STØTTET ANDHØY: Anne Kat. Hærland var kalt inn som vitne for påtalemyndighetene, men ga Jarle Andhøy sin fulle støtte under sitt vitnemål. Foto: Terje Mortensen , VG

Anne-Kat. vitnet i retten: – Hvis Jarle hadde søkt tillatelse, ville han ikke fått det

TROMSØ / OSLO (VG) Anne-Kat. Hærland inntok vitneboksen for å forklare seg i saken mot Jarle Andhøy i Nord-Troms tingrett. Hun ga ham sin fulle støtte.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Onsdag ettermiddag dukket Hærland opp i tingretten for å avgi sin vitneforklaring i saken.

Hun fortalte om ekspedisjonen og hvordan hun ble med Jarle Andhøy på «Berserk».

– Jeg var midt i en periode der jeg skulle begynne å seile selv, og møtte på Jarle og fortalte det. Han spurte om jeg ville bli med, og jeg svarte ja. Jeg skulle være kokk. Det var fire erfarne sjømenn på båten, og jeg var med og lagde mat. Jeg lærte også mye, om både sjømannskap og navigering. Det var en veldig fin tur, forklarte hun i retten onsdag ettermiddag.

Hun måtte også forklare seg om Andhøys eventuelle tillatelser.

– Jeg vet at det ble jobbet med å få en tillatelse, og vet også at det ikke forelå noen norsk tillatelse. Men, på den annen side: Hvis Jarle hadde søkt, ville han ikke fått det, sa Hærland som fortalte at hun var ansvarlig for å skaffe proviant til turen.

– Husker du en episode hvor det var snakk om inspeksjon fra et engelsk skip? spurte aktor

– Ja, det dukket opp et engelsk marinefartøy «Protector», som anmodet om å komme om bord. Det ble det sagt nei til. Og så vidt jeg forstår, er man i sin fulle rett til å gjøre det, sa en noe lattermild Hærland fra vitneboksen.

MØTTE I RETTEN: Jarle Andhøy på vei til Nord-Troms tingrett onsdag. Foto: TERJE MORTENSEN, VG Foto: Terje Mortensen , VG

Hun forteller at den opprinnelige planen var å seile fra Argentina til Cape Town, men at planene ble endret underveis.

– Det er ikke som danskebåten, at man bare kan gå rett til Køben.

Miljøproblem

Andhøy er tiltalt for brudd av miljøforskriften.

– Utgjorde dere et miljøproblem? ville Andhøys advokat Brynjar Østgård vite.

– På ingen som helst måte. Vi var ikke til noe som helst skade for miljøet. Alt vi tok med dit, tok vi med tilbake, forklarte Hærland og understreket at området de seilte i var et med mye turisme:

– Da Hurtigruta kom med to-tre gummibåter med turister som trampet inn i pingvinkolonien, det var ikke et vakkert syn.

Hærland har nå vitnet ferdig. VG snakket med henne på gangen utenfor rettssalen i Tromsø.

Hun synes det er merkelig at hun ble innkalt av påtalemyndigheten for å vitne mot Andhøy.

– Jeg har vært i politiavhør og sagt akkurat det samme før.

Hun mener på generelt grunnlag at både Jarle Andøy og andre bør få seile hvor de vil, så lenge man ikke setter andre menneskeliv i fare. Hærland forteller også at hun nå er blitt helt hekta på seilingen etter de åtte ukene i Antarktis.

– Og jeg ble ikke sjøsyk en gang. Det var en helt fantastisk opplevelse!

Hærland sier til VG at hun var opptatt med å få ombord proviant, og at hun ikke hadde helt oversikt over arbeidet mot argentinske myndigheter.

Tiltalt

Jarle Andhøy står tiltalt for brudd på meldeplikten i forbindelse med sine Antarktis-ekspedisjoner.

Også denne gang ble han anmeldt av Norsk Polarinstitutt. Ifølge Bilandsloven skal polarinstituttet ha melding om planlagt aktivitet i Antarktis senest ett år før den starter. Andhøy unnlot også denne gang sende en slik melding.

ANDHØYS TRUMFKORT: Argentinske Manuel Hernández ankom Gardermoen i går med papirer som Andhøy mener skal bevise at «Berserk» hadde tillatelse til å seile i Antarktis. Foto: Trond Solberg , VG

Andhøy selv hevder at anmeldelsen og tiltalen er grunnløs, siden seilbåten er registrert i Russland og tillatelse ble innhentet fra argentinske myndigheter før seilasen som startet i mars i 2015.

Les også: Polarinstituttet avviser Andhøys Argentina-bevis

Andhøy og hans advokater Brynjar Østgård og Gunnar Nerdrum Aagaard la i dag frem tillatelsen i Nord-Troms tingrett.

Birgit Njåstad, seksjonsleder for miljørådgivning ved Norsk polarinstitutt, sier i sin forklaring onsdag at argentinske polarmyndigheter har opplyst at hverken mannskapet eller «Berserk» har søkt om eller fått tillatelse i henhold til miljøforskriften i Bilandsloven om å seile i Antarktis.

Etter forrige ekspedisjon ble Andhøy ilagt et forelegg, som han nektet å vedta. Denne gang er det tatt ut tiltale. Blir han dømt, risikerer han fengselsstraff. Strafferammen er ett års fengsel.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder