Regjeringen vil vrake NRK-lisensen

Vil utrede ny medieavgift *AP: – Har kastet bort et halvt år

Regjeringen vil skrote lisensen, men har ikke et klart svar på hvordan NRK skal finansieres i fremtiden. TV-seerne må imidlertid belage seg på å betale lisens et par år til.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Lisensen er helt utdatert. Før hadde vi bare TV, nå ser mange på iPhone og iPad, og da betaler man ikke lisens. For at NRK sin oppslutning skal bestå, må vi få folk til å være med og betale. Da må vi innrette den på en moderne måte, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til VG.

Under en pressekonferanse torsdag ettermiddag presenterte hun en ny modell for offentlig finansering av NRK. Regjeringen ønsker å utrede en øremerket medieavgift.

– Vi vil at den skal være teknologinøytral. Den skal ikke knyttes til bestemte apparater, slik den gjør i dag, sier kulturministeren.

Slik skisserte hun at en medieavgift kan utformes:

– Den skal innkreves per husstand eller per person. Det vil enten være en husavgift, en øremerket skatt, eller et øremerket beløp per person, med fritak for inntekt eller andre kriterier. Når de modellene er utredet, vil de vurderes opp mot ordinær budsjettfinansiering.

Music Norway og Spellemann delte ut sin nyopprettede eksportpris/stipend til Kygo - Kyrre Gørvell-Dahll (24) - under et arrangement på Gaasa i Oslo. Her er kulturminister Linda Hofstad Helleland som sto for selve utdelingen. Foto: Geir Olsen, VG Foto: Geir Olsen VG

Det betyr at NRK-lisensen som vi kjenner den i dag skrotes. TV-seerne har imidlertid ikke betalt sin siste lisens.

– Nei, det skal man få gleden av å gjøre et par år til. Men da vil det bli slutt på å få lisenskontrolløren på døra, lover Helleland.

Opposisjonen ikke fornøyd

Regjeringens mediemelding er laget i ekspressfart. I regjeringsplattformen fra Sundvollen i 2013 sto det at Høyre og Frp ville «legge frem en stortingsmelding om NRK-lisens og alternative betalingsordninger.»

Et samlet Storting, utenom Frp, sa i februar at de ønsket gjøre om NRK-lisensen til en medieskatt.

Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann, Arild Grande sier det ikke er noe nytt i forslaget fra kulturministeren.

– Hvis det som kommer frem om finansiering av NRK stemmer, er det ikke noe nytt og akkurat det samme som Stortinget sa for over et halvt år siden. Hvis de ikke har noe konkret forslag på bordet, har de kastet bort over et halvt år uten å gjøre jobben sin, sier han til VG.

– Stortinget ba i mars om at regjeringen skal fremme forslag til ny finansiering av NRK innen utgangen av 2016, legger Grande til.

Hadde forventet mer

Senterpartiets, Marit Arnstad sier også til NRK at det er sørgelig at regjeringen ikke har lagt fram en konkret finansieringsmodell enda.

– Saken er allerede utredet. Vi hadde forventet at regjeringen faktisk kom med en konkret finansieringsmodell, som Stortinget kunne behandle, sier Arnstad, og legger til:

– For NRK og TV 2, så betyr det at man må fortsette å leve i uvisshet over finansieringen framover. Det synes jeg er sørgelig, når stortingsflertallet er klare til å ta en beslutning.

Støtter kommersiell aktør med inntil 135 millioner

Knut Olav Åmås og Mediemangfoldsutvalget la i oktober fram flere mulige modeller for finansiering av allmennkringkasting.

Helleland la også frem regjeringens syn på hvordan kommersiell allmennkringkasting, muligens TV 2, skal finansieres.

– Staten vil støtte en kommersiell allmennkringkaster med inntil 15 millioner euro, om lag 135 millioner kroner etter dagens kurs, sa hun.

Knyttet til denne støtten er en rekke krav som regjeringen vil ha oppfylt, blant annet hovedkontor utenfor Oslo, minimum 50 prosent norsk innhold og bruk av begge målformer.

– Vi trenger en slik allmennkringkaster. Det vil sikre en reell konkurrent til NRK. Dette er viktig for regjeringen, sier Helleland.

– Det er også viktig at folk har mulighet til å se nyheter fra utenfor Oslo. Jeg som selv er fra Sør-Trøndelag vet at nyhetsbildet i Oslo ikke alltid samstemmer med sånn det er ellers i landet.

– Er dette forslaget skreddersydd for TV 2?

– Alle kan søke, og vi har satt kriterier som gjør at mange kan søke, sier Helleland.

– Finnes det andre enn TV 2 som kan oppfylle disse kravene?

– Det gjenstår å se. Men det er flere som har ytret interesse, så jeg vil følge spent med, lover kulturministeren.

Venstre-leder Trine Skei Grande roser regjeringen.

– Bra at Regjeringa skroter den urettferdige lisensen. Vi bør ha et system der vi kan bidra mer etter evne, og uavhengig av plattform vi bruker, skriver Venstre-leder Trine Skei Grande på Twitter.

Advarer mot NRK på statsbudsjettet

Leder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence, synes det var mye bra og noe dårlig i kulturministerens forslag:

– Det gode er at regjeringen foreslår å kompensere en kommersiell allmennkringkaster. Det er viktig for å opprettholde mediemangfold, arbeidsplasser og fortsatt god og uavhengig, norsk journalistikk, sier han.

Spence synes det er bra at regjeringen vil sette et tak for statsstøtten på 135 millioner kroner. Det gjør at Norge slipper å gå gjennom en lang og krevende prosess i EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Journalistlederen liker ikke at regjeringen åpner for å vurdere å finansiere NRK over statsbudsjettet:

– Det kan føre til at NRK blir en kasteball i de årlige budsjettprosessene. Hvis NRK blir offer for skiftende stemningsbølger, blir det en veldig uforutsigbar og uoversiktelig situasjon, mener Spence.

– Lettere sjokkert

NRKs Journalistlag stiller seg også veldig kritisk til en finansierieng over statsbudsjettet.

– Vi er lettere sjokkert over at regjeringen vil vurdere en finanisering over statsbudsjettet. En slik løsning er etter vår mening det verste alternativet, med hensyn til NRKs uavhengighet. NRKJ forventer at det velges en medieavgift som sikrer redaksjonell uavhengighet med et tydelig skille mellom myndighetene og NRK, skriver journalistlaget på sin hjemmeside.

NRKJ advarer også mot den finske modellen med skatt per person.

– Erfaringene er at den gir mindre grad av uavhengighet og forutsigbarhet ved at skiftende regjeringer hyppig har endret skattenivået, skriver organisasjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder