SOMMERLIG: Dronningens stue befinner seg i den private delen av Bygdø kongsgård. Foto: ESPEN GRØNLIEN/KONGENS HUS - ALLE KONGEPARETS HJEM

Slik bor Sonja og Harald helt privat

Velkommen hjem til kong Harald (75) og dronning Sonja (74). Nye unike bilder viser hvordan kongeparet bor i sin private leilighet på Slottet.

  • Lena Storvand
  • Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
Kongehuset - hjemmeside

Bildene - som er trykket med kongehusets tillatelse, er hentet fra boken «Kongens Hus - Alle kongeparets hjem» som blir gitt ut i dag.

Her får leserne et innblikk i flere av de kongelige eiendommene, og kan med egne øyne se hvordan kong Harald og dronning Sonja lever til daglig.

Ifølge forlegger Ole Rikard Høisæther har bokens fotograf sluppet til nær sagt overalt.

- Som alle familier vil jeg tro at man har behov for å holde noe privat. Men holdningen vi har oppfattet fra kongeparets side er at de ønsker å formidle den kulturarven som de disponerer, sier Høisæther til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DRONNINGENS KUNSTGANG: Kunstverk fra dronningens eget galleri henger midt i kongeleiligheten. Rommet fungerer som et bindeledd mellom den private og offisielle delen av Slottet. Billedhugger Gunnar Torvunds byste av dronning Sonja sstår på lav pidestall i enden av rommet. Foto: ESPEN GRØNLIEN/KONGENS HUS - ALLE KONGEPARETS HJEM

Dekket av kunst

Bildene fra kongeparets private leilighet på Slottet, viser blant annet at de har mer enn nok boltreplass i sin egen stue.

Veggene er dekket med moderne kunst og flere antikvitetsspeil, mens flesteparten av de tradisjonelle slottsmøblene er trukket i et silkelignende fiolettsjatert stoff.

Flere bilder fra dronningens eget galleri henger midt i kongeleiligheten, og rommet fungerer som et bindeledd mellom den private og den offisielle delen av Slottet.

LES OGSÅ: - Dronningen er feminist

Vår kunstinteresserte dronning skifter ut kunsten på veggene selv, og en egen Sonja-byste, signert billedhugger Gunnar Torvund, er plassert i enden av rommet.

MØTTE PRESSEN: Dronning Sonja under dagens pressekonferanse på Slottet. Foto: Foto: NTB SCANPIX

Redaktør i bladet Elle Decoration, Helle Tjaberg, synes kongeparet har klart å kombinere det historiske opp imot det mer moderne på en interiørmessig interessant måte.

- Absolutt kongelig

- Det er fantastisk å få et lite innblikk i kongeparets private gemakker. Det er jo ikke typisk norsk interiør, det er absolutt kongelig. Men jeg er spesielt imponert over hvordan kongen og dronningen har klart å kombinere det klassiske møblementet i stuen med moderne kunst, sier Tjaberg til VG.

Hun mener mange som har arvemøbler i sitt eget hjem kan plukke opp noen råd ved å se på bildene fra Slottet.

- Personer med mye historie i hjemmet sitt kan slite med å sette sitt personlige preg på det. Der har kongeparet funnet en fin balanse. Den lilla fargen i møblementet er for eksempel ganske tøff, og fargemessig veldig riktig om dagen, forteller magasinredaktøren.

- Hva ville du forandret på selv?

- Det er vanskelig å si. Men det hadde kanskje vært morsomt å blande det klassiske møblementet med noen mer moderne stoler, sier hun.

Hva synes du om hjemmehyggen på Slottet? Bli tilhenger av Rampelys på Facebook og si din mening

Artikkelen fortsetter under bildet.

DRONNINGENS SALONG: Rommet har store vinduer mot Dronning-parken og et rundt vindu mot bakgården. - Pianoet med alle familiebildene er i likhet med alle småbordene arv etter dronning Maud. Speilet til venstre hang også tidligere i kong Olavs leilighet i annen etasjem der Sonja nå har sitt prakfulle røde kontor, sier kongeekspert Kjell Arne Totland. Foto: ESPEN GRØNLIEN/KONGENS HUS - ALLE KONGEPARETS HJEM


- Fargeglede

Kongeekspert og mangeårig hoffreporter, Kjell Arne Totland, synes det er interessant å se hvordan dronning Sonja har sitt preg på de mange rommene.

- Dronning Sonja har vært en pådriver i oppussingsarbeidene både på Slottet og på Bygdøy kongsgård - og med sin sikre smak og sans for detaljer har hun satt sitt preg på mange av de forskjellige kongeboligenes interiører.

- På Slottet gjelder dette ikke minst den nye kongeleiligheten i slottets tredje etasje. Her har Sonja virkelig fått utløp for gode smak, kreativitet og fargeglede, sier Totland.

Totland har selv hatt gleden å få oppleve noen av interiørene på Slottet og i de andre kongeboligenes på nært hold.

- Det er alltid en stor opplevelse. Og jeg synes det er beundringsverdig hvordan man har bestrebet seg på å ta pietetsfullt vare på det gamle og verneverdige - samtidig som man har gjort boligene tidsriktige og praktiske til dagens bruk, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GLITRER I GULL: Hagestuen har flere møbler med forgylte detaljer og utsikt mot parken. Foto: ESPEN GRØNLIEN/KONGENS HUS - ALLE KONGEPARETS HJEM

Grundig fotografert

I kongeboken er det ikke bare kongeparets private bolig på Slottet som er dokumentert og fotografert - også Gjørstad gård på Lillehammer, Stiftsgården i Trondheim, Gamlehaugen i Bergen og Ledaal i Stavanger er blant eiendommene som er å finne mellom de to permene.

I tillegg er også kongeskipet grundig fotografert.

- Det er representative bilder fra samtlige eiendommer - gjesterom, soverom og baderom - og hele den private kongeleiligheten på Slottet vises nå for første gang, sier forlegger Ole Rikard Høisæther.

- Hvor ofte brukes eiendommene?

- Det kan jeg ikke uttale meg om. Men jeg vet at kongeparet bruker stedene når de er ute og reiser i Norge. Og ikke minst er kongevognen og kongeskipet med som de to ikke-stedfaste bostedene de disponerer, sier han.

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder