TIL FILMEN: Astrid Lindgren sammen med skuespillerne Lars Söderdahl, (t.v.) som spiller Skorpan, og Staffan Götestam, som spiller Jonatan, under filmatiseringen av «Brødrene Løvehjerte» på Österlen i Skåne 1976.
TIL FILMEN: Astrid Lindgren sammen med skuespillerne Lars Söderdahl, (t.v.) som spiller Skorpan, og Staffan Götestam, som spiller Jonatan, under filmatiseringen av «Brødrene Løvehjerte» på Österlen i Skåne 1976.

Hun hentet bok-ideene fra sitt eget liv

RAMPELYS

Hun var tøff, selvstendig og uredd. Astrid Lindgren var en moderne kvinne som brukte sitt liv i sine fantastiske eventyr for – og om – barn.

Betalt innhold
Publisert:

Rundt 700000 nordmenn satt klistret til skjermen da SVTs glimrende dokumentar «Astrid» ble vist på NRK1 sist søndag. To episoder gjenstår de kommende søndager. Sammen med biografien «Denna dagen, ett liv» som kom i fjor høst, belyser serien sider av den svenske forfatterens liv som ikke har vært så allment kjent.

Det er ingen tvil om at Astrid Lindgren, som skulle bli en av verdens mest folkekjære forfattere, var en kvinne forut for sin tid. Prestedatteren som ble født i 1907, staket ut sin egen kurs.

Hun jobbet i Vimmerby Tidning, og ble som 18-åring gravid med bladets redaktør. Han var oppriktig forelsket, skilte seg og gikk fra familien. Men Astrid ville ikke ha ham som ektemann. Hun valgte å være alenemor for sønnen Lasse. Et sykehus i København var det eneste i Skandinavia der enslige kvinner kunne føde uten å oppgi barnefarens navn. Der ble Lasse født. I tre år bodde han med sine fosterforeldre i København, før Astrid hentet ham hjem til Sverige. Sjelekvalene fra sønnens start på livet preget henne hele livet, og som serien viser; de var med på å forme hennes varme og såre skildringer av barn, i særdeleshet gutter. Lindgrens jenter er preget av de moderne, uredde kvinner Astrid har møtt på sin vei.

Gjennom intervjuer, dagbøker og brev gir serien et oppsiktsvekkende innblikk i Astrids eget liv, men også i hva som har gitt henne ideer til bøkene.

Astrid Lindgren døde i Stockholm 28. januar 2002, 94 år gammel.

Emil i Lønneberget

Lindgren har fortalt at ideen om Emil kom når hun skulle stagge et illsint barnebarn. Hun stilte spørsmålet: «Kan du gjette hva Emil gjorde en gang?».

Men hvem er Emil? Astrids far, Samuel August var en drivende god forteller. Men Åsa Warnqvist, professor i litteraturvitenskap har også en annen teori; en av Lindgrens favorittforfattere i løpet av ungdomstiden var Lucy Maud Montgomery, mest kjent for romanserien om Anne fra Bjørkely. Det finnes likheter mellom Anne og Emil, men enda større er likhetene mellom Emil og en annen av Montgomerys litterære figurer, Lionel Hezekiah.

I likhet med Emil var han en guttunge med rundt ansikt, røde kinn og gylne krøller. Han drev også med masse sprell, men aldri med vilje. Han ble ofte sendt på rommet sitt, der han angret sin oppførsel. Novellesamlingen der historien fortelles, kom ikke på svensk før i 1982, men den ble utgitt i USA i 1948 da Lindgren var på reise der.

Brødrene Løvehjerte

Barnebokforfatteren ble delvis inspirert en vakker rosa grålysning en vintermorgen under en togtur.

Hun mintes en gravstein på Vimmerby kirkegård som viste to brødres død med kort mellomrom i 1860. Da tenkte hun på sin egen bror Gunnar Ericsson, som hun helt fra barndommen sto veldig nær. Han ble plutselig rammet av sykdom. I dokumentaren kommer det frem at Ericssons døtre hadde fortalt at Astrid hadde skrevet en trøstebok om døden til ham. Boken handler om sterk søskenkjærlighet og det er ikke tilfeldig at ordet «hjerte» er i tittelen. «Brødrene Løvehjerte» ble utgitt høsten 1973, et halvår etter broren døde.

«Saltkråkan»

Lindgrens ektemann, Sture Lindgren, hadde kjøpt sommerhus på Furursund på 1930-tallet og der tilbrakte Lindgren drøyt 20 somre før hun begynte å skrive om skjærgårdslivet.

Familien Lindgrens seilbåt het «Saltkråkan». Fra Vimmerby tidning kjente Astrid til forfatteren Ellen Key, som hadde følgende motto på husets port; «Denna dagen, ett liv» (som farbror Melker ofte sier). Key hadde også en stor Sankt Bernhardshund – som Tjorvens Båtsmann.

Marikken

Marikken er Lindgrens svært gode barndomsvenninne, Anne-Marie Fries, som også i virkeligheten bodde på Junibacken. Lindgren lovte og ikke å avsløre dette før etter Fries død i 1991.

Bakkebygrenda

Bøkene i denne serien er Lindgren sin selvbiografi fra barndommen.

Lindgren spiller rollen som romanfiguren Lise, og hennes storebror Gunnar er Lasse.

Mesterdektetiven Blomkvist

På slutten av 1930-tallet fikk Lindgren jobb som sekretær for den rettsmedisinske eksperten Harry Söderman, som var datidens Leif G.W. Persson.

I 1948 kom den første av tre bøker om Kalle Blomkvist og hans venner Anders og Eva-Lotta.

Det som var uvanlig for ungdomsboken var hvordan bruken av kriminalteknikk var avgjørende for oppklaringen av sakene. Lindgren la aldri skjul på inspirasjonen fra Söderman, populært kalt Revolver Harry.

Pippi Langstrømpe

Datteren til Lindgren var den som kom på navnet til rollefiguren Pippi Langstrømpe. I SVT sin dokumentar vises scener av stumfilmstjernen Mary Pickford som har en hest i huset og vasker gulvet ved å bruke skurefilla som skøyter.

Men Lindgrens figur er også inspirert av den danske forfatter Karin Michaelis fortellinger om Bibi, en morløs jente med fletter og en rød hatt som drar rundt på egen hånd. Michaelis skrev syv bøker om Bibi mellom 1928 og 1939. I Montgomerys bøker er også rollefiguren Anna rødhåret, foreldreløs og modig.

Historiene om Pippi Langstrømpe begynte vinteren 1941, da Karin, 7 år, lå syk med lungebetennelse og ba sin mamma fortelle en historie om Pippi Langstrømpe, et navn hun fant på der og da. Lindgren begynte å fortelle, og historiene vokste, men det drøyde før de ble skrevet ned. Det var først tre år senere, da Astrid Lindgren hadde vrikket foten at hun skrev ned historiene, påtenkt som en fødselsdagspresang på Karins tiårsdag.

Ronja Røverdatter

Lindgrens gode vennepar, Margareta og Bo Strömstedt, hadde en datter som i tenårene var ganske trassig og rømte hjemmefra.

Når hun stakk avgårde sa faren akkurat det samme som Mattis sa da Ronja forlot Røverborgen: «Jeg har ingen datter!»

Ridder Kato, Tengel, Katla

Astrid Lindgren jobbet for etterretningstjenesten under 2. verdenskrig. Jobben besto blant annet i å lese brev der krigens grusomheter var dokumentert.

Lindgren skrev dagbok fra den tiden, og hennes sterke avsky for Hitler, Mussolini og Stalin er tydelig.

Ondskapen dukker opp med full styrke i «Mio min Mio» (Ridder Kato med et hjerte av sten), og i «Brødrene Løvehjerte», (Tengil og den onde dragen Katla).

Karlsson på taket

Navnet kan ha vært inspirert av en skomaker i Vimmerby som ble kalt «Karlsson på Fatet».

Lillebror og propell-Karlsson holder naturligvis til i Vasastan i Stockholm, der Astrid Lindgren bodde størsteparten av sitt liv.

Kilder: Aftonbladet, Wikipedia

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL785

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »