Patrick Swayze er død: Sympatien med den kjempende

(VG Nett) Det følger en merkelig aura med minnet om Patrick Swayze, som døde mandag. Objektivt sett vil han sette få spor etter seg som skuespiller og artist. Men han samlet alltid store mengder sympati og identifikasjon, fra lenge før den dødelige kreftsykdommen rammet ham.

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Hvorfor? Vel: han var jo en ytterst kjekk mann. Men i tillegg hadde han dette lille, men alltid umiskjennelige anstrøket av underdog. Å se Patrick Swayze i aksjon, var nesten alltid å oppleve en uttrykksfull mann som kjempet ikke bare med omgivelsene, men også seg selv. En sånn egenskap suger sympati til seg!

Les også: Patrick Swayze er død

Les også: Demi hyller død Swayze med «Ghost»-minner

Danser

Av bakgrunn var han danser. Som skuespiller jobbet han først i nokså likegyldige småroller som godt synlig, men tilbaketrukken ung mann bak i rekkene.

Bilder: Slik vil vi huske ham

Jeg husker ham først fra TV; serien «Nord og Sør», der han var ung (noen av dem var virkelig unge!) sørstatsgeneralen - med skikkelig kjærlighetssorg og mye krigstvil i sjelen. Dette var borgerkrig på sitt mest romantiske!

VGTV: Se glimt fra filmer han har spilt i

Mye mer romantisk romantikk ble det selvfølgelig i hans livs suksess, «Dirty Dancing». Suksessen var faktisk uventet; det var en «liten» film i utgangspunktet. Men med Swayze som håndfast og romantisk kjærlighetsobjekt og leading man på dansegulvet, kunne Jennifer Grey - på vegne av alle drømmende ungpiker - sveve inn i suksessen og kjærligheten. Et lykketreff, en trendsetter - og en formidabel kommersiell suksess. Det sies, blant annet, at «Dirty Dancing» var den første videoen som solgte mer enn én million eksemplarer.

Paralell

En romantisk parallell til det virkelige liv er kanskje ikke helt tilfeldig: Swayze traff sin tilkommende kone, Lisa Niemi, da hun 15 år gammel kom til hans mors danseskole for å lære. De giftet seg i 1975 og har holdt sammen siden.

Problemet for Swayze (og forsåvidt også for Jennifer Grey) etter «Dirty Dancing»-suksessen) var å få andre og annerledes roller. Han fikk aldri samme stjernestatus og plattform som en Tom Cruise, en Harrison Ford eller en Nicolas Cage.
De forsøkene han gjorde, endte ikke sjelden raskt i glemmeboken.

Kult

Best gikk det sammen med de to damene Demi Moore og Whoopie Goldberg i «Ghost» i 1990. Han fungerte utmerket i denne damekjemien. Og faktisk har «Ghost» fått et lite kultstempel i noen kretser etter hvert.

Actionfilmen «Point Break» vil ikke bli glemt, heller ikke hans biroller i også kultforklarte «Donnie Darko» (2001) og «Waking up in Reno» (2002).

Skade

En alvorlig skade under en innspilling i 1996 hemmet ham en god del. Perioder med alkoholavhengighet ødela også mye. Men han sto på, selv om det nok virket selvsagt - men noe desperat - å igjen opptre som danseinstruktør i den på langt nær like vellykkede. «Dirty Dancing: Havana Nights».

Senere ble det mindre roller, en sen teaterdebut på musikalen «Guys and Dolls» i London, fulgt av andre oppsettinger i USA. Samt en modig og sterk innsats i TV-serien «The Beast» mens han var dødssyk.

Patrick Swayze var en skuespiller med gode forutsetninger, masser av talent, stjernestatus for en kortere periode - og masse, masse strev i livet sitt. Det gjorde ham til en mann mange kunne føle stor og vedvarende sympati for.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder