Nektet å svare på spørsmål om svindel

Drama da 15-åringens mor vitnet i Jacko-saken

NEW YORK (VG) Rettssaken mot Michael Jackson var i ferd med å kollapse da fornærmedes mor bare timer før hun skulle i vitneboksen plutselig nektet å vitne.

 • Roy Freddy Andersen

Artikkelen er over 15 år gammel

I STERK VIND: Michael Jackson måtte holde godt på paraplyen utenfor rettssalen i Santa Maria i går. Foto: AP

Aktor Tom Sneddon måtte trygle og be for å få 15-åringens mor til å snu. Da han til slutt lyktes, og hun entret rettssalen i Santa Maria i går, overrasket hun igjen:

Fra vitneboksen nektet hun plent å svare på de mange og inngående spørsmålene om trygdesvindel, juks og bedrag som kvinnen er beskyldt for opp gjennom årene - handlinger som Jackson-forsvarerne mener beviser at kvinnen ikke skyr noe for skaffe penger.

Heller ikke å dikte opp sex-beskyldninger mot Jackson.

- Jeg nekter å svare på alt som har med trygdesøknader å gjøre, var noe av det første kvinnen sa fra vitneboksen.

Fikk støtte av dommer

Hun påberopte seg det femte grunnlovstillegget, som sier at ingen kan tvinges til å bidra til egen fellelse. Det betyr at kvinnen åpenbart er redd for at hun kan bli straffeforfulgt for svindel i fremtiden.

Det fikk forsvarerne til Michael Jackson til å gå i flint. De har hele tiden hevdet og antydet at det er kvinnen som står bak «vendettaen» mot klienten, og at det er hun som har fått sønnen til å lyve om at han som 13-åring i 2003 ble sex-misbrukt av popkongen.

Alt for senere å kunne saksøke Jackson.

- Du kan ikke gi et vitne lov til å velge og vrake i hva han eller hun skal bli kryssforhørt om, freste Robert Sanger, en av Jackos stjerneadvokater.

Men dommer Rodney Melville ville det annerledes. Han ga kvinnen lov til å nekte å svare på spørsmål om svindel. Melville mener det er nok av andre bevis og vitner som kan kaste lys over hennes forhistorie.

- Vær så snill, ikke fordøm meg! sa kvinnen til juryen mens hun strakte armene i været. Med stort engasjement fortalte hun om at hun og familien ble holdt fanget på Neverland - et fangenskap Jacksons forsvarere mener er oppspinn.

Uventede forklaringer

Flere ganger avbrøt hun spørsmålene fra forsvareren i saken, knipset med fingrene og henvendte seg direkte til journalistene i rettssalen.

Ekspertkommentator i CBS, Andrew Cohen, mener at flausen i retten i går er nok et bevis på at aktoratet ikke har kontroll på vitnene sine. Flere andre har de siste ukene kommet med nye, uventede forklaringer i retten. Som slett ikke har hjulpet påtalemyndigheten.

- For aktoratet er hun kjernen i konspirasjonstiltalen mot Jackson, sier Cohen.

Mer om

 1. Michael Jackson

Flere artikler

 1. Jackson-anklagerens mor gråt i retten

 2. - Jeg så ham misbruke Macaulay Culkin

 3. Trodde hun skulle kidnappes i en luftballong...

 4. I retten i dag: Voks-krangel i Jackson-saken

 5. Kranglet i retten

Fra andre aviser

 1. Den falmete kongen og hans hoff

  Bergens Tidende
 2. 15-åringen: Ingenting skjedde

  Aftenposten
 3. Michael Jackson-saken fra a til å

  Bergens Tidende
 4. - Slikket sønnen min

  Aftenposten
 5. Ikke akkurat som på TV

  Aftenposten
 6. «Jeg anså ham for å være en viktig person i Norge»

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no