17. JUNI: Åge Aleksandersen på scenen i Royal Albert Hall i London. Konserten ble bredt dekket av NRK. Foto: TERJE BRINGEDAL

Bjørn Eidsvåg og Christer Falck i full krangel om NRKs Åge Aleksandersen-dekning

Bjørn Eidsvåg (62) tar Åge Aleksandersen (67) og NRK i forsvar etter at en svært irritert Christer Falck (47) kritiserte statskanalens brede dekning av trønderens konsert i Royal Albert Hall.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Onsdag kveld i forrige uke sendte NRK et halvtimes langt program om veien fram mot selve begivenheten i Royal Albert Hall. Fredag kveld sendte statskanalen et halvannen times langt opptak av selve konserten som fant sted 17. juni.

Robinson-programleder, forlegger og plateselskapeier Christer Falck luftet irritasjonen sin på Facebook.

«ÆREDETTASKATTEPENGAMINEGÅRTIL?» spør mannen som ble døpt til «riksklyse» da han var med på første sesong av «Robinsonekspedisjonen» i 1999.

SVAR PÅ TILTALEN: Christer Falcks Facebook-utspill om NRK og Åge Aleksandersen møter motbør fra Bjørn Eidsvåg og Kari Bremnes. Foto: TERJE BRINGEDAL

Han følger opp slik: «Hva er det som er så stort ved at en av Norges største artister klarer å fylle Royal Albert Hall med en kapasitet på 5,272 pers. (ca. 2/3 av Oslo Spektrum). Altså, at en coverversjon av en Elton John-låt kunne skape furore i 1975 kan jeg fint leve med, men nå må snart noen si nok.»

Falck er lei

«Nå går det et halvtimes program på NRK, og jeg vet ikke hvor mange sider det er skrevet opp og ned om denne firmaeventen av en konsert, men nå er jeg lei. Surt synger han og.» konstaterer Falck.

Facebook-utspillet fikk en annen av Norges mest populære artister til å kaste seg over tastaturet.

«At du, Christer Falck, ikke liker Åge Aleksandersen eller NRK's programprioriteringer, verken opprører eller sjokkerer meg.» skriver Bjørn Eidsvåg i sitt svar på Falcks tiltale mot NRK og kollegen fra Trondheim.

Les også: Åges vei til Royal Albert Hall - album for album (krever innlogging)

«Det er langt fra Prince, Lene Alexandra (kunne ikke dy meg der altså) og Bendik Hofseth, til Åge og Sambandet. Men jeg synes å merke i tonen din at du tenker at Åge er en uviktig og uvesentlig aktør i det norske musikklandskapet, hvis så, er jeg veldig uenig med deg.» fortsetter Eidsvåg.

Mer Eidsvåg? Sjekk kveldens anmeldels av «Etterlyst: Jesus»

Viktig kulturarbeider

Sangeren og låtskriveren skriver at han forstår at perspektivet på musikk kan være annerledes i en trendorientert hovedstad enn ute i distriktene.

FORSVARER STUNT: Bjørn Eidsvåg mener at konsert-stuntet til Åge Aleksandersen i Royal Albert Hall fortjente bred dekning i NRK. Foto: JØRGEN BRAASTAD

«Åge er etter mitt skjønn en av vårt lands viktigste kuturarbeidere og har vært det i snart 50 år. Han har satt ord på folks fortvilelse, nederlag, drømmer og håp på en måte som kommuniserer sterkt, som folk kjenner seg igjen i og identifiserer seg med.»

Kari Bremnes (59) er helt enig: «Snakk fint om Åge Alexandersen og Sambandet. De betyr noe for folk. Fordi folk betyr noe for dem. Stor respekt.» twitrer sangeren.

Jazzgitaristen Jacob Young (46) synes at Christer Falck har mange gode poenger i sitt Facebook-innlegg.

«Bra Christer! Nå begynner det endelig å komme reflektert kritikk. Problemet er ikke at en folkelig rockeartist fra Trondheim som synger (surt eller ei) holder konsert i utlandet, men to andre ting; 1. Det er i seg selv en utrolig pinlig ting å gjøre og setter det norske mindreverdighetskomplekset i et ekstremt lys, blir så utrolig provinsielt.

Young understreker at hvem som helst kan booke Carnegie Hall eller Royal Albert Hall om de finner en ledig dato og kan betale for seg.

Til og med salige Olga Marie Michalsen har opptrådt i Royal Albert Hall, tilføyer gitaristen, som for øvrig synes at ensrettingen i mediene er voldsom.

En annen norsk artist som kom Aleksandersen i forkjøpet var Thomas Hansen (1976-2007), bedre kjent som St. Thomas som opptrådte i den berømte konsertsalen i 2002.

RESPEKT: Snakk pent om Åge, oppfordrer Kari Bremnes, her på rød løper under Spellemann 2013. Foto: JØRGEN BRAASTAD

«Blir bare flau over Norge og norske journalister og redaktører som er så innmari korttenkte og ikke minst umoderne. Men Åge er fin han! Jeg liker Åge..bare ikke dette rundt.» skriver Young.

Og hva mener så NRK om utspillet til Christer Falck?

– Alle kan ha forskjellig mening om hva vi bør prioritere, men vi mener Åge Aleksandersen er en av de store i norsk musikk de siste tiårene. Hele hsitorien rundt Royal Albert Hall-konserten syntes vi var god, og ønsket å følge prosessen. For oss var det en uproblematisk avgjørelse, sier TV-sjef Arne Helsingen i en kommentar til Adresseavisen.

Eidsvåg mener det viktigste Aleksandersen har gjort er å reise rundt og turnere, år ut og år inn, i et langstrakt land.

«Vanvittig stunt»

«Det viktigste Åge har gjort og gjør, er å reise rundt til hver en krok av dette landet for å synge disse sangene for folk og således gi dem en mulighet til å bokstavelig talt å oppleve seg sett.»

Rockepresten synes slett ikke NRK-prioriterer feil når statskanalen velger å dekke London-konserten bredt og omfattende.

«At NRK spanderer et program på denne karen og hans band når de har gjort et så vanvittig stunt som å dra til London for å spille i Royal Albert Hall fordi han engang laga en sang om drømmen om å komme dit, er verken uforståelig eller uforsvarlig etter mitt skjønn. Vennlig hilsen en stolt kollega av selveste Åge Aleksandersen.» avslutter Bjørn Eidsvåg.

Ifølge Åge Aleksandersens manager har ikke artisten noen kommentar til Christer Falks utspill, skriver Adresseavisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder