JULEGUDSTJENESTE: De kongelige ble ønsket velkommen ved kirkeporten av prost Berit Øksnes. Fra venstre: kronprins Haakon, Marius Borg Høiby, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra, prinsesse Kristine Bernadotte og kong Harald. Foto: SCANPIX

Kongefamilien til julegudstjeneste i Asker kirke

(NTB/VG Nett) Asker kirke var fylt til trengsel da kongefamilien kom til familiegudstjenesten julaften. Gjestene på Skaugum fylte alene tre benkerader.

Artikkelen er over åtte år gammel

Kong Harald, dronning Sonja, kongens tante prinsesse Kristine og hele kronprinsesse Mette-Marits tallrike familie feirer jul på Skaugum i år, og både små og store var med i kirken.

Kongefamilien ble ønsket velkommen ved kirkeporten av prost Berit Øksnes, som også forrettet under gudstjenesten.

Ikke alle som ønsket det, fikk plass inne i kirken til gudstjenesten som begynte klokka 15. Og mens prosten ventet på de kongelige sa hun spøkefullt til dem som måtte stå igjen utenfor:

- For å sitere hva presten Karsten Isachsen har sagt: «Unngå julerushet, gå heller i kirken resten av året»!

Heldigvis var det enda en gudstjeneste i Asker kirke julaften.

Fra fang til fang

- De to yngste kronprinsbarna så forventningsfulle og glade ut da de kom til kirken i finklærne sine - hånd i hånd med farmor og med mamma, forteller kongehusekspert Kjell Arne Totland til VG Nett.

- Kongefamilien kom inn i kirken sammen - og satte seg helt framme på første benk. Ingrid satt lenge på pappas fang og Sverre Magnus hos mamma.

Men det er ikke lett å være liten prins og sitte stille i kirken i tre kvarter. Sverre Magnus gikk litt mellom mors og fars fang under gudstjenesten, mens storesøster Ingrid Alexandra satt pent og stille mellom bestemor Sonja og pappa Haakon.

- Vi kunne både se og høre de yngste synge med på alle julesangene. Særlig Ingrid Alexandra, som jo går i barnekor og elsker å synge, forteller Totland til VG Nett.

Begge de to var tydelig fornøyde da de kom ut av kirken sammen med resten av familien for å feire julaften med deilig mat og gaver på Skaugum.

- Og det venter kanskje noe ekstra spennende på dem i år. Farmor Sonja har nemlig røpet at kun ikke bare har handlet julegaver i London slik hun pleier. Hun kjøpte også julegaver i USA, da hun og Harald var på offisielt besøk der tidligere i høst. Bestemor pleier å vite hva vite hva barnebarna ønsker seg, sier Totland til VG Nett.

Klar, blå himmel og et tynt snølag var med på å skape den riktige julestemningen over Skaugum og resten av Asker-bygda. Trolig blir det også anledning til noen skiturer i jula sammen med familien, hvis føret holder.

Gammel kirke

Vanligvis går kongeparet i kirken 1. juledag, men i år fulgte de kronprinsessens familietradisjoner og gjorde som så mange andre nordmenn; gikk i kirken på julaften i stedet.

Siden kronprins Olav og kronprinsesse Märtha flyttet inn på Skaugum i 1929 har kongefamilien vært nært knyttet til Asker kirke. Utenfor kirken står en statue av den første kongelige vertinnen på Skaugum, kronprinsesse Märtha med to år gamle prins Harald på armen.

Kirken er bygget i nygotisk stil i 1879 etter at den gamle kirken fra 1100-tallet brente ned året før. Mye av inventaret ble imidlertid reddet, blant annet altertavla og døpefonten.

Mer om

  1. Kongehuset

Flere artikler

  1. Kongelig julefotografering på Slottet

  2. Hurra for bestemor og bestefar!

  3. Slik feirer kongefamilien julen i år

  4. Pluss content

    Kronprinsfamilien alene i julegudstjeneste

  5. Helt konge med hele hurven

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder