HJEMME HOS: Pia Tjelta og Kåre Conradi bruker for tiden Henrik Ibsens egen stue i leiligheten tilknyttet Victoria terrasse i Oslo for prøver på «Fruen fra havet». Foto: Frode Hansen

Pia Tjelta og Kåre Conradi: Først Ibsen, så «Lykkeland» og «Vikingane»

Alt tyder på at det blir mer av både «Lykkeland» og «Vikingane» på norske tv-skjermer det nærmeste året, men først skal Pia Tjelta (41) og Kåre Conradi (47) spille Henrik Ibsens «Fruen fra havet» i selveste teaterhovedstaden London i februar.

– Vi har en fin dialog med teateret i Notting Hill. Ibsen er jo allerede ute i verden, men det skal bli spennende å se hva vi som norske skuespillere kan tilføre Henrik Ibsen i London, sier Kåre Conradi, ildsjelen bak prosjektet gjennom sitt hjertebarn Det Norske Ibsenkompaniet.

I London har «Fruen fra havet» naturlig nok fått tittelen «The Lady From The Sea».

Som lidenskapelig entusiast både for Henrik Ibsen og William Shakespeare, legger han ikke skjul på at han drømmer å gjøre med Ibsen som Kenneth Branagh har gjort for Shakespeare.

– Helt siden jeg startet Ibsenkompaniet i 2012, har dette vært min inspirasjon; hvorfor kan vi ikke få til noe lignende med Henrik Ibsen, når han spilles så mye i utlandet? Etter Shakespeare er Ibsen tross alt den mest spilte dramatikeren, sier Conradi.

les også

– Livet blir aldri noensinne det samme. Det er så vondt å akseptere.

Pluss content

Prøvene foregår ikke hvorsomhelst, men nøyaktig i leiligheten der Henrik Ibsen skrev flere av skuespillene sine. Både «Lille Eyolf» og «Byggmester Solness» ble til her. Leiligheten ligger i forbindelse med Victoria terrasse i Oslo, men eies av Statsbygg og leies av Conradi.

– Det er unektelig spesielt å ha prøvene i nøyaktig den samme stuen der Ibsen trasket frem og tilbake mens han skrev. Jeg drømmer om å få gjort dette stedet tilgjengelig for publikum, sier han.

Kåre Conradi er glad i tekst – det skrevne ord. Det var slik han bokstavelig talt traff sin motspiller i «Lille Eyolf», Pia Tjelta, også – gjennom en felles interesse og forståelse for tekst. Tidligere hadde de to aldri spilt sammen.

«Lille Eyolf» har gått med jevne mellomrom helt siden den bejublede premieren på det mørke stykket på Nationalteatret for snart fem år siden.

les også

Pia Tjelta: Reddet av terapien

Pluss content

– Vi er litt nerdete der, forklarer Pia Tjelta.

– Vi kan sitte og dissekere originalteksten ned til det minste komma for å finne essensen. Det gjør også at du oppdager nye ting hver gang vi setter opp stykket, sier hun.

– Det er en gavepakke å kunne spille et stykke som vi elsker. Det har vært givende hver gang vi har satt det opp, et privilegium, mener Pia Tjelta.

– «Lille Eyolf» har blitt et livstidsprosjekt nå, sier Kåre Conradi.

– Og jeg er profesjonelt gift med Kåre, jeg nå, repliserer Tjelta.

På The Print Room Theatre i Notting Hill i februar vil det spilles både på engelsk og norsk. De engelske skuespillerne er ingen hvemsomhelst; stjerneskuddet Molly Windsor snappet nylig BAFTA-prisen som årets kvinnelige skuespiller foran nesen på en enda større komet, Claire Foy, mens Adrian Rawlins vil Harry Potter-nerder gjenkjenne som trollmannens film-pappa.

HELE ENSEMBLET: Norsk-britisk forbrødring som er klar for «Fruen fra havet» off-West End i Notting Hill i februar. Foran fra venstre Kåre Conradi, Adrian Rawlins, Pia Tjelta, Molly Windsor, Øystein Røger og regissør Marit Moum Aune. Bak: Marina Bye og Edward Ashley. Foto: Frode Hansen

I den andre enden av repertoaret for parhestene Tjelta og Conradi kan de begge se tilbake på et suksessrikt år også i tv-ruten. Pia Tjelta lyser opp når VG forteller henne at NRKs publikumsservice har svart publikum bekreftende på Facebook at det blir en sesong 2 av seersuksessen «Lykkeland», der hun spilte finfruen Ingrid Nyman.

– Er det sant? Det har jeg ikke hørt noe om, men det tror jeg alle har lyst på. Jeg spiller gjerne fru Nyman resten av livet. Det er noe av det gøyeste jeg har vært med på, kommer det begeistret fra Tjelta.

les også

Engelsk «Vikingane» solgt til Netflix: – Sinnssykt moro

NRKs dramasjef Ivar Køhn opplyser imidlertid at statskanalens publikumsservice har vært litt raske – og kanskje selv håpefulle – på labben i sine svar, men at produksjonsselskapet Maipo har sagt at de sitter på nok stoff til en sesong 2, men at avgjørelsen om å sende ennå ikke er tatt av NRK.

Kåre Conradi på sin side fikk et brått internasjonalt gjennombrudd da Netflix kjøpte «Vikingane» – eller «Norsemen» som den heter på engelsk. Han bekrefter at en tredje sesong er på gang.

– Rollen som Orm fikk noen smått absurde utslag da vi hadde audition for «Fruen fra havet» i London. Det var et par der som ble helt satt ut og rett og slett ikke klarte å snakke da de så meg, fordi de var fans av «Norsemen». Det har jeg hørt fra flere andre venner i England også, at «Norsemen» er veldig populær. Og jeg er glad i den rollen, jeg. Orm har en humor som er veldig lik min.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder