SJARMBOMBE: Peter Andreas Hjellnes Moseng er en sjarmbombe som vesle Charlie. Her i tett samspill med Fridtjof Stensæth Josefsen som Williy Wonka. Foto: Erik Berg

Teateranmeldelse: Roald Dahls «Charlie og sjokoladefabrikken»: Herlig godtepose

En 11-åring med boblende energi, spilleglede og nydelig sans for ømme detaljer gjør fortellingen om Charlie og sjokoladefabrikken til en velsmakende godtepose.

Borghild Maaland
VG:s terninger viser 5 prikker

DET NORSKE TEATRET

Roald Dahls «Charlie og sjokoladefabrikken»

Musikal basert på Roald Dahls roman

Manus: David Greig

Musikk: Marc Shalman

Regi: Vidar Magnussen

Scenografi: Gjermund Andresen

Kostymedesign: Christina Lovery

Koreografi: Belinda Braza

Lysdesign: Torkel Skjærven

Lyddesign: Lars Hareide Swenson

Musikkansvarlig: Lars Bleiklie Devik

Kapellmester: Svenn Erik Kristoffersen

Med: Fridtjof Stensæth Josefsen, Ole Opsahl Stavrum, Petter Andreas Hjellnes Moseng, Pål Christian Eggen, Geir Kvarme, Catharina Vu, Paul Ottar Haga, Kristoffer Olsen, Tiril Heide-Steen, Ingrid Jørgensen Dragland, m.fl.

Det er to gutter som alternerer i rollen som Charlie Bucket, Ole Opsahl Stavrum og Petter Andreas Hjellnes Moseng. På premieren var det sistnevnte som spilte Charlie – og det med overbevisende bravur.

Teateranmeldelse: Anstrengt Alice

Unge Moseng er en gutt med naturtalent for å stå på en scene for å formidle glede, en dose alvor og en dæsj vemod med sang, dans og verbal tydelighet. Han eier scenen fra start til mål. Rene vitamininnsprøytningen en kjølig dag i november.

Det Norske Teatret bretter ut sine teatrale musikalske krefter, både foran og bak scenen når de setter opp musikalen som med utgangspunkt i Roald Dahls fantastiske bok. Denne versjonen er basert på Broadway-versjonen, som er utviklet etter urpremieren på West End i London.

SPENST: Mye kreativitet i sjokoladefabrikken til Willy Wonka. Foto: Erik Berg

Resultatet er en frodig blanding av musikksjangre, fargerike vesener, et stort scenemaskineri, med menneskelig dårskap og familiær omsorg som bunnlinje.

Roald Dahls fortelling handler mye om drømmer og fantasi, og om barn og ensomhet.

I en liten by bor Charlie med sin mor og besteforeldre. De er fattige og spiser mye kål. Charlie vil heller ha sjokolade og drømmer seg bort til den myteomspunne sjokoladefabrikken til Willy Wonka – der hans bestefar engang jobbet.

Teateranmeldelse «Optimist»: Teigen-musikal med sprik

Så når Wonka plutselig vil invitere FEM personer til fabrikken; det vil si de som kjøper hans sjokolader der det ligge et gull-lodd, så øyner Charlie et håp. Men hans ekstremt hardtarbeidende mor – som skal fø hele slekta – sier lakonisk (dog ømt): Du blir ikke mett av dagdrømmer.

Men i Roald Dahls verden – og i denne musikalen – så kan faktisk drømmene bli realitet. Dahls magi er nettopp å blande den realistiske verden med drømmene, samtidig som han effektivt er skarp mot grådighet og selvopptatt tenkning, ispedd mye bisarr humor.

TEATER: Roald Dahls fortelling handler mye om drømmer og fantasi, og om barn og ensomhet. Foto: Erik Berg

Dette synliggjøres med stor kreativitet i hele det sceniske bakteppe, inkludert lyd, lys, scenografi, kostymer, et orkester med tolv utøvere – alt under Vidar Magnussens regi.

Blir det litt mye Broadway-show? Ja, kanskje i blant. Og noen ganger er regigrepet mer egnet for foreldregenerasjonen enn barna.

De bak scenen er nevnt. De foran følger opp intensjonene om å skape en eventyrlig teatermagi. Mange skuespillere gjør mye bra ut av mindre scener. Charlies ”utfordrere”i sjokoladefabrikken er fornøyelige som selvopptatte og noe enfoldige personer, hans besteforeldre er morsomme figurer i en bred seng.

Teateranmeldelse: «The Sound of Music»: – Musikalsk sjarmoffensiv

Fridtjof Stensæth Josefsen bruker sitt komiske talent med god fysisk tilstedeværelse som en passe snodig skarp, ironisk og ensom Willi Wonka.

Det er en fin tone av varme og energi i forestillingen. Trøkket er høyt, i blant i meste laget. Dette er litt miks av en Charles Dickens-historie og amerikanske musikal. Den er full av energi, varme og ikke minst glede - og den har en Charlie som er en godtepose i seg selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder