VANSKELIG VALG: Aylar Lie opplevde ikke at forholdene lå til rette for å gi et barn en god og stabil oppvekst da hun uventet ble gravid i fjor høst. Hun forteller åpent om valget om å ta abort. Foto: Robert S. Eik / VG

Aylar Lie åpen om aborten

Da hun ble ufrivillig gravid i fjor, valgte Aylar Lie (28) å ta abort. Nå forteller hun om sitt valg i håp om å hjelpe andre.

 • Marcus Husby

Artikkelen er over åtte år gammel

Dette kommer frem i et intervju den tidligere glamourmodellen og «Skal vi Danse!»-deltageren har gjort med bladet Det Nye. Historien hennes presenteres i dagens utgave.

- Er for åpenhet

Aylar synes det er synd at abort fremdeles er et tabubelagt tema.

- Det er ufattelig mange damer som har vært gjennom en abort - og som en dag skal gjennom det. Og det må kunne snakkes om, sier Aylar, og legger til:

- Jeg er imot abort som prevensjon. Men jeg er for at vi kvinner skal kunne ta en abort om vi mener det er nødvendig, uten å få kjeft og dermed skamme oss. Åpenhet rundt dette temaet er det som må til for å fjerne tabuet, sier Aylar til ukebladet.

«Skal vi danse»

Aylar forteller åpent at hun hadde mistet menstruasjonen etter deltagelsen i «Skal vi danse» året før. Hun trodde derfor ikke at hun kunne bli gravid.

Men en dag i fjor høst ringte søsteren til en venninne, og sa hun hadde drømt at Aylar var gravid. Det fikk henne til å ta en graviditetstest. Den var positiv.

- Da jeg så at testen var positiv ble jeg først veldig glad. Glad for at jeg i det hele tatt kunne bli gravid. Men jo mer jeg tenkte på hvem jeg hadde blitt gravid med, og hvordan situasjonen var, desto mer gikk det opp for meg at det egentlig ikke var noen annen utvei enn å ta abort, sier Aylar.

Fortalte til barnefaren

28-åringen forteller at hun visste at hun ikke hadde noen fremtid sammen med barnefaren. Hun kan telle sine gode venninner på en hånd, og utenom fostermoren og fosterfaren sin har hun ingen familie i Norge.

Hun følte ikke hun hadde det som skulle til for å gi barnet den tryggheten og stabiliteten det trengte.

- Jeg ble selv utsatt for omsorgssvikt av mine egne foreldre, og jeg vet hvor problematisk og tøft det er å vokse opp i et ustabilt hjem. Jeg skal være i full stand til å gi barnet mitt det jeg selv ikke fikk. Og sånn som situasjonen var, lå ikke forholdene til rette for det, sier Aylar.

Hun syntes det var vanskelig å fortelle barnefaren at hun var gravid.

- Det var først da en venninne spurte meg om hvorfor jeg ville bære på dette alene, at noe gikk opp for meg. Hvorfor skulle jeg gå gjennom dette alene, som om jeg hadde gjort noe galt og burde skamme meg - når vi var to om å la det skje?, forteller Aylar.

Men barnefaren tok det langt bedre enn hun fryktet, og spurte først og fremst om det gikk bra med henne. Han ble også med til sykehuset da dagen kom.

Hun var forberedt på at hun ville få en nedtur etterpå, og da tomhetsfølelsen kom, var hun glad for å ha pokerspillingen.

- Jeg er ikke stolt av aborten, men jeg skammer meg heller ikke. Jeg vet at jeg har tatt et riktig valg, og det er det som betyr noe for meg, sier Aylar.

Fikk støtte av Kari

Kari Jaquesson ble en viktig støtte for Aylar da hun tok valget om å ta abort.

Jaquesson sto selv frem i Her og Nå og fortalte at hun hadde hatt fire aborter og at hun ikke hadde hatt problemer med det i ettertid. To av abortene var provoserte og to var spontanaborter.

STØTTER AYLAR: Kari Jaquesson var en viktig person for Aylar da hun bestemte seg for å ta abort. Foto: Knut Erik Knudsen / VG

Hennes åpenhet skapte enorm debatt og trimdronningen møtte voldsom hets, spesielt på sosiale medier.

- Helt siden Kari sto frem i offentligheten med abortene sine før jul, tenkte jeg på henne. Hun ble hetset, tynet og kalt morder - og jeg synes det var forferdelig urettferdig, sier Aylar i intervjuet med Det Nye.

- At Kari sto frem, hjalp meg personlig veldig mye og jeg har lyst til å takke henne for at hun valgte å være så åpen. Det lettet enormt på trykket mitt.

Til VG sier Kari Jaquesson at hun er veldig glad for å høre at hun har vært til hjelp for Aylar.

- Vi vet jo at åpenhet alltid er bra og det er hyggelig å få slike konkrete tilbakemeldinger. Etter at jeg fortalte om dette har jeg fått mange støtteerklæringer fra kvinner som har fortalt sin historie, sier Jaquesson.

- Jeg håper at vi kan vise andre at kvinnen vet selv best hva som er bra og riktig for henne. Ingen vet noe om omstendighetene en kvinne befinner seg i når hun tar valget og man skal ikke være nødt til å redegjøre for det heller, påpeker hun og understreker:

- Det viktigste er at ethvert barn skal være ønsket.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Fire kvinner forteller: Derfor tok vi abort

 2. Pluss content

  Seks kvinner: Slik opplevde vi å ta abort

 3. Kvinne skutt i magen - anklages for drap av ufødt barn

 4. Rapport: Skader og skam som følge av abortforbud

 5. Nei, det blir ingen «ny og sinnssyk abortlov», Sophie Elise

Fra andre aviser

 1. Abortloven 2.0

  Aftenposten
 2. Mener mange kvinner tar for lett på abort

  Fædrelandsvennen
 3. Vi må snakke om de vanskelige sidene ved abort

  Bergens Tidende
 4. - Jeg skulle gjerne møtt den kvinnen som sier at det er lett å ta abort

  Fædrelandsvennen
 5. Abort og reservasjon

  Fædrelandsvennen
 6. Juridisk abort er umulig | Morten Horn

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no