HEVER STEMMEN: Mattis Hætta - her på et bilde fra 2007 - misliker sterkt at hans stemme og «Samiid Ædnan» brukes i grøsseren «The Thing», selv om låtrettighetene ligger hos Universal Music som har lisensiert ut låten. Foto: Frode Hansen/VG

GP-låten «Samiid Ædnan» brukes i Hollywood-grøsser - låtskaperne mektig irritert

Når Hollywood-grøsseren «The Thing» får norsk premiere 14. oktober, blir Grand Prix-klassikeren «Samiid Ædnan» brukt. Det liker Mattis Hætta svært dårlig.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Jeg synes det er merkelig at folk ikke spør om lov før de bruker min stemme og noe jeg har vært med å skape, sier Mattis Hætta til VG.

Makkeren ved siden av Hættas klassiske joik fra Melodi Grand Prix-vinnerlåten i 1980, Sverre Kjelsberg, er også forundret.

- Det tok en stund før jeg oppfattet at Hollywood-koblingen ikke var en spøk, og jeg hadde vel for så vidt forventet å få en forespørsel om å bruke «Samiid Ædnan» først, sier Kjelsberg som også er usikker på det økonomiske aspektet ved saken.

Kontakter sjaman

Det er Universal Music som eier rettighetene til «Samiid Ædnan».

Plateselskapets norske sjef, Yngve Næss, bekrefter at de har lisensiert ut låten til produsentene av «The Thing» - en film som for øvrig teller flere norske skuespillere, deriblant Jørgen Langhelle, Trond Espen Seim og Stig Henrik Hoff.

- Universal Music kjøpte i sin tid opp katalogen til MAI, deriblant «Samiid Ædnan». Når royaltybeløp skal utbetales i etterkant, må vi enten se hva som står i den opprinnelige kontrakten med MAI eller avregne etter et snitt for hva som er vanlig i bransjen i dag, sier Næss.

For øvrig kjøpte ABBAs legendariske bakmann, Stikkan Anderson, de internasjonale rettighetene til «Samiid Ædnan» gjennom sitt Sweden Music, men også dette selskapet ble etter hvert kjøpt opp av Universal Music i Sverige.

Ikke trygg

Sverre Kjelsberg innrømmer at han ikke er trygg på jusen rundt låtrettighetene. For noen år tilbake ville han gjerne at Se og Hør kunne bruke «Samiid Ædnan» på sin sommerplate, men fikk nei fra Universal Music.

- Den gang oppfattet jeg svaret som litt bryskt og arrogant, man forventer jo å bli forespurt, sier Kjelsberg og får støtte fra Mattis Hætta.

- Jeg synes det var utrolig frekt den gangen, det er jo min stemme! Nå er det igjen begått et såpass grovt overtramp at jeg uansett vil ta kontakt med en sjaman - det har jeg gjort før også.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder