GODT LIKT: I en ny undersøkelse scorer kronprins Haakon høyest både på spørsmålet om hvem de spurte liker best, og hvem de tror er smartest/klokest. Fra venstre: Kong Harald, prinsesse Märtha, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon med prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja og Ari Behn. Foran står Marius med Maud Angelica. Foto: Scanpix

Nordmenn tror Haakon er smartest

I en ny undersøkelse kommer det frem at det norske folk tror kronprins Haakon er det smarteste medlemmet av kongehuset.

  • Mari Glans

Undersøkelsen, som ble gjort som tillegg til TNS Gallups partibarometer, ble offentliggjort av TV 2-programmet «God kveld, Norge» i går kveld. Hele 37,6 prosent svarte kronprins Haakon da de ble spurt om hvem som er det smarteste/klokeste kongehusmedlemmet.

- Jeg tror denne undersøkelsen speiler det folket ønsker skal være sannheten, sier Kjell Terje Ringdal, PR-rådgiver hos Dinamo.

I undersøkelsen scorer de «rene» kongelige høyest, mens inngiftede Mette-Marit og Ari Behn havner nederst på listen.

- Det er nok ikke tilfeldig. Folket tillegger de kongelige kvaliteter nettopp fordi de er kongelige, tror Ringdal.

Eneren

Kronprinsen har lenge hatt folket i ryggen, tidligere undersøkelser har vist at folket synes han er en god representant for Norge, og særlig unge mennesker har trykket ham til sitt bryst. Hele 42,1 prosent av dem i alderen 15 til 29 år synes Haakon er den smarteste. Men den største tilliten har han likevel i aldersgruppen 30 til 44 år. Her svarte 45,1 prosent at de tror Kronprinsen er klokest.

- Kronprinsen «vinner» kanskje på grunn av at vi har fått tatt del i hans vei mot tronen. Folket ønsker å være stolte av ham. I tillegg er han en moderne ung mann, han har studert, er bereist, går i teater og er musikkinteressert. Han håndterer mediene bra, og vi får tillit til ham, sier PR-rådgiveren.

- Trygg

Ole Christian Apeland, PR-rådgiver hos Apeland informasjon, er enig med sin kollega.

- Han fremstår som trygg og behersker vanskelige situasjoner. Vi ser ham som sportsmann og småbarnsfar. Det hjelper til å bygge imaget om en verdensmann folk får et godt inntrykk av.

På annenplass i undersøkelsen kom kong Harald med 18,6 prosent.

Dronningen fulgte hakk i hæl med 17,3 prosent. Lavest scoret Ari Behn, 2,5 prosent mente han var smartest.

- Det overrasker meg, sier historiestudenten Trond Norén Isaksen, som har skrevet «Dronningen vi ikke fikk - en biografi om kronprinsesse Märtha og kong Olav».

- Ari Behn er velartikulert og har gitt ut to bøker, så han bør vel være relativt glup. Det resultatet bare underbygger min tro på at folk har stemt på dem de liker best, sier han.

Og riktignok, de 1007 personene som deltok i undersøkelsen, ble også bedt om å svare på hvem de likte best - fattige 1,3 prosent hadde Behn som sin favoritt. Til sammenligning likte 33,7 prosent Kronprinsen best.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder