Neste sommers mote: Sporty pirater og 50-talls James Dean

VG rapporterer fra Moteuka som åpner fredag

Sporty James Dean eller sailor. Til våren skal de unge være 50-talls sporty, men tilbakelente. Det blir masse jeansklær, vide piratbukser, og snøringer og snorer på annethvert plagg.

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

I dag åpner Moteuken i Oslo som viser neste sommers moter. For andre år på rad arrangeres også det yngre alternativet, Future Fashion. Det er Moteukens messe for det unge, friske og frekke. I en egen hall på Sjølyst, og med egne visninger, viser over 40 utstillere innen sports-, street-, club- og jeanswear hva neste sommer vil bringe.

- Future Fashion ønsker å minske avstanden mellom kjøpmenn og subkulturene som vokser frem og setter trender. Norske butikker og kjeder har tradisjonelt vært veldig forsiktige med å ta inn nye ting. De satser på det forbrukervennlige, trygge som de vet selger, men våger ikke å bringe de alternative trendene inn i butikkene sine. Det vil vi forsøke å påvirke dem til å gjøre, slik at ungdom landet over kan få lettere tilgang på nye trender, sier Ove Espe (31), som arrangerer årets Future Fashion sammen med Kristian Kristiansen (25).

Med seg har de stylister, make-up-artister, frisører, modellbyrå og folk fra klesbransjen. De hjelper til å fortolke strømninger i tiden, livsstiler, tendenser og toleransegrenser i samfunnet som de forsøker å formidle på messen.

Tilbakelent og avslappet

Store kjeder har lenge dominert klesbransjen i Norge. Samtidig har det boblet opp subkulturer. De unge reiser mer, de leser utenlandske magasiner og får stadig økt tilgang på informasjon. Det betyr at de fanger opp ting som rører seg ute, og nye trender tar form. Det vil vi slippe til, sier Espe.

Og for å gi en forsmak på hva som venter dere:

- Alt er litt sporty til våren, enten du velger sailor-varienten i hvitt, rødt, marine og beige eller kler deg litt 50-60-talls James Dean, sier stylist Mariel hos Future Fashion.

Men selv om snittene er sporty, er uttrykket tilbakelent og avslappet.

Det er veldig mye jeanswear i nye varianter av bukser, skjørt, kjoler, jakker og skjorter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder