Ludvig Eikaas utnevnt til ridder

JØLSTER: Lørdag fylte billedkunstner Ludvig Eikaas 80 år. Samme dag ble han utnevnt til Ridder av første klasse av St. Olavs Orden.

  • NTB

Jubileumsutstilling

Samtidig ble det også åpnet en jubileumsutstilling i Eikaasgalleriet på Ålhus i Jølster. Utstillingen er satt sammen av kunsthistoriker Inger Eri. Eri er opprinnelig fra Lærdal, men er nå tilknyttet Museet for samtidskunst i Oslo.

Jubileumsutstillingen viser et representativt utvalg av Eikaas' kunst fra han debuterte på Høstutstillingen i Oslo i 1946 og fram til i dag. Verkene viser også hvordan kunsteneren har vekslet mellom ulike teknikker, motiv og valg av materiale.

Bondesønn

Eikaas ble født i Jølster i 1920, og er nummer tre i en søskenflokk på åtte. Jeg var ikke odelsgutt og ikke attpåklatt, sa Eikaas om seg selv i et intervju med Aftenposten i forbindelse med at han fylte 75 år.

Men bondesønnen ble en av Norges mest kjente billedkunstnere.

I 1942-46 gikk han på Kunst- og håndverksskolen i Oslo etter at han som ung kunstmaler i Bergen så en film fra Oslo som pirret hans fantasi så kraftig, at han satte seg på nattoget og deretter spaserte rett inn på daværende Grand (Cafe) på Karl Johan. Cafeer (med c) har for øvrig vært så viktige i Eikaas' liv, at han har omtalt dem som sin kirke.

Utstilt verden over

I 1946 til 1948 var han elev ved Statens Kunstakademi. I 1948 var han elev ved Kunstakademiet i København. I 1970 til 1986 var han professor ved Statens Kunstakademi.

Eikaas' verker er stilt ut ved utallige kunstgalleriet verden over. Blant annet ved Nasjonalgalleriet i Oslo, Statens museum for kunst i København, Museum of Art i New York og Uffizigalleriet i Firenze.

Selv har Eikaas uttalt at "man kan bli hvor gammel man vil bare man holder seg til gamalost og makrell".

Lørdag ble han altså 80.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder