FRONTER SPILLSELSKAP: Artist Tone Damli Aaberge går i fotsporene til Aylar, Cathrine Larsåsen og John Carew og blir frontfigur for spillselskap. Her i forbindelse med «Idol» i fjor høst. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Tone Damli blir frontfigur for spillselskap: Blåkors om Betsson-Tone: Dette er ikke heldig

Flere fans reagerer

Generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors mener Tone Damli Aaberge (25) kan finne andre måter å bruke sin kjendisstatus for å skaffe kommersielle inntekter.

  • Kristine Hellem Aanstad
  • Martine Haug Nysether
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tidligere i dag ble det kjent at artist Tone Damli Aaberge blir frontfigur for spillselskapet Betsson.

Generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors, mener Aaberges avtale med spilleselskapet føyer seg inn i rekken av kjendiser som brukes i markedsføringen.

- Vi ser at spilleselskapene knytter seg til en rekke populære kjendiser, for å kunne bruke dem til å ufarliggjøre gambling på nettet - og Tone er kanskje den mest populære som har vært brukt til nå. Hun er et forbilde og en person som man legger merke til, sier Elverum til VG.

VG erfarer at verdien på avtalen er i millionklassen, noe Elverum mener viser at spillselskapene satser hardt på å få flere til å begynne med gambling.

KRITISK: Generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors mener kjendiser bør sette hensynet til de unge fremfor en slik jobb. Foto: PRIVAT

Forventer kritikk

- Historiene til de spilleavhengige gjør sterkt inntrykk. Mange havner i økonomisk ruin. Det er mange ektefeller og barn som plutselig har oppdaget at penger til både ferie og julegaver er spilt bort, sier Elverum.

I et intervju lagt ut på spillselskapets hjemmesider svarer 25-åringen slik på om hun frykter at media vil være kritiske til avtalen:

- Det kan være lett å stille seg kritisk til dette, og det vil sikkert bli en del negative kommentarer. Når det er sagt så er jeg ganske vant til den slags, så det skal jeg tåle. Jeg har tenkt godt gjennom valget mitt med å bli Betsson-ambassadør.

Offentliggjøringen kommer bare måneder før Aaberge skal bli mor. Hun venter barn med kjæresten Markus Foss.

Skaper reaksjoner

Tidligere i dag postet 25-åringen et bilde av seg selv med spillselskapets plakat i hånden. Under bildet hadde Aaberge skrevet «Eg gleda meg stort til å vere Betsson ambassadør».

Bildet har i skrivende stund fått over 6700 likes, men flere av popstjernens følgere reagerer på nyheten.

«Vet du ikke hva du støtter? Dette er kilden til mye smerte og problemer for familier i Norge. #spillavhengighet», skriver en, mens en annen kommenterer:

«Enig :/ Profilerte personer oppfordrer til noe som er et stort problem i flere hjem enn de tror».

Også i VGs kommentarfelt har nyheten skapt reaksjoner. Denne kommentaren (et utdrag) har fått hele 61 likes:

«Spillegalskap er en sykdom det også, og jeg synes det er på høy tid at det blir behandlet som en. Som oftest er det familien spillegalskapen går utover, deriblant barn og en eventuell mann eller kone.

Det er et emne som bør tas seriøst. Jeg synes det er helt sykt at norske kjendiser kan holde ut med seg selv når de fronter noe som er så ulidelig vondt for den enkelte og dens familie som spilleavhengighet skjer med».

- Bør ikke bli ambassadør

Generalsekretæren mener 25-åringen bør revurdere avtalen med spillselskapet.

- Vi oppfordrer alle kjendiser til å sette hensynet til de unge fremfor en slik jobb. Derfor mener vi at man ikke bør bli ambassadør for slike selskaper. Jeg håper at Aaberge kan finne andre måter å bruke sin kjendisstatus for å skaffe kommersielle inntekter. Dette er ikke heldig, sier han og fortsetter:

- Det er ikke snakk om noe katastrofe her, for unge blir eksponert med eller uten Aaberge - men hun kommer nok til å dra inn mange flere unge mennesker, og det er der faren ligger.

Tones manager David Eriksen har ikke besvart VGs henvendelser, men sa følgende til VG da nyheten ble kjent mandag formiddag:

- Tone har aldri lagt skjul på sin interesse for sport og spill som en god form for underholdning. Et annet viktig motiv for avtalen var at hun fikk sitt eget kulturfond, som kan være med å hjelpe andre unge talenter innen musikk og andre former for kultur. Vi opplever Betsson som en seriøs aktør i bransjen og vi er glade for at de har stort fokus på ansvarlig spill.

Betsson skriver i en epost til VG at de har satt i gang flere tiltak for å begrense problemet med spillavhengighet.

- Spillavhengighet er et alvorlig problem som rammer relativt få, men som er veldig viktig å forebygge. Vi i Betsson tar spillavhengighet på alvor og har blant annet blitt kåret til verdens mest sosialt ansvarlige spillselskap. Vi har omfattende kontrollsystemer for å avdekke problematiske spillemønstre, og har egne ansatte som jobber på fulltid med å forebygge spillavhengighet, skriver PR manager i Betsson, Mikael Mellqvist.

Han påpeker også at selskapet har 18 års aldersgrense på sine spill, i tillegg til beløpsbegrensninger for sine spillere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder