DÅP: Prinsesse Madeleine, Chris O’Neill og lille Adrienne med fadderne og biskopene. Foto: JONAS EKSTROMER / TT News Agency

Svenske prinsesse Adrienne døpt i dag

Prinsesse Madeleine (35) og Chris O’Neills (43) yngste datter ble feiret i Drottningholms slottskirke – på foreldrenes bryllupsdag.

Artikkelen er over ett år gammel

Mamma Madeleine bar dåpsbarnet inn i kirken, mens pappa Chris O’Neill bar sønnen Nicolas (2). Han leide også på datteren, Leonore (4), som selv bar et lite kosedyr i armene. Seremonien startet kl. 12.

Chris, som på akkurat denne datoen i 2013 giftet seg med prinsesse Madeleine, leste innledningsvis en takkebønn for datteren. Heretter blir 8. juni altså enda en grunn til å feire for de svenske kongelige.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STOLT MAMMA: Madeleine og Adrienne. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT News Agency

Alle de øvrige små prinsene og prinsessene, bortsett fra Estelle (6), var til stede for å se sin nyfødte kusine bli døpt. Estelle er blitt syk og var forhindret, skriver Expressen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

PÅ SVT1s direktesending kunne man se at de små holdt seg ganske rolig, men at noen små knyst hørtes nå og da. Senere under seremonien ble alle de små ønsket frem til dåpefonten for å hjelpe til med å helle vann i den. Da var det noen av de aller yngste som ble nervøse og tok til tårene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I SENTRUM: Dåpsbarnet i biskopens armer. Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alle de minste fikk i det hele tatt ganske så fritt spillerom i kirken, og latteren satt løst hos de voksne gjestene over de yngstes innfall og krumspring.

Dåpsbarnet selv vekslet mellom å sove og gråte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPENTE: Prins Carl Philip og prinsesse Sophia med sin lille Gabriel på fanget. Storebror Alexander skimtes bak. Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bakgrunn: Madeleine fødte sitt tredje barn

Mange fra den svenske regjeringen var blant gjestene, deriblant statsminister Stefan Löfven (60) og hans kone.

Et stort antall venner av prinsesseparet var på plass. Også prinsesse Birgitta (81), søster til kong Carl Gustaf (72) og dåpsbarnets grandtante, har tatt turen fra hjemstedet på Mallorca. Det er mange år siden hun deltok på en barnedåp i Sverige.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BLOMSTERKRANS: Prinsesse Madeleine stilte i blomstrete klær med blomster i håret. Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Deler av dåpen foregikk på engelsk, så Chris’ familie også kunne forstå det som ble sagt.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Også kongens øvrige tre søstre var med, prinsesse Margaretha (83), prinsesse Désirée (80) og prinsesse Christina (74).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TANTEKVARTETT: Kongens søstre, prinsesse Margaretha, prinsesse Birgitta, prinsesse Désirée og prinsesse Christina, i kirken mens de ventere på dåpsbarnet de er grandtanter til. Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ingen fra den norske eller danske kongefamilien var til stede.

Adrienne har hele seks faddere, utvalgt fra Madeleines og Chris’ slekt og vennekrets. Blant dem er Chris’ niese Anouska d’Abo og smykkedesigner Coralie Charriol Paul. Alle fadderne gikk frem for å lese tekster for den lille prinsessen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TANTE: Kronprinsesse Victoria. Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Errkebiskop Antje Jackelén forrettet, assistert av overhoffpredikant biskop Johan Dalman og ordinær hoffpredikant Michael Bjerkhagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GJEST: Statsminister Stefan Löfven (t.v.) og Folkeparti-leder Jan Björklund er med. Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Etter dåpen er det mottagelse og lunsj for gjestene

Dåpsbarnet har det fulle navnet Adrienne Josephine Alice Bernadotte, men lyder til daglig bare det første. Adrienne er ikke noe vanlig navn i Sverige. Kun 292 kvinner bærer det. Navnet skal bety «den vakre» og «englelike».

(Artikkelen fortsetter under bidlet)

YNGSTE: Prinsesse Madeleine og Chris O’Neill med nyfødte prinsesse Adrienne avbildet kort etter fødselen. Foto: Foto: Erika Gerdemark/Kungahuset.se

Madeleine og Chris giftet seg for snart fem år siden, og i 2014 fikk de sitt første barn, datteren Leonore. Hun ble født i New York, der paret har hatt base. Sønnen Nicolas ble født i juni året etter.

Det nye tilskuddet til den svenske kongefamilien er nummer ti, og den foreløpig siste i arverekken.

Fikk du med deg?Chris O’Neill angrer på å ha vært så privat

Etter noen år i USA valgte den lille familien å flytte hjem til Sverige. O'Neill har imidlertid byttet base, og er nå registrert i Storbritannia.

Visste du? Svenske prinser og prinsesser må dele kroner

Det svenske kongeparet, dronning Silvia (74) og kong Carl Gustaf, har fått syv barnebarn på løpende bånd de siste årene.

Kongeparets eldste datter, kronprinsesse Victoria (40), har barna Estelle (6) og Oscar (2), sammen med prins Daniel (44). Kronprinsessens bror, prins Carl Philip (39), som fikk sin Sofia (33) i 2015, har siden giftermålet også rukket å få to barn, Alexander (1) og Gabriel på et halvt år.

Lykkelig Madeleine: – Jeg er så takknemlig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder