PÅ SKI MED FARMOR: Prinsesse Ingrid Alexandra gikk først da hun og farmor dronning Sonja tok seg en skitur på slottsplassen under 25-årsmarkeringen for kongeparet i januar. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Mette-Marit svarte på nynorsk-kritikken

Forsikret om at foreldrene tar ansvar for arveprinsessens nynorsk

Mållaget bare måtelig fornøyd

Kronprinsesse Mette-Marit sier hun og kronprins Haakon har ansvar for at prinsesse Ingrid Alexandra lærer nynorsk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Noregs Mållag er blant dem som har kritisert at prinsessen ikke kommer til å bli undervist i nynorsk på privatskolen Oslo International School, der hun er elev.

Dette kom frem i denne saken i VG, som for en sjelden gang trykket en sak på nynorsk.

– Vår jobb

– Reint symbolsk er det uheldig at tronarvingen er friteken frå å lære nynorsk. At elevane som går på ein slags eliteskule berre får opplæring i det eine av dei to norske språka, gjev dei mangelfull norsk-kompetanse, uttalte leder Marit Tennø i Noregs Mållag til VG - på nynorsk.

TOK BOKTOGET: Kronprinsesse Mette-Marit på Fauske stasjon i forbindelse med den Litterære togturen i Nordland ved en tidligere anledning. Ombord på Litteraturtoget hadde NSB blant annet rigget til kronprinsessens egen bokhylle. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

Nå har kronprinsesse Mette-Marit kommentert kritikken.

– Det tenker jeg er viktig at de sier. Nynorsk er en del av norsk identitet og kultur. Det er viktig for mange som har det som morsmål. Og det er vår jobb som foreldre å sørge for at hun blir opplært i nynorsk, sier kronprinsessen til NTB.

Les også: Stadig færre elever skriver nynorsk

Leste nynorsk-dikt

Hun sier de har satt i verk flere tiltak for at prinsessen skal lære nynorsk, og viser til at Ingrid Alexandra blant annet leste diktet «Å vera i livet» av Halldis Moren Vesaas i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum.

Tirsdag markerte kronprinsessen kvinnedagen med å tale under Nynorsk kvinnepower i Litteraturhuset i Oslo. Arrangementet tok for seg fremveksten av nye kvinnelige forfatterstemmer innen nynorsk litteratur.

MØTTE FORFATTERE: Kronprinsesse Mette-Marit talte under forfattermøtet «Nynorsk kvinnepower - ved sju av dei» på Litteraturhuset i Oslo 8. mars. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB Scanpix

Leder Marit Tennø i Mållaget er bare delvis fornøyd med at kronprinsesse Mette-Marit forsikrer at foreldrene tar ansvar.

– Det er selvsagt flott at foreldrene tar ansvar for at arveprinsessen i Norge skal lære seg nynorsk. Arveprinsesser, prinser og andre kongelige bør selvsagt lære seg begge de norske språkene. Det kan likevel ikke oppheve prinsippet om at en felles kunnskapsplattform blir formidlet gjennom skolen. Der hører også nynorsken hjemme, sier Tennø til VG.

Forfatter Olaug Nilssen beskriver det som «veldig hyggelig» at kronprinsessen kom på nynorsk-arrangementet.

– Det er en signaleffekt i dette. Jeg tror også på det hun sier om at arveprinsessen blir eksponert for nynorsk i hjemmet, selv om det altså ikke inngår i undervisningen hennes på skolen, sier Olaug Nilssen til Nynorsk Pressekontor/NTB.

Les også: Jens Ulltveit-Moe: Glad for at datteren slipper nynorsk

Litterære togreiser

Kronprinsessen vil gjerne bidra til å gi nynorskforfattere en dytt i ryggen.

– Jeg er glad og stolt over å kunne være med på å løfte forfattere frem, sa kronprinsessen – som selv har fått stor oppmerksomhet for sine litterære togreiser.

– Litteraturen har alltid vært et sted der det blir spurt hva det vil si å være menneske. Litteraturen er mitt eget rom, hvor jeg utvikler meg selv som menneske, sa hun.

Tidligere har kronprins Haakon uttrykt at også han liker litteratur på nynorsk.

– Jeg har bokmål som mitt hovedspråk, men jeg bruker ofte nynorske sitater i taler, og leser av og til nynorskbøker til barna mine, sa kronprinsen til Sunnmørsposten under et besøk på Ivar Aasen-tunet i 2008.

Han understreket at han overlot til politikerne å ta de språkpolitiske valgene i skolen.

– Men det er helt sikkert at mine barn vil lære seg nynorsk både på skolen og i hjemmet, uttalte kronprinsen med et smil, ifølge lokalavisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder