FOLKEKJÆR: Minken Fosheim gikk bort natt til torsdag. Her avbildet i 2006. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Kolleger sørger over Minken Fosheim: – Stort sjokk

Minken Fosheims skuespillervenner og kolleger tar imot dødsbudskapet med stor sorg.

 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Signe Rosenlund-Hauglid

Artikkelen er over to år gammel

Skuespiller og forfatter Minken Fosheim døde av kreft natt til torsdag. Hun ble 62 år.

Minken Fosheim er død: – Nesten ikke til å fatte

Nils Vogt (70), kollega blant annet i «Karl og Co», fikk først nylig vite at Fosheim var alvorlig syk.

– Det kom som et like stort sjokk som meldingen om selve dødsfallet, sier han til VG.

– En veldig trist beskjed å få. Dette er jo altfor tidlig, sier Vogt, som mener at det er noe paradoksalt ved at hun nå er borte.

– Det var så mye liv i henne. Hun var veldig livsglad og utadvendt, og man ble alltid i godt humør når man møtte Minken. Ellers må jeg si at hun var et veldig kultivert og kunnskapsrikt menneske, med stor intergritet. Hun gikk sine egne veier og skapte dette barneteateret sitt. Minken var så glad i barn, minnes han.

– Så det er så meningsløst, dette. Mine tanker går til hennes kjære André og deres to sønner, sier Vogt.

KOLLEGER: Nils Vogt, Knut Lystad og Minken Fosheim på settet til «Karl & Co» i 2000. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Sanger Hanne Krogh (62) ble venninne med Fosheim fra første dag da de møttes på Nissen videregående skole i tenårene. Vennskapet strekker seg over 46 år.

– Hun var et elsket menneske. Minken hadde en svært stor vennekrets, og vi er mange som sørger. Hun var helt usedvanlig. Ingen som har møtt Minken noen gang, glemmer det. Hun hadde evnen til å få alle til å føle seg sett og var dønn tilstede i alle situasjoner, sier Krogh til VG.

Krogh sier at Minken spredte glede til alle helt til det siste.

– Mine tanker er nå først og fremst hos hennes aller nærmeste, hennes kjære André og sønnene Lucas og Tobias. At Minken er gått bort, er et stort tap for familien og vennene, men også for Kultur-Norge.

Selv om de på sett og vis tilhørte samme bransje, jobbet Krogh og Fosheim aldri sammen. Det er vennskapet som har knyttet dem sammen i alle disse årene.

– Jeg er så ufattelig takknemlig for at jeg har hatt Minken i livet mitt. Jeg hadde aldri vært den jeg er i dag hvis jeg aldri hadde truffet Minken. Hun hadde evnen til å forandre mennesker. I tillegg er hun fadder til datteren min, forteller Krogh og legger til:

– En annen klassevenninne beskrev det så treffende da hun sa at Minken var vårt leirbål.

VENNETRIO: Hege Schøyen, Hanne Krogh og Minken Fosheim i 1987. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Hvordan vil du huske Minken Fosheim? Send din siste hilsen her

– Ubarmhjertig kreft

Anne Marie Ottersen (73) har jobbet med Fosheim, blant annet i filmen «Kvinnen og den svarte fuglen» i 1982. Hun visste at Fosheim var syk.

– Dette er så forferdelig trist – det synes jo alle. Hun var ikke så gammel heller og burde hatt mange gode år foran seg. Men kreften slår ubarmhjertig til. Broren hennes Lage døde jo også av kreft for få år siden. I miljøet vårt merker vi nå at det er flere som blir rammet av det ene og det andre. Noe har med alder å gjøre selvsagt, men det er veldig vondt. Rett og slett, sier Ottersen til VG.

– En fri fugl

I tillegg til at de var kolleger, hadde de mange felles venner. Ottersen forteller at hun har vært på ferier og i selskaper med Fosheim opp gjennom årene.

– Minken var et menneske som jeg tror de aller fleste likte veldig godt. Hun var sjenerøs, utadvendt og blid – og veldig dyktig.

Ottersen mener at Fosheim tok en uventet karrierevei.

– Jeg var fast ansatt på Nationaltheatret, og hun kunne nok også vært fast ansatt ved et teater hvis hun hadde villet. Men Minken ville reise, gjerne sammen med sin kjære og deres to sønner. Og så laget hun dette barneteateret som har gledet så mange. Minken var en fri fugl – litt annerledes, men hun klarte seg utmerket med det. Hun var et overskuddsmenneske.

KOLLEGA: Anne Marie Ottersen. Foto: Frode Hansen

Knut Lystad (72) visste ikke at Fosheim var syk og blir svært overrasket når VG ringer.

– Det var veldig trist å høre. Jeg spilte sammen med Minken, ikke bare i «Karl & Co», men også i mange revyer før det. Hun var alltid full av liv og fart, så dette er utrolig leit. Jeg har ikke snakket med Minken på en god stund, men jeg var veldig glad i henne, sier Lystad til VG.

KOLLEGER: Knut Lystad og Minken Fosheim i anledning «Penga eller livet»-turneen i 1998. Foto: Knut Erik Knudsen/VG

– Altfor tidlig

Øystein Bache (57) jobbet med Minken Fosheim i satireprogrammet «Egentlig» på NRK på 90-tallet.

– Minken var en sprudlende og fantastisk flott dame. Vi hadde mye fint sammen, forteller han om tiden som TV-kolleger.

– Jeg har ikke jobbet med henne siden, men har fulgt en del av de satsingene hun har hatt, ikke minst på barn. Det har vært så flott. Dette er en veldig trist nyhet å få. Altfor ungt, altfor tidlig, sier han om Fosheims bortgang.

KOLLEGER: Rune Gokstad og Øystein Bache jobbet med Minken Fosheim. Foto: Frode Hansen/VG

les også

Minken Fosheim er død: – Nesten ikke til å fatte

– Hun var god og snill tvers gjennom

Den norske regissøren og manusforfatteren Tore Ryen møtte Minken Fosheim under sitt arbeid med den folkekjære komiserien «Karl & Co», som gikk på TV 2 mellom 1998 og 2001.

Fosheim spilte rollen som karakteren Vigdis Reverud, søsteren til hovedpersonen Karl Reverud, spilt av Nils Vogt. Ryen la merke til at Fosheim var en populær karakter i serien, forteller han.

– Jeg har alltid vært svært glad i Minken, det var vi alle, sier Ryen til VG.

71-åringen sier han kjente til at Fosheim hadde vært en syk en stund, men at han mottok beskjeden om dødsfallet torsdag morgen med sorg.

– Det var liksom aldri noe slums og sludder med Minken. Minken gjorde alt som hun skulle og var veldig inspirerende. Hun var helt fabelaktig å arbeide med og et elsket menneske privat. Hun var rett og slett et menneske som er det er svært få forunt å kunne karakterisere som god tvers gjennom, sier han.

KJENT SERIE: Tore Ryen (71) (t.h) og Nils Vogt (t.v.) fra leiligheten der den folkekjære komiserien Karl & Co ble spilt inn i 1998. Foto: Jan Johannessen, VG

Eldar Vågan (57) spilte mot Fosheim i «Karl og co».

– Vi var jo kjærester i den serien, mimrer han.

Vågan visste ikke at hun var syk.

– Jeg var en god venn av broren hennes, Lage Fosheim (død i 2013). Minken kjente jeg ikke like godt, men vi var en periode naboer i Oslo. Hun var lik Lage på mange måter, veldig engasjert. Hun var profesjonell og gikk alltid opp i rollene. Dette var rett og slett veldig ugreit å høre, sier han til VG.

SPILTE PAR: Eldar Vågan og Minken Fosheim i «Mot i brøstet» på 90-tallet. Foto: Bjørn Reese/VG

Barndomsvenner

Øyvin Bang Berven (60) var med å starte barne-TV-programmet «Huset med det rare i» på tidlig 90-tallet, og jobbet som programleder med Fosheim. Han kjente Fosheim allerede som barn, der de begge spilte i barneteateret Elisabeth Gårding i Oslo.

– Hun var fantastisk å jobbe med. Vi formet og planla «Huset med det rare i» sammen. Minken var veldig rutinert og kunnskapsrik, spesielt om barn og barneteater. Det ble liksom hennes greie, sier han til VG.

Beskjeden om Fosheims bortgang beskriver han som forferdelig trist. Berven var heller ikke kjent med at Fosheim hadde vært syk.

– Det er trist for familien hennes og for barna. Hun hadde en voldsom energi, generøsitet og humor som var veldig ekte, og som jeg tror hun vil bli husket for, sier Berven.

MAN LØSER DET MED HUMOR: Øyvin Bang Berven og Minken Fosheim sammen med medprogramleder Marianne Furevold - da de jobbet med NRK-serien «Huset med det rare i» i 1992. – Hvis vi hadde noen utfordringer sa Minken alltid at man kunne løse det med humor, forteller Berven til VG. Foto: Tore Berntsen, VG

Flere artikler

 1. Minken Fosheim ble bisatt tirsdag: – Jeg kommer til å savne henne resten av livet

 2. Minken Fosheim er død: – Nesten ikke til å fatte

 3. Karl Sundby (66) er død

 4. Avdøde Karl Sundby hylles av Cæsar-vennene

 5. Christian Skolmen etter bisettelsen av faren Jon: – Det er fint, men også trist

Fra andre aviser

 1. Skuespiller Minken Fosheim er død, 62 år gammel

  Bergens Tidende
 2. «Hennes innsats har satt dype spor. Spor som ikke forsvinner i løse luften.»

  Aftenposten
 3. Skuespiller og komiker Jon Skolmen er død, 78 år gammel

  Aftenposten
 4. Teatersjef Even Torgan (27): – Jeg er så drittlei av å føle meg dum på teater

  Aftenposten
 5. Hun står bak den første norske HBO-serien

  Aftenposten
 6. Gunstein Vetrhus var prest, enkemann og far til fire. Så møtte han mannen i sitt liv.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder