Nygaard slutter i Aschehoug

(VG Nett) Forlagskjempen William Nygaard (66) gir seg i Aschehoug.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

SLUTTER I ASCHEHOUG: William Nygaard. Foto: Scanpix

William Nygaard (66) slutter i forlaget ved oppnådd pensjonsalder 31. mars 2010 ifølge en pressemelding fra Aschehoug. Han ble ansatt som daglig leder 1. april 1974, og er nå konsernsjef og forlegger. Aschehoug har startet jakten på hans etterfølger og stillingen blir utlyst i nærmeste fremtid.

Fatwa

Nygaard ble skutt og livstruende skadet utenfor sin bolig 11. oktober 1993. Politiet klarte aldri å finne gjerningsmannen, men trolig var bakgrunnen for attentatet Aschehougs utgivelse av Salman Rushdies kontroversielle roman «Sataniske vers», som opprørte muslimer.

Det utløste en islamistisk fatwa mot forfatteren og bokens oversettere og forleggere.

Ikke siden rettsoppgjøret etter andre verdenskrig hadde en nordmann blitt skutt av politiske årsaker. Bare én gang tidligere var det utført internasjonal terror på norsk jord - i mars 1973 da den marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki ble likvidert av israelske agenter på Lillehammer.

Nær venn

Salman Rushdie ble en nær venn med William Nygaard etter attentatet mot Nygaard.

Les mer her om Rushdie og Nygaard her

William Nygaard har tidligere uttalt at han har et svært spesielt forhold til forfatteren.

- Vi har også hatt noen ekstraordinære hendelser sammen, med fatwaen, som først og fremst rammet ham. Det påvirket hans rolle som en av verdens beste forfattere. Vi har vært i kontakt. Det er vennskap, fortalte Nygaard til VG Nett i november i fjor.

William Nygaard var født inn i og vokste opp i bøkenes verden. Hans farfar ledet Aschehougs forlag i mer enn et halvt århundre, ifølge Store Norske Leksikon. Han ble student 1961, og vurderte først et filologisk studium. Nygaard ble imidlertid siviløkonom fra Universität St. Gallen i Sveits 1967.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder