FARGERIKT: Erling Nebys samling ble gjort til en strålende utstilling på Henie Onstad. Foto: Marte Vike Arnesen/VG

Dette er årets beste kunstutstillinger

Henie Onstad til topps i VGs kåring

Henie Onstad Kunstsenter er den store vinneren i VGs kåring av årets ti beste kunstutstillinger. Hele tre av ti utstillinger på Topp 10 ble holdt på Høvikodden.

  • Børre Haugstad

Mens Ole Jørgen Ness og Marit Følstad tok dobbeltseier i fjor, så er det i år et av visningsstedene, nemlig Henie Onstad Kunstsenter, som stikker av med de to øverste plassene med utstillingene til Per Inge Bjørlo (som du kan se til 26. februar neste år), og samlingen til Erling Neby.

Astrup Fearnley Museet trapper ned til innflytting i nytt hus på Tjuvholmen neste høst, og deres utstilling med Dan Colen var en av flere meget gode utstillinger som nesten kom inn på Topp 10.

Bildespesial: Se flere av kunstverkene her

Det samme gjaldt 100-årsjubilanten Kunstnerforbundets utstillinger med Leonard Rickhard, Bertil Greging, Marianne Heske og May Bente Aronsen, Henrik Placht hos Galleri Haaken, Endre Aalrust i Galleri Erik Steen, samt Ida Lorentzen i Haugesund Billedgalleri og Stig Andre Ristesund i Galleri 7011 i Arena Vestfossen.

Rubens-utstillingen i Nasjonalgalleriet var også en het kandidat, samt Lofoten International Art Festival i Kabelvåg.

Klokt valg

Det strålende resultatet til Henie Onstad Kunstsenter er ikke overraskende. Museet fikk Kritikerlagets pris for 2010 tidligere i år, som et resultat av den solide jobben direktør Karin Hellandsjø har gjort med å bygge opp senteret igjen. Da hun gikk av med pensjon i sommer ble hennes etterfølger funnet internt: Tone Hansen markerte seg raskt da hun ble ansatt som kurator i 2008, og høsten har vist at styret gjorde et klokt valg.

Hansen utgjør unntaket i norsk museumsverden. De senere årene har det vært foruroligende mange ansettelser av utenlandske direktører. Det gjelder museene i Kristiansand, Stavanger og Trondheim, pluss Kunstnernes Hus i Oslo og flere i Nasjonalmuseets ledergruppe. Vi ser konturene av en lederkrise i norsk kunstmiljø.

Heldigvis har vi også sterke ledere som toppsjefen i Kunstmuseene i Bergen, Erlend G. Høyersten, og direktør Solveig Øvstebø i Bergen Kunsthall. Det er også godt å se at en ny aktør som Kunsthall Oslo markerer seg. Under Per Gunnar Tverbakks ledelse har galleriet ved Oslo S satset på en god blanding av unge talenter og presentasjon av interessant, kunsthistorisk forskning.

Kunsthall Oslo (ligger i KPL-bygget i barcode-rekka ved Oslo S) debuterer høyt oppe på Topp 10 med sin meget sterke utstilling med den norske billedveveren og motstandskvinnen Hannah Ryggen (1894-1970), som lenge før krigen laget meget politiske, anti-nazistiske tepper. Ansvarlig for utstillingen var Marit Paasche, samt Will Bradley.

- Sterke minner

På mobil fra ferie i Det karibiske hav sier Henie Onstad Kunstsenters nye direktør Tone Hansen om kunstsenterets strålende resultat på VGs Topp 10:

- At Per Inge Bjørlo er på topp kan ha med å gjøre at det er en sterk, emosjonell og retrospektiv utstilling med en viktig norsk kunstner, som vi ikke har så ofte, sier Tone Hansen.

Bjørlo viste sitt berømte «gummirom» på Høvikodden allerede i 1984. Senere ble denne store, stinkende installasjonen kåret til et av de 12 viktigste kunstverk innen den norske samtidskunsten «etter Munch» av Morgenbladet.

- Mange har nok sterke minner fra den utstillingen, sier Hansen.

- Hvorfor tror du Henie Onstad gjør det så bra?

- Vi har et svært ungt team med stor frihet, som utgjør sterke stemmer i både kunst- og musikklivet i Norge nå, sier Tone Hansen.

Kunstsenteret har nemlig satset på å gjenopplive deler av satsingen fra storhetstiden på 1970-tallet med sine vidsynte sjefer som Ole Henrik Moe og Per Hovdenak, da musikk og dans var like selvsagt som kunst.

Kunstsenteret har i år hatt en rekke konserter, som styres av de unge musikkoordinatorene Lars Mørch Finborud og Lasse Marhaug.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder