- En svært velstående dame, sier kongeekspert

STOR SMYKKESAMLING: Prinsesse Ragnhild har en omfattende samling med juveler, både arvesmykker og gaver. Her med diadem, arm i arm med prins Haakon på prinsesse Märtha Louises 18-årsdag. Foto: Scanpix

Slik blir arven etter prinsesse Ragnhild

Prinsesse Ragnhild var alltid pappas jente, men ingen vet hvor mye hun arvet fra kong Olav. Nå skal både formuen og smykkene til prinsesse Ragnhild videreføres.

  • Martine Lunder Brenne

Artikkelen er over syv år gammel

Sammen med Erling Lorentzen (89) hadde prinsesse Ragnhild barna Haakon (58), Ingeborg (55) og Ragnhild Lorentzen (44).

Kongeekspert Kjell Arne Totland mener det meste av prinsesse Ragnhilds formue vil gå til dem.

- Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen var en svært velstående dame og det meste av hennes formue vil naturlig nok gå til hennes tre barn og alle barnebarna i Brasil, sier Totland.

BAKGRUNN: Slik var Prinsesse Ragnhilds liv

VAKKER BRUD: Prinsesse Ragnhild strålte da hun giftet seg med Erling Lorentzen i 1953. Foto: Scanpix

Flott smykkesamling
Erling Lorentzen er fortsatt aktiv i Lorentzen Gruppen i Brasil. Lenge drev han stort innen shipping, og da Lorentzen-familien solgte livsverket Aracruz cellulose i 2008 satt de igjen med 3,7 milliarder kroner før skatt. Kongeekspert Totland spekulerer nå i hvor smykkene han ga sin kone gjennom 60 års samliv vil dukke opp først.

- Prinsesse Ragnhild hadde en imponerende samling smykker i perler og forskjellige edelstener. Mye var gaver fra hennes kjære ektemann, men hun hadde også en hel del fyrstelige arvesmykker etter mamma Märtha, mormor Ingeborg og farmor Maud.

Totland forteller at kong Olav og kong Harald selv har bestemt at juvelene etter dronning Maud skal gå tilbake til kongehusets hovedlinje etter Ragnhilds bortgang.

- Så noen av de utsøkte smykkene vil kanskje en gang pryde arveprinsesse Ingrid Alexandra, hvis ikke dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit tar dem i bruk før den tid da, sier han.

PERLEPRINSESSE: Prinsesse Ragnhild elsket å pynte seg i perlesmykker og gjorde det ved flere anledninger. her på sin egen 70-årsdag på Kongsgården på Bygdøy i 2000. Foto: Tore Kristiansen / VG

Slottshemmelighet
En del av formuen til prinsesse Ragnhild kommer fra arven etter kong Olav. Nøyaktig hvor stor arven fra kong Olav var ble aldri kjent, men Slottet har delvis bekreftet at det dreier seg om rundt 100 millioner kroner. I 1999 bekreftet daværende hoffsjef Lars Petter Forberg til NRK at kong Harald arvet et tosifret millionbeløp av dette.

Hvordan arven ble fordelt mellom de tre barna er imidlertid ikke kjent.

Ettersom prinsesse Ragnhild og ektemannen har bodd i Brasil i nesten 60 år, er det også dit prinsessen ligner.

- Det er et stort mysterium hvem som fikk hva etter kong Olav, sier kongeekspert Carl-Erik Grimstad.

Han har skrevet om kong Olavs arv i boken «Dronning Mauds arv», og understreker at skattereglene er annerledes i dag enn den gang.

- Prinsesse Ragnhild trengte jo heller ikke å betale arveavgift, sier han.

Donerte penger
Reglene for kongelig arveavgift ble imidlertid endret i 2002, slik at det bare er kongeparet, kronprinsparet og eventuelt neste ledd i arverekkefølgen til tronen og til slutt disse parenes barn som er under 20 år gamle som nå er fritatt fra arveavgift. Det skal også ha vært derfor kong Harald overførte eiendommen på Bloksbjerg på Hankø til prinsesse Märtha Louise ved årtusenskiftet, slik at hun slapp å betale arveavgift.

I løpet av sitt liv var dessuten prinsesse Ragnhild og ektemannen svært opptatt av å støtte kreftsaken, som de donerte penger til en rekke ganger. Totland tror også at noe av prinsessens formue vil gå dit.

- Trolig har hun testamentert noe til veldedighet, som kreftsaken som hun støttet lenge før hun døde. Jeg tror også at hun ville gi noen spesielle gjenstander og kunstverk til familie og venner hjemme i Norge, sier Totland.

Et eiendomssøk viser at Erling Lorentzen også eier flere leiligheter i Oslo-området i tillegg til at Lorentzen-familien har et landsted på Ostøen.

Prinsesse Ragnhild bisettes fra Slottskapellet neste fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder