Little Steven: – Konflikter ødela for ny «Lilyhammer»-sesong

Steven Van Zandt tror konflikt mellom Netflix og NRK bidro til å vanskeliggjøre et videre liv for Frank Tagliano.

  • Sofie Braseth
  • Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det var mye uro og kommunikasjonsbrudd, sier Van Zandt når VG møter ham på The Thief i Oslo.

Han spilte hovedrollen som Frank Tagliano i NRK-suksessen «Lilyhammer», og publiserte i forrige uke en melding på Twitter der han erklærte serien død.

Det avviste senere NRK og Rubicon, som sa til VG at de holder døren åpen for nye sesonger.

Les også: Netflix: – Naturlig slutt på «Lilyhammer»

Føles som slutten

– Hvorfor la du ut den tweeten?

– Jeg hadde fått spørsmålet så ofte: Når er neste sesong? Jeg har visst en stund at det ikke kommer til å bli en ny sesong. Jeg hadde bare et instinkt på det, ut fra den måten ting gikk, og hvor komplisert forretningene var. Jeg følte egentlig at serien var kommet til en slutt tre måneder før tredje sesong endte, sier Van Zandt.

Han legger til at de ikke la inn en definitiv slutt i tredje sesong, slik at de kunne ta opp serien hvis de skulle ønske det.

– Men det føles som slutten, sier han.

LEI AV KONFLIKT: – Jeg kunne ha gjort showet i all evighet, sier Steven Van Zandt om «Lilyhammer». Samtidig forteller hovedrolleinnehaveren at han har sett seg lei på konflikter mellom forretningspartnerne. Foto:Klaudia Lech,VG

Komplisert

– I november i fjor sa du at du ønsket å lage nye episoder?

– Det gjør jeg fortsatt, jeg kunne ha gjort showet i all evighet. Vi vil aldri vite akkurat hva som skjedde. Det var en veldig komplisert forretningsvirksomhet.

– Så tweeten var ikke et forhandlingsutspill fra deg?

– Nei, nei, ikke i det hele tatt. Det bare endte. Komplikasjonen ved å holde forretningspartnerne sammen bare falt fra hverandre, og ingen følte at det var nok verdt til å holde det sammen.

– Handlet det om penger at du trakk deg ut av «Lilyhammer»-prosjektet?

– Nei. Jeg tror ikke vi noen gang får vite det, bortsett fra det opplagte: At publikum ikke var stort nok. Det er opplagt at serien har hatt et mindre publikum enn det enkelte ønsket. Man må se på det og si: Hvorfor? Hva er grunnene til det? Det var mye spenning mellom forretningspartnerne så vel som de kunstneriske partnerne. Det var mye uro og kommunikasjonsbrudd. Og kulturelle forskjeller, sier Van Zandt og viser til seriens balansegang mellom familiekomedie og voksen-TV.

Har du sett: Bruce Springsteen spiller Van Zandts bror.

Pinlig hendelse

– Rubicon og NRK sa i forrige uke at de ikke hadde besluttet seg for at det ikke blir mer «Lilyhammer», og var overrasket over ditt utspill?

– Vel, jeg er litt overrasket over at de er overrasket. Du kan egentlig ikke gå tre-fire år mellom sesongene, hvis du ikke har blitt fornyet før slutten av forrige sesong.

– Hvem tok avgjørelsen, hvis ikke du, Rubicon eller NRK gjorde det?

– Jeg tror det kom fra et brudd i kommunikasjonen mellom partene. Vi har en hendelse som fant sted som var pinlig og rar: Jeg tror mange mennesker skylder på Netflix og NRK for å ha en konflikt, fordi NRK la ut serien på deres nettsider før Netflix. Jeg tror det pinlige øyeblikket bidro til et brudd i kommunikasjonen, sier Van Zandt.

Han understreker at han ikke tror det var tilsiktet fra NRKs side.

– Jeg er helt sikker på at NRK aldri ville ha brutt en kontrakt med vilje. Det er uansett ikke en norsk ting å gjøre.

Få med degbildene fra sesong 3

UTELUKKER INGENTING: Steven Van Zandt vil ikke slå siste spiker i kista for «Lilyhammer», og sier riktig kontrakt kan bety en ny sesong. Foto:NRK,

NRK: – Samarbeidet var utmerket

Petter Wallace, eksternsjef i NRK, bekrefter overfor VG at NRK har hatt et brudd i kommunikasjonen med Netflix, men at hendelsen ble løst smertefritt.

– De spørsmålene som kom opp i forbindelse med NRKs publisering ble diskutert med alle parter og ble løst i desember i fjor. Det er ingen utestående problemer mellom NRK og noen andre, og alt dette er løst på en måte som alle parter er fornøyd med, sier han.

Han forteller at produksjonen av «Lilyhammer» er strukturert på en spesiell måte som innebærer at det er lang vei mellom enkelte av partene, og at NRK derfor har hatt liten kommunikasjon med Netflix, men heller forholdt seg til produksjons- og distribusjonsselskapet.

– Utover det har vi samarbeidet utmerket med Rubicon, Steven og distribusjonsselskapet som representerer Netflix. Jeg kjenner ikke til noen andre utfordringer utover det, sier Wallace, og understreker at ingen dører er lukket.

– Vi skal sette oss ned og diskutere «Lilyhammers» fremtid etter sommeren, med alle involverte. Vi har ikke lukket døren for hverken fortsettelse eller nedleggelse, men går det mot en eventuell fortsettelse betyr det at vi enten må samarbeide med en ny investor eller skalere programmet tilbake til et lavkostnadsprosjekt.

Har du lest: Van Zandts fortelling om hvordan han fikk Netflix på tråden (krever innlogging).

Van Zandt sier til VG at en fjerde sesong av «Lilyhammer» med Frank Tagliano ikke er fullstendig utelukket.

– Alt er mulig. Man skal aldri si aldri, men det er usannsynlig. Jeg kommer til å ha et nytt show innen året er slutt, eller en ny karriere der jeg gjør noe annet. Jeg har mye på gang i Amerika, og har følere og ideer ute.

– Hva må til for at du kommer tilbake som Frank Tagliano?

– En kontrakt, et tilbud. At noen ønsker at jeg skal gjøre det. Men det er ikke bare forretningene. Kunstnerisk var «Lilyhammer» vanskelig å gjøre, med mye spenning mellom NRKs familiekomedie og Netflix’ voksenabonnement, som er motsetninger. Vi gjorde begge lykkelige, det er mirakuløst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder