige kalenderen i 2012.

JANUAR

DANMARK: Prins Joachim og prinsesse Marie blir foreldre for andre gang.

Fra før har de sønnen Henrik (2), mens Joachim har sønnene Nikolaj (12) og Felix (9) fra sitt første ekteskap med Alexandra (47).

MYE SKJER: Prinsesse Marie og prins Joachim venter barn i 2012, mens kronprinsesse Mary fyller 40. Her med ektemannen kronprins Frederik i fyrstebryllup i Monaco. Foto: Mattis Sandblad / VG

DANMARK: Dronning Margrethes jubileum feires 13/1-15/1.

I Danmark fortsetter dessuten festlighetene på nyåret. Fra 13. til 15. januar er det planlagt en storslått feiring av dronning Margrethe (71), som har sittet på den danske tronen i 40 år.

KONGEEKSPERT: Kjell Arne Totland har lang erfaring som kongeekspert- og reporter. Han ser fram til et stort kongelig år. Her på kongelig galla i København. Foto: Antony Jones

- Det er ikke godt å si hva som kommer først, barnefødsel eller jubileumsfeiring, forteller Totland.

FEBRUAR

DANMARK: Kronprinsesse Marys fyller 40.

- Helt i begynnelsen av februar er det så kronprinsesse Marys tur til å bli feiret, når hun fyller 40 år, sier Totland.

- Den danske kronprinsessen er hyllet av mange for sin klesstil og forkjærlighet for dansk design.

NORGE: Prinsesse Astrid fyller 80.

- Her hjemme blir det også fest og feiring i februar. 12. februar fyller prinsesse Astrid 80 år - og vil bli feiret av sin bror og svigerinne med stor middag på Slottet.

DOBBELTFEIRING: Kong Harald og dronning Sonja fyller begge 75 år i 2012. Kanskje blir det dobbeltfeiring til sommeren? Her fra bryllupet til kronprinsesse Victoria og Daniel. Foto: Scanpix

NORGE: Kong Harald fyller 75.

Kongen fyller 75 den 21 februar, men kongeekspert Totland er ikke sikker på om han vil ha en egen bursdagsfeiring. I stedet kan det hende kong Harald vil feire med dronning Sonja, som også fyller 75 i juli.

- Men stor fest blir det nok når Märtha og Ari i mai kan feire 10 års bryllupsdag. Sikkert også når Ari på sensommeren fyller 40.

BRYLLUPSDAG: Til våren er det ti år siden prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Nidarosdomen. Foto: SCANPIX Foto: VG

MARS

SVERIGE: Kronprinsesse Victoria har termin i mars.

Svenskene venter i stor spenning på babyen som skal komme i mars. Kronprinsesse Victoria og prins Daniel blir foreldre for første gang og de svenske mediene har fulgt den populære kronprinsessens voksende mage tett.

- Svenskene er naturlig nok mest opptatt av den kongelige babyen som skal komme - populære kronprinsesse Victorias førstefødte og arving til Sveriges trone.

JUNI

STORBRITANNIA: Dronning Elizabeths jubileum 2/6 - 4/6.

I 2012 har dronning Elizabeth sittet på tronen i hele 60 år, noe som skal feires hele året gjennom. 6. februar er nøyaktig 60 år siden kong Georg Vi døde og Elizabeth fikk dronningtittelen og dette vil bli en fridag i England.

Regjeringen har dessuten planlagt flere fridager, en landsomfattende søndagslunsj og ikke minst en stor feiring fra 2. til 4. juni, skriver avisen Daily Telegraph.

Kongeeksperten forteller også at mange håper på en offisiell meddelelse om at prins William og hertuginne Kate skal få sitt første barn.

BRITISK FEST: Når dronning Elizabeth feirer at hun har sittet i 60 år på den britiske tronen i juni, inviteres det til storslagen fest i Storbritannia. Foto: PA PHOTOS

STORBRITANNIA: Dronning Elizabeth blir oldemor igjen

Fra før har dronning Elizabeth og prins Philip ett oldebarn, en liten jente som kom i 2010. Nå skal hun få en storebror og dronningparet får nok et oldebarn.

- Prinsesse Annes sønn Peter Phillips og hans kanadiske hustru Autumn venter sitt andre barn. Fra før har de datteren Savannah, sier Totland.

RUNDER 30: Prinsesse Madeleine har blitt voksen og fyller 30 år i juni. Foto: MATTIS SANDBLAD Foto: Scanpix

SVERIGE: Prinsesse Madeleine fyller 30.

Mediene har lenge spekulert i om det snart er duket for forlovelse mellom prinsesse Madeleine og kjæresten Chris O'Neill. Kanskje er han i alle fall Madeleines date når hun fyller 30 i juni og bursdagen skal feires med venner og familie.

- Mange håper nok også på en kongelig forlovelse eller to i Sverige i løpet av året. Kanskje er det imidlertid prins Carl Philip og hans Sofia som blir først ut denne gang, sier Totland.

JULI

NORGE: Dronning Sonja fyller 75.

Den norske dronningen fyller i likhet med sin ektemann 75 i 2012. I fjor inviterte kongeparet til sommerstedet Mågerø for å feire dronningens bursdag, men kongeekspert tror det kan bli en sammenslått feiring i år.

STORBRITANNIA: 27/7-16/8 OL i London.

Det populære hertugparet William og Kate er ambassadører for den britiske troppen under sommer-OL i London, sammen med prins Harry.

- OL i London blir også en stor kongelig fest og tradisjonen tro vil kongelige fra hele verden sitte på VIP-tribunen under lekene, sier Totland.

... OG HER ER NOEN AV HØYDEPUNKTENE FRA 2011

Foto: Ap og PA PHOTOS

BRYLLUPSBONANZA I LONDON: London sto på hodet da prins William fikk sin Kate i årets mest storslagne bryllup 29. april. Kate ble hertuginne Cathrine av Cambridge i en blondekjole signert den britiske designeren Sarah Burton og Alexander McQueen og anslagsvis to milliarder mennesker fulgte bryllupet på TV-skjermen.

PIPPAS RUMPE: Hertuginne Kates søster, Pippa Middleton, et yndet objekt for fotografene under det engelske bryllupet. Og det var spesielt Pippas rumpe i den tettsittende hvite brudepikekjolen som ble mye omtalt. Superstjernen Usher uttalt at han gjerne vil ha Pippa som undertøysmodell.

Foto: Afp / Scanpix Foto:

FYRSTEBRYLLUP: Charlene Wittstock ble fyrstinne av Monaco da hun giftet seg med fyrst Albert i juli. Og som vanlig ble fyrstefamilien utsatt for rykteflom. Før bryllupet spekulerte flere franske aviser i at Albert hadde enda et uekte barn og at Charlene truet med å avlyse bryllupet.Foto: MATTIS SANDBLAD

BRYLLUPSDAGEN: Kronprinsparet feiret sine ti år som ektepar med både gudstjeneste, feiring på Universitetsplassen og slottsmiddag 26. august. Foto: TERJE BRINGEDAL

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder