KLAR FOR NY DRAMASERIE: Sofia Helin, her i forbindelse med nyheten om at hun skal spille kronprinsesse Märtha i «Atlantic Crossing». Den kommer tidligst i 2021. Foto:  Eva Rose/Cinenord/NRK

«Broen»-stjerne skal spille kronprinsesse Märtha

Sofia Helin (46) skal spille kronprinsesse Märtha i NRKs nye dramasatsing «Atlantic Crossing».

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er NRK som skriver dette i en pressemelding.

I serien (Atlantic Crossing» følger vi kronprinsessens flukt fra Norge til Det hvite hus. I serien blir Märtha, som spilles av svenske Sofia Helin, en uformell, men sentral maktfigur i Washingtons politiske kulisser, skriver NRK i pressemeldingen.

– Dette er en ufortalt historie om ei dame som har gjort en forskjell i verdenshistorien. En spennende rolle! Så langt har det ikke vært plass til kvinnelig påvirkning i vår fortelling om andre verdenskrig. Nå åpner dette seg, sier Sofia Helin i pressemeldingen.

Kronprinsesse Märtha var Norges kronprinsesse fra 1929 til 1954. Hun forlovet seg med sin fetter, norske kronprins Olav, i all hemmelighet under OL i Amsterdam i 1928. Hun bodde i Washington under andre verdenskrig, og døde i april 1954, etter lengre tids kreftsykdom.

Helin er en prisvinnende TV-, film- og teaterskuespiller. For det norske folket er hun nok mest kjent for sin rolle som Saga Norén, kriminaletterforskeren i «Broen».

Tidligere har hun sagt at hun var nær ved å takke nei til rollen som Norén, fordi hun syntes det var vanskelig å relatere seg til henne. Men til slutt ble hun overbevist.

les også

«Broen»-Sofia takket nesten nei til rollen

Nå går hun grundig til verks for å gjøre sin tolkning av kronprinsesse Märtha, som opprinnelig var svensk.

– Jeg lærer meg norsk og har lest alt jeg kommer over av historiebøker fra den andre verdenskrig og den norske og svenske kongefamilien. Jeg forsøker også å lære meg hva som er forskjellen mellom overklassen og de «vanlige hjem», og har blant annet vært på Slottet for å lære meg kongelig bordskikk og etikette, sier den svenske 46-åringen til NRK.

Regissør Alexander Eik er sikker på at Helin er rett person til å spille Märtha:

– Märtha var jo svensk, så det var naturlig å dra over grensen for å finne en skuespiller til den rollen. Sofia har skapt en av de mest minneverdige karakterene i nyere skandinavisk drama, der hun virkelig fikk vise sin evne til å spille en karakter som ligger langt unna henne som privatperson, sier Eik til VG.

les også

«Broen»-Sofia om Sagas skinnbukse: – Det var veldig rart

Han har jobbet i syv år med manusforfatter Linda May Kallestein med å utvikle manus til serien. De har også funnet upublisert materiale i både Norge og USA, blant annet hennes arbeid med å støtte Norge under andre verdenskrig.

Serien, som kommer til å gå over åtte episoder, produseres av Cinenord for NRK og går i opptak i desember i Praha. Der har de bygget en tro kopi av kontoret i Det hvite hus da president Franklin Rooseveldt. I tillegg blir deler av serien spilt inn i Norge. Serien blir lansert i januar 2021, forteller Eik.

– Vi kommer til å bruke syv-åtte måneder på å filme handlingen som utgjør åtte timer drama. Der er det alle fire årstider i historien vår, og etterarbeidet (klipp, redigere lyd, legge på musikk, visuelle effekter) er også en veldig tidkrevende prosess. Det kommer til å ta mye tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder