BRUKTE STERKE ORD: Aktor var klar i sin tale da hun ga sin beskrivelse av den tidligere filmmogulen Harvey Weinstein, som er tiltalt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner. Foto: Richard Drew / AP

Aktor langet ut mot Harvey Weinstein i rettssalen: – Et seksuelt rovdyr

Den tidligere filmmogulen Harvey Weinstein møtte onsdag i retten, tiltalt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner.

 • NTB

Bevisene som legges fram, vil vise at den tidligere filmmogulen «var et seksuelt rovdyr og en voldtektsmann», sa aktor Meghan Hast i sitt åpningsinnlegg.

– Weinstein brukte sin store makt innen underholdningsindustrien til å sørge for at kvinner han begikk overgrep mot tiet stille. Men nå vil deres stemmer endelig bli hørt, sa Hast.

Sett denne? VG forklarer Harvey Weinstein på to minutter:

Anklaget av nesten 90 kvinner

Anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen, hvor kvinner og menn fra land over hele verden har stått fram med historier om seksuelle krenkelser.

Her finner du alt om Weinstein-saken.

Bortimot 90 kvinner, blant dem Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow, har anklaget Weinstein for overgrep og seksuell trakassering, men saken som åpnet i New York onsdag, dreier seg om påståtte voldtekter av to kvinner.

Det ene tiltalepunktet dreier seg om en voldtekt på et hotellrom på Manhattan i 2013 og det andre om tvunget oralsex i 2006.

67-åringen hevder forholdet han hadde til de to kvinnene var gjensidig.

– Jeg har gode advokater, sa han da han ankom rettssalen.

Bruker samme vitne

Det er ventet at aktoratet i saken vil bruke samme strategi som under rettssaken mot Bill Cosby i 2018, hvor de hentet inn en ekspert på seksuelle overgrep som vitne. Eksperten forklarte hvordan ofre for voldtekt og seksuelle overgrep oppfører seg i tiden etter et slikt overfall.

SMILTE OG LO: Harvey Weinstein så ut til å være i godt humør da han tirsdag ankom rettssalen i New York sammen med sine advokater. Foto: JUSTIN LANE / EPA

Weinsteins forsvarere vil trolig vise til at kvinnen som anklager Weinstein for voldtekt, sendte ham hyggelige e-poster i månedene etter den angivelige voldtekten.

Selv om noen kvinner i ettertid kan ha angret på at de hadde sex med den tidligere filmmogulen, er ikke slik anger det samme som voldtekt, hevdet en av forsvarerne i et intervju for en tid tilbake.

Startskuddet for #metoo

Weinstein var i mange år en av Hollywoods mektigste filmprodusenter. Etter at anklagene ble offentlig kjent i oktober 2017, er han blitt en paria i filmbransjen.

Weinstein fikk sparken fra sitt eget selskap, The Weinstein Company, ble utvist fra Oscar-akademiet og er blitt skilt fra sin kone som følge av anklagene. Selskapet hans slo seg konkurs i mars 2018.

I mai 2019 inngikk han og hans konkursslåtte selskap forlik med flere titall kvinner som anklaget ham for overgrep og trakassering. Ofrene fikk en erstatning på til sammen 25 millioner dollar, mens Weinstein slapp å innrømme at hadde gjort noe galt.

Mer om

 1. Harvey Weinstein-saken
 2. Rettssaker
 3. Seksuell trakassering
 4. Metoo
 5. Voldtekt
 6. Overgrep
 7. Film

Flere artikler

 1. Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt

 2. Weinstein-anklagere om rettssaken: – Sårende om ingenting skjer

 3. Harvey Weinstein ført ut i håndjern – anker dommen

 4. Ber om laveste straff for Weinstein

 5. Pluss content

  Harvey Weinstein: - Jeg fortjener et klapp på skulderen når det gjelder kvinner

Fra andre aviser

 1. Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»

  Bergens Tidende
 2. Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham

  Aftenposten
 3. Lovet agenter bonus om de stanset avsløring i The New York Times

  Aftenposten
 4. Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage

  Bergens Tidende
 5. Rettssaken mot Weinstein i gang i New York

  Aftenposten
 6. Klart for rettssak mot Harvey Weinstein to år etter at anklagene utløste #metoo

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no