DET FØRSTE BILDET: Kronprins Harald (nr. to f.v.) på Krigsskolen sammen med en ukjent dame, som senere ble identifisert som Sonja Haraldsen (t.h.). Dette er det første bildet som ble tatt av dem sammen. Kronprinsen har fått eksamensvitnesbyrd. (Mannen t.v. er oberst Børe Norland, senere gardesjef)

DET FØRSTE BILDET: Kronprins Harald (nr. to f.v.) på Krigsskolen sammen med en ukjent dame, som senere ble identifisert som Sonja Haraldsen (t.h.). Dette er det første bildet som ble tatt av dem sammen. Kronprinsen har fått eksamensvitnesbyrd. (Mannen t.v. er oberst Børe Norland, senere gardesjef) Foto: Bjørn Glorvigen , NTB scanpix

Kongeparet forteller om sitt hemmelige forhold

I ni år holdt kronprins Harald og Sonja Haraldsen
det skjult at de var kjærester. – Det var jo tilsynelatende ikke mulig,  det som holdt på å skje, sier kong Harald i dag.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dag forteller kongeparet om en kamp mot stort sett alle: Kong Olav, politikere og presse var imot borgerlig ekteskap for daværende kronprins Harald. De eneste paret kunne snakke med, var deres felles venner:

– Men de fleste var jo like opptatt av at det ikke kunne gå, som alle andre var, sier kong Harald til NRK.

Intervjuet med ham og dronningen er gjort i anledning at de i 2016 feirer 25 år siden de ble signet. NRK har laget serien «Konge og dronning i 25 år» på sju episoder, der første episode vises 30. desember. Den omhandler begges barndom, oppvekst og deres felles kamp for å få hverandre.

Fått med deg denne? Kong Harald forsvarer kronprinsparets luksus

Første møter

Prins Harald og Sonja Haraldsen var 14 år da de møttes første gang, på en seilerleir på Hankø. Kong Harald husker ikke møtet i dag, men dronning Sonja har ikke glemt at Norges prins nappet henne i skjerfet:

– Men det var alt, ler hun.

Les også: Mette-Marit åpnet erotisk litteraturutstilling

ANNONSERER FORLOVELSEN: Kong Olav, Sonja Haraldsen, kronprins Harald og Sonjas mor Dagny Haraldsen. Foto: , Ap

Da de møttes til bords på fest hos deres felles venn Johan Stenersen åtte år senere, var det kjærlighet ved første blikk.

– Det var jo tilsynelatende ikke mulig, det som holdt på å skje, men det var ikke så mye noen av oss kunne noe særlig for, tror jeg, sier kong Harald

– Nei, det er jo sånn det er, bekrefter dronningen.

Les også: Grevinne Alexandra skilles

I begynnelsen møttes de i hemmelighet blant venner, og Sonja Haraldsen ble, i kraft av å være en venn av kronprins Harald, til og med invitert til Slottet og Kongsseteren av kong Olav. Da kongen skjønte at Sonja var mer enn en venn, ble det slutt på invitasjonene. Kongen sto steilt på at hans arvtaker skulle gifte seg med en av samme stand, ellers ville det bety slutten for monarkiet. De fleste var enig med ham.

Les også: Kongeparet på asylmottak: Vi må vise hva som bor i oss

Sonjas oppvekst

I kongefamilien var kjærlighetsforhold med en borgerlig tabu. Først tre måneder før forlovelsen snakket kronprinsen med sin far om kjæresten gjennom ni år.

– I alle de årene så var det stille, sier kong Harald i dag.

Hjemme hos Sonja Haraldsen, derimot, fikk paret støtte fra Sonjas mor, Dagny. NRK får vise upubliserte, private filmopptak, helt fra da Sonja ble døpt og opp gjennom oppveksten. De viser en viljesterk, varm og entusiastisk jente, som blant annet villig poserer i hjemmesydde kjoler og badedrakt som tenåring på 1950-tallet.

Les også: Slik feiret Sofia og Carl Philip hvetebrødsdagene

Kong Haralds storesøster, prinsesse Astrid, forteller om farens forventninger til å velge plikt foran kjærlighet. Selv måtte hun vente i fem år før han svarte ja til at hun skulle få gifte seg med Johan Martin Ferner, som hadde vært gift tidligere.

Kong Olav får komme til orde ved hjelp av arkivopptak og analyser fra politikere og kongehuskjennere.

Les også: Dronning Sonjas barndomshjem til Maihaugen

Den rette

GIFTER SEG:Kronprins Harald gifter seg med Sonja Haraldsen 29. august 1968. Her kommer de ut av Oslo Domkirke. FOTO: VG Foto: , VG

Kong Harald forteller om de blandede reaksjonene han levde med:

– Jeg var glad i Sonja Haraldsen, men jeg hadde også dårlig samvittighet overfor min far og Norge. Jeg gjorde liksom noe galt, jeg hadde dårlig samvittighet for at jeg gjorde noe jeg ikke burde gjøre.

I et tidligere intervju har dronning Sonja beskrevet hvor tøft det var å skjule og kjempe for kjærligheten i ni år:

– Jeg tror ikke et menneske egentlig har godt av å være under et så sterkt press over så lang tid. Det tror jeg man får slite med resten av livet.

Ikke engang prinsesse Astrid visste om forholdet, selv om ryktene gikk. Hun fikk vite det da VG slo opp at en forlovelse var på gang, i mars 1968:

– Far tar en avis, og så kom det noen eder og forbannelser, og jeg tenkte: Hva har hendt? Og så sa han: Nå har de forlovet bort Harald igjen! Å, hvem er det nå da, sa jeg, jeg ante gudskjelov ingenting. Og så sa far: Den rette, og da måtte jeg sette meg ned. (©NTB)

Kunst: - Dronningen er mye råere enn man kunne tenke seg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder